[wpdreams_ajaxsearchlite]

Om Praktiska Gävle

På Praktiska Gymnasiet Gävle genomsyras hela skolan av en fin gemenskap mellan elever och lärare. Vi tror på att varva teori med mycket praktik. Det ger en helhet i undervisningen. Mycket praktik gör att du som elev får bra kunskaper om branschen och känner dig trygg i din arbetsroll.

Vi är en skola med hög trivsel och stort engagemang. Hos oss är utbildningen skolförlagd under det första året för att du ska få en bra grund och vara väl förberedda inför din APL (arbetsplatsförlagt lärande). Från årskurs två görs större delen av din utbildning på en arbetsplats.  Vi har ett gott samarbete med den lokala arbetsmarknaden och ca 80% av våra elever har arbete efter sin gymnasietid hos oss!

Hos oss blir du snabbt en del av gemenskapen. Eleverna umgås över programgränserna och även över årskullarna. Du som elev får nära kontakt med dina lärare som anpassar utbildningen till dig så att du får det stöd du behöver under dina tre år hos oss.

Read more about Praktiska Gymnasiet Gävle here

Praktik och lärling

Vi tycker det är viktigt att du får ta del av ditt yrke som det ser ut i verkligheten, samtidigt som du får viktiga grundkunskaper i de gymnasiegemensamma ämnena. Därför kan du hos oss läsa som lärling vilket innebär att 50 % av din studietid är APL (arbetsplatsförlagt lärande) och resterande 50 % teori. Det finns även goda möjligheter till lärlingsanställning som erbjuds från årskurs två.

Inne på skolan läser du de gymnasiegemensamma ämnena och vissa delar av dina yrkeskunskaper. Ute på din APL-plats får du uppgifter som är en del av företagets vardag. Ju mer utbildad du blir inom ditt yrke desto mer ansvar får du på din APL-plats. Du som elev behöver inte hitta en egen APL-plats utan får en via oss. Vill du göra din APL i en annan stad än din hemkommun eller hitta en egen plats tittar vi på möjligheterna för det.

Det är viktigt att du känner trygghet på din APL-plats. Därför kommer en av dina lärare från skolan till APL-platsen med jämna mellanrum. Du som elev har även en handledare på plats som hjälper dig i din vardag på arbetsplatsen.

Grundläggande högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Nyfiken på att veta mer?

Hos oss är dörren alltid öppen och om du är nyfiken att testa på hur det är att vara elev hos oss kan du anmäla dig till Elev för en dag på programmet du är intresserad av. Träffa nuvarande elever och lärare, se våra fina lokaler och upplev stämningen på skolan.

Håll utkik efter kommande öppet hus eller kontakta oss för att boka in ett besök på en dag som passar dig.

Varm välkommen till oss!

Ikon som ska föreställa en jordglob

Utlandspraktik

Du kan söka praktik i Italien, Spanien, Frankrike eller Tyskland genom projektet ERASMUS. Vi samarbetar bl.a. med Ferrari Racing och femstjärniga hotell i Venedig.

Ikon som ska likna en dörr som öppnas Praktiska Gymnasiet

Praktik

Hos oss har du minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande). Läser du som lärling är hälften av din skoltid APL.

Hand som gör V-tecken Praktiska Gymnasiet

80% har jobb efter studenten

Hos har 80 % av våra elever jobb efter studenten.

Ta en 3D tur på skolan

Nyfiken på

vårt gymnasium i Gävle?

Klicka på knappen nedan för att se vilka spännande utbildningar som vi erbjuder hos oss på Praktiska Gymnasiet Gävle.