[wpdreams_ajaxsearchlite]

Om Praktiska Västerås

På Praktiska Gymnasiet Västerås tror vi på att varva praktik med teori för att du ska få så goda förutsättningarna som möjligt till att lära dig ditt yrket på bästa sätt. Du som elev får möjligheten att både få en yrkesutbildning och högskolebehörighet.

Lärandet anpassas efter varje elev i små undervisningsgrupper där det råder trygghet och arbetsro. Vi har fina utbildningslokaler med bra arbetsytor och teorilokaler med god studiemiljö.

Skolan har goda relationer med olika branschföretag och du som elev har stor nytta av det under din utbildningstid och för att knyta framtida kontakter. Många av våra elever har redan jobb när de tar studenten. Du kan även välja att läsa in högskolebehörighet så att du får både en yrkesexamen och möjlighet till att studera vidare efter dina tre år hos oss.

På Praktiska Gymnasiet Västerås serverar vi frukost på skolan mellan 08:00-08:30 med yoghurt och mackor + kaffe, te, juice för att du ska starta dagen med full energi! Skollunchen serveras i vår matsal med kvalitativ och fräsch mat från restaurang Mälarhöjden.

Praktik och lärling

Vi tycker det är viktigt att du får ta del av ditt yrke som det ser ut i verkligheten, samtidigt som du får viktiga grundkunskaper i de gymnasiegemensamma ämnena. Därför kan du hos oss läsa som lärling vilket innebär att 50 % av din studietid är APL (arbetsplatsförlagt lärande) och resterande 50 % teori. Som lärling får du dessutom 1 000kr extra i CSN bidrag.

Inne på skolan läser du de gymnasiegemensamma ämnena och vissa delar av dina yrkeskunskaper. Ute på din APL-plats får du uppgifter som är en del av företagets vardag. Ju mer utbildad du blir inom ditt yrke desto mer ansvar får du på din APL-plats. Du som elev behöver inte hitta en egen APL-plats utan får en via oss. Vill du göra din APL i en annan stad än din hemkommun eller hitta en egen plats tittar vi på möjligheterna för det.

Det är viktigt att du känner trygghet på din APL-plats. Därför kommer en av dina lärare från skolan till APL-platsen med jämna mellanrum. Du som elev har även en handledare på plats som hjälper dig i din vardag på arbetsplatsen.

Grundläggande högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Nyfiken på att veta mer?

Hos oss är dörren alltid öppen och om du är nyfiken att testa på hur det är att vara elev hos oss kan du anmäla dig till Elev för en dag på programmet du är intresserad av. Träffa nuvarande elever och lärare, se våra fina lokaler och upplev stämningen på skolan.

Håll utkik efter kommande öppet hus eller kontakta oss för att boka in ett besök på en dag som passar dig.

Välkommen att söka dig till oss!

Ikon som ska efterlikna en jordglob Praktiska Gymnasiet

Utlandspraktik

Du kan söka praktik i Italien, Spanien, Frankrike eller Tyskland genom projektet ERASMUS. Vi samarbetar bl.a. med Ferrari Racing och femstjärniga hotell i Venedig.

Ikon som ska likna en sax Praktiska Gymnasiet

Elevsalong

Vi har en egen frisörsalong som sköts av våra duktiga elever på inriktningen frisör. Du hittar den på Stora gatan 58.

Ikon som ska likna en dörr som öppnas Praktiska Gymnasiet

Praktik

Hos oss har du minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande). Läser du som lärling är hälften av din skoltid APL.

Ta en 3D tur på skolan

Nyfiken

på vårt gymnasium i Västerås?

Klicka på knappen nedan för att se vilka spännande utbildningar som vi erbjuder hos oss på Praktiska Gymnasiet Västerås.