[wpdreams_ajaxsearchlite]
Två elever på VVS inriktningen jobbar
Välkommen till
Praktiska Västerås

Praktiska Gymnasiet Västerås är en liten och familjär skola med stor gemenskap och eleven i fokus. Våra lärare är behöriga, kompetenta, engagerade och lyhörda.

Det här är Praktiska Västerås

Ikon som ska likna en sax

Elevsalong

Hos oss hittar du både en frisörsalong och en hudvårdssalong som sköts av våra elever på inriktningarna Frisör och Hudvård.

Ikon som ska likna kartnål

Centralt läge

Vi är centralt belägna med bra tåg- och bussanslutningar.

Ikon som ska likna en dörr som öppnas

APL

Hos oss har du minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande). Läser du som lärling är hälften av din skoltid APL.

Mer om oss

Våra program i Västerås

Här hittar du våra program. Genom att klicka på ett program ser du vilka inriktningar programmet har.

Introduktionsprogram

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Du kan läsa introduktionsprogrammen på alla våra skolor. Programinriktat val (IMR) och Yrkesintroduktion (IMY) går att läsa på de flesta av våra program. Kontakta skolans rektor för mer information.

Yrkesintroduktion (IMY)

Yrkesintroduktion (IMY)

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Kontakta skolans rektor för mer information.

Programinriktat val (IMV)

Programinriktat val (IMV)

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Kontakta skolans rektor för mer information.

VVS och Fastighet

På programmet VVS och fastighet får du arbeta fritt och självständigt med den senaste tekniken. Du lär dig att underhålla fastigheter, tekniska anläggningar och system. Du får också kunskap i hur du sparar energi, är miljömedveten, undviker arbetsskador och i att ge god service till kunder.

Kyl- och värmepumpsteknik

Kyl- och värmepumpsteknik

På inriktningen Kyl- och värmepumpsteknik får du lära dig att installera och arbeta med service, drift och underhåll av olika anläggningar som exempelvis isbanor, kyl- och frysdiskar samt värmepumpar.

Fastighet

Fastighet

På inriktningen Fastighet lär du dig att sköta om och utföra service på värme-, ventilations- och pannanläggningar i fastigheter.

VVS

VVS

Inriktningen VVS passar dig som vill lära dig att installera, ge service och underhålla till exempel värme- och sanitetssystem.

Hotell och Turism

Är du intresserad av att jobba med hotell, resor och upplevelser? I den här branschen får du möta nya människor och chansen att utveckla dina språkkunskaper eftersom yrkesområdena handlar mycket om internationella kontakter. På utbildningen lär du dig bemötande, kommunikation, marknadsföring, försäljning och entreprenörskap. Kom in i en bransch som hela tiden växer världen över.

Hotell och Konferens

Hotell och Konferens

På inriktningen Hotell och Konferens får du lära dig att arbeta på hotellets avdelningar och i deras konferensverksamhet

Hantverk

Hantverk är den perfekta utbildningen för dig som vill använda händerna till att skapa och arbeta med ett kreativt serviceyrke med mycket kundkontakt. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdig produkt. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något som du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer. Många som går på Hantverksprogrammet startar eget företag efter studenten.

Frisör

Frisör

På inriktningen Frisör lär du dig klippa, färga och forma hår efter kundens önskemål

Öppet hus

Välkommen att besöka oss på öppet hus. Vi finns på Lysgränd 1. Har du frågor inför ditt besök? Kontakta rektor Gunilla Folkesson på 0722-35 23 21 eller gunilla.folkesson@praktiska.se

Vill du bli påmind inför Öppet hus?

Gör en intresseanmälan så skickar vi en sms-påminnelse inför våra öppna hus.

Gör en intresseanmälan

Vanliga frågor

Vad är Praktiska Gymnasiet?

Praktiska Gymnasiet är 33 gymnasieskolor med yrkesutbildningar där du kan bli allt från målare till frisör. Vårt mål är att du ska ha jobb, helst direkt efter examen. Vi har 13 program, 38 inriktningar över 100 yrkesutgångar.

Vad är APL?

APL står för Arbetsplatsförlagt lärande och betyder att du är ute på praktik i minst 15 veckor. Är du lärling är hälften av din skoltid APL.

Kan jag få högskolebehörighet på Praktiska Gymnasiet?

Ja, hos oss kan du läsa in högskolebehörighet så att du har förutsättningar för både jobb och vidare studier efter examen.

Vanliga frågor

Gymnasievalet – Viktiga datum

Här hittar du viktiga datum för gymnasievalet i Västerås

9
januari

Nu är det dags för dig att välja gymnasium. Du kan ändra ditt gymnasieval som du vill fram till den 13 februari

13
februari

Sista dagen att söka till gymnasiet. Du får ditt preliminära antagningsbesked i april.

7
april

Du får ditt preliminära antagningsbesked.

22
april

Nu börjar omvalsperioden. Det innebär att du kan ändra din ansökan eller göra en helt ny.

7
maj

Omvalsperioden slutar. Nu kan du inte göra fler ändringar.

26
juni

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked.

26
juli

Sista dagen att svara på ditt antagningsbesked.

31
juli

Reservantagningen startar.

15
september

Reservantagningen slutar.

Mer om gymnasievalet

Nyheter

Se alla nyheter

Välkommen att

besöka oss i Västerås

Kom och hälsa på i din framtida skola, träffa lärare och elever, ställ frågor om program och kurser och ta dig en titt på lokalerna och se hur det fungerar på Praktiska Gymnasiet Västerås på riktigt.

Praktiska Gymnasiet Västerås

Lysgränd 1, 721 30 Västerås