[wpdreams_ajaxsearchlite]

Välkommen till Praktiska Ystad!

Vad kul att du vill börja på Praktiska Gymnasiet Ystad! Här får du reda på mer om skolstarten i höst och vem du ska kontakta om du har frågor. Det finns också information för dig som vill söka eller byta till oss i sommar.

Hitta på sidan

Vi har lediga platser!

Vill du börja hos oss redan i augusti 2023?
Nedan hittar du information om hur du gör för att söka till oss i sommar.

Jag vill byta till Praktiska Gymnasiet Ystad.
Om du kommit in på en annan skola men vill byta till oss ska du vända dig till SYV på din grundskola eller Gymnasieantagningen Trelleborg på: 0410-73 36 05 eller antagning@trelleborg.se. Du kan också läsa artikeln på Gymnasiekoll för mer information.

Jag har inte sökt till gymnasiet.
Har du inte gjort ditt gymnasieval än och vill göra en sen ansökan till Praktiska Ystad måste du kontakta SYV på din grundskola eller Gymnasieantagningen Trelleborg. Du når antagningen på 0410-73 36 05 eller antagning@trelleborg.se.

När tar skolan över antagningen?
Den 15 september är det skolan som tar över antagningen. Om du har frågor om reservantagningen ska du höra av dig till Gymnasieantagningen Trelleborg. Du når antagningen på 0410-73 36 05 eller antagning@trelleborg.se.

Kontakta oss i sommar?

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har funderingar om skolanprogrammen eller om du har några andra frågor.

Rektor
Greta Larsson Serra
Tel: 0761-38 37 38
greta.serra@praktiska.se

Skolstart hösten 2023

Måndag den 21 augusti välkomnar vi våra nyantagna elever i årskurs 1 kl 09.00. För åk 2 och 3 kommer information på Schoolsoft. 

För alla nyantagna elever har vi introduktionsvecka. Vi kommer prova kläder och du kommer få träffa dina nya lärare och klasskamrater. Du kommer även få prova på dina yrkesämnen. Åk 2 och 3 kommer att ha APL enligt schema.

Här hittar du våra läsårstider

Vårt gymnasium i Ystad

Äntligen har du fått välja utbildning, till det som verkligen intresserar dig. Du som har valt ett program där mycket praktiskt arbete ingår kommer snabbt märka att dina skoldagar inte är likadana som på grundskolan. Hos oss får du tre roliga, lärorika år med mycket kontakt ut i arbetslivet. Vi arbetar mycket med praktik så att du står närmre arbetslivet efter skoltiden hos oss. I juni 2020 hade 91% av våra studenter redan jobb! På Praktiska Gymnasiet Ystad kommer du få en fantastisk framtid i ett efterfrågat yrke, vi ser fram emot att träffa dig och starta din resa mot ditt drömjobb!

Läs mer om Praktiska Gymnasiet Ystad här

Kolla in våra program

Hos oss kan du ta studenten med både en yrkesexamen och möjligheten att plugga vidare!

El och Energi

På El och energi blir ditt intresse ditt jobb. Programmet passar dig som är teknisk, gillar elektronik, siffror och att vara serviceinriktad. Du får bland annat lära dig att installera och sköta el-, energi- och vattensystem. Säkerheten är en viktig del i utbildningen, därför får du också läsa arbetsmiljöfrågor om hur du skyddar dig på jobbet och undviker skador

Försäljning och Service

Programmet Försäljning och Service ger dig en bred utbildning med många arbetsmöjligheter. Det passar dig som vill jobba med försäljning, brinner för god service och kanske funderar på att starta eget företag. Du lär dig jobba med administration, ekonomi, försäljning och service. Programmet förbereder dig både för anställning på ett företag och för att kunna starta eget.

Hantverk

Hantverk är den perfekta utbildningen för dig som vill använda händerna till att skapa och arbeta med ett kreativt serviceyrke med mycket kundkontakt. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdig produkt. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något som du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer. Många som går på Hantverksprogrammet startar eget företag efter studenten.

Introduktionsprogram

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Du kan läsa introduktionsprogram på alla våra skolor. Programinriktat val (IMV) och Yrkesintroduktion (IMY) går att läsa på de flesta av våra program och skolor. Kontakta skolans rektor för mer information om vad som gäller på din ort.

Vård och Omsorg

Inom Vård och omsorg arbetar vi alltid efter människors lika värde, mänsklig värdighet och livskvalitet. Du arbetar med människor i alla åldrar och med olika behov. I din utbildning kombineras medicin, pedagogik, psykologi, sociologi och vårdvetenskap så att du får en helhetssyn på människan. Utbildningen ger dig även bra förutsättningar för att studera vidare på högskola och universitet. Exempel på vidareutbildning är polis, socionom, brandman, sjuksköterska, sjukgymnast eller arbetsterapeut.

Viktiga datum i sommar

Här hittar du alla datum du behöver ha koll på under sommarlovet.

1
juli

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked. Kom ihåg att svara så snart som möjligt.

23
juli

Sista dagen att svara på ditt antagningsbesked.

8
augusti

Reservantagningen börjar.

1
augusti

Omvalet börjar.

12
september

Omvalet slutar.

15
september

Reservantagningen slutar.