[wpdreams_ajaxsearchlite]

Välkommen till Praktiska Ystad!

Vad kul att du vill börja på Praktiska Gymnasiet Ystad! Här får du reda på mer om skolstarten i höst och vem du ska kontakta om du har frågor. Det finns också information för dig som vill söka eller byta till oss i sommar.

Hitta på sidan

Vi har lediga platser!

Vill du börja hos oss redan i augusti 2021?
Fyll i en intresseanmälan här så kontaktar vi dig så snart vi kan!
Nedan hittar du information om hur du gör för att söka till oss i sommar.

Jag vill byta till Praktiska Gymnasiet Ystad.
Om du kommit in på en annan skola men vill byta till oss ska du vända dig till SYV på din grundskola eller Gymnasieantagningen Trelleborg på: 0410-73 36 05 eller antagning@trelleborg.se.

Jag har inte sökt till gymnasiet.
Har du inte gjort ditt gymnasieval än och vill göra en sen ansökan till Praktiska Ystad måste du kontakta SYV på din grundskola eller Gymnasieantagningen Trelleborg. Du når antagningen på 0410-73 36 05 eller antagning@trelleborg.se.

När tar skolan över antagningen?
Den 15 september är det skolan som tar över antagningen. Om du har frågor om reservantagningen ska du höra av dig till vår rektor Gert-Ove Sigurdhsson, kontaktuppgifter hittar du här.

Kontakta oss i sommar?

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har funderingar om skolanprogrammen eller om du har några andra frågor. Tveka inte utan maila eller ring till vår rektor Gert-Ove Sigurdhsson.

Rektor
Gert-Ove Sigurdhsson
Tel: 076-138 37 38
gert-ove.sigurdhsson@praktiska.se

Skolstart hösten 2021

Tisdagen den 17 augusti välkomnar vi våra nya antagna elever i årskurs 1. Vi har samling i matsalen på baksidan av skolan. Följande tider gäller för programmen:

09:00
Bygg- och anläggning
El och energi

10:00
VVS och fastighet
Hantverk
Vård och omsorg

Årskurs 2 börjar samma dag kl. 13.00 och årskurs 3 kl. 14.30. Vi har samling i yrkesklassrummen.

För alla nyantagna elever har vi introduktionsvecka. Vi kommer prova kläder och du kommer få träffa dina nya lärare och klasskamrater. Vi kommer sätta oss ner och lära oss om programmen vi arbetar i på skolan, så som Schoolsoft och Classroom. För att vi ska lära känna varandra ännu bättre kommer vi ha lite aktiviteter och en friluftsdag med olika övningar.

Här hittar du våra läsårstider

Vårt gymnasium i Ystad

Hos oss får du tre roliga, lärorika år med mycket kontakt ut i arbetslivet. Vi arbetar mycket med praktik så att du står närmre arbetslivet efter skoltiden hos oss. I juni 2020 hade 91% av våra studenter redan jobb! På Praktiska Gymnasiet Ystad kommer du få en fantastisk framtid i ett efterfrågat yrke, vi ser fram emot att träffa dig och starta din resa mot ditt drömjobb!

Läs mer om Praktiska Gymnasiet Ystad här

Hur är det att plugga på Praktiska?

Ingen vet bättre än våra elever! Läs våra elevberättelser och lär dig mer om Praktiska gymnasiet och våra program.

Se alla elevberättelser

Digitalt öppet hus

För att du ska kunna lära känna oss har vi skapat ett Digitalt öppet hus där vi samlat information om vår skola och våra program. Läs elevberättelser, kolla på filmer eller gå en 3D-tur i våra lokaler på Praktiska Gymnasiet Ystad!

Besök Digitalt öppet hus här!

Kolla in våra program

Hos oss kan du ta studenten med både en yrkesexamen och möjligheten att plugga vidare!

El och Energi

På El och energi blir ditt intresse ditt jobb. Programmet passar dig som är teknisk, gillar elektronik, siffror och att vara serviceinriktad. Du får bland annat lära dig att installera och sköta el-, energi- och vattensystem. Säkerheten är en viktig del i utbildningen, därför får du också läsa arbetsmiljöfrågor om hur du skyddar dig på jobbet och undviker skador

Hantverk

Hantverk är den perfekta utbildningen för dig som vill använda händerna till att skapa och arbeta med ett kreativt serviceyrke med mycket kundkontakt. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdig produkt. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något som du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer. Många som går på Hantverksprogrammet startar eget företag efter studenten.

Introduktionsprogram

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Du kan läsa introduktionsprogram på alla våra skolor. Programinriktat val (IMV) och Yrkesintroduktion (IMY) går att läsa på de flesta av våra program och skolor. Kontakta skolans rektor för mer information om vad som gäller på din ort.

Vård och Omsorg

Inom Vård och omsorg arbetar vi alltid efter människors lika värde, mänsklig värdighet och livskvalitet. Du arbetar med människor i alla åldrar och med olika behov. I din utbildning kombineras medicin, pedagogik, psykologi, sociologi och vårdvetenskap så att du får en helhetssyn på människan. Utbildningen ger dig även bra förutsättningar för att studera vidare på högskola och universitet. Exempel på vidareutbildning är polis, socionom, brandman, sjuksköterska, sjukgymnast eller arbetsterapeut.

VVS och Fastighet

På programmet VVS och fastighet får du arbeta fritt och självständigt med den senaste tekniken. Du lär dig att underhålla fastigheter, tekniska anläggningar och system. Du får också kunskap i hur du sparar energi, är miljömedveten, undviker arbetsskador och i att ge god service till kunder.

Viktiga datum i sommar

Här hittar du alla datum du behöver ha koll på under sommarlovet.

1
juli

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked till gymnasiet

22
juli

Sista dagen att svara på ditt antagningsbesked

6
augusti

Reservantagningen startar

15
september

Reservantagningen avslutas