[wpdreams_ajaxsearchlite]

Välkommen till Praktiska Växjö!

Vad kul att du vill börja på Praktiska Växjö! Här får du reda på mer om skolstarten i höst och vem du ska kontakta om du har frågor. Det finns också information för dig som vill söka eller byta till oss i sommar.

Hitta på sidan

Vi har platser kvar!

Vill du börja hos oss redan i augusti 2022?
Fyll i en intresseanmälan här så kontaktar vi dig så snart vi kan!
Nedan hittar du information om hur du gör för att söka till oss i sommar.

Jag vill byta till Praktiska Växjö.
Om du kommit in på en annan skola men vill byta till oss ska du ta kontakt med din SYV på grundskola. Har du redan kommit in på ett val, men vill ändra dig är det SYV på den skolan du går på som du ska kontakta. Det finns en artikel på BytaGymnasium.se för mer information om hur man byter gymnasium.

Jag har inte sökt till gymnasiet.
Har du inte gjort ditt gymnasieval än och vill göra en sen ansökan till Praktiska Växjö måste du kontakta SYV på din grundskola.

När tar skolan över antagningen?
Skolan tar över reservantagningen 31 augusti. Om du har frågor om reservantagningen ska du höra av dig till vår rektor Marie-Charlotte Bäckström, kontaktuppgifter hittar du här.

Kontakt i sommar

Du är alltid välkommen att ta kontakt för frågor om skolan eller våra program. Tveka inte att höra av dig till vår rektor Marie-Charlotte Bäckström.

Rektor 
Marie-Charlotte Bäckström
Tel: 070-728 10 03
Mail: marie-charlotte.backstrom@praktiska.se

Skolstart hösten 2022

Den 17 augusti börjar skolan för alla elever.

  • Åk.1:  kl.09.00
  • Åk. 2 och 3: kl.13.00

Första skolveckan kommer du träffa och lära känna dina nya mentorer, lärare och klasskamrater. Du kommer få information om skolan och programmet och hur det är att gå på en yrkesutbildning. Under resten av veckan kommer vi ha lite olika aktiviteter med fokus på samarbete och gemenskap.

Här hittar du våra läsårstider

Vårt gymnasium i Växjö

Här på skolan har vi en fin gemenskap och hjälpsam personal. Du kommer få tre roliga år där du lär dig allt inom ditt valda yrke. Genom praktiken kommer du få möjlighet att knyta viktiga kontakter inför arbetslivet. Vi ser fram emot att träffa dig och starta resan mot ditt drömjobb!

Läs mer om Praktiska Gymnasiet Växjö här

Hur är det att plugga på Praktiska?

Ingen vet bättre än våra elever! Läs våra elevberättelser och lär dig mer om Praktiska gymnasiet och våra program.

Se alla elevberättelser

Digitalt öppet hus

För att du ska kunna lära känna oss har vi skapat ett Digitalt öppet hus där vi samlat information om vår skola och våra program. Läs elevberättelser, kolla på filmer eller gå en 3D-tur i våra lokaler på Praktiska Gymnasiet Växjö!

Besök Digitalt öppet hus här!

Kolla in våra program

Hos oss kan du ta studenten med både en yrkesexamen och möjligheten att plugga vidare!

Bygg och anläggning

Hos oss har du stora möjligheter till arbete efter examen. På programmet får du kunskap om miljö, säkerhet och hållbart byggande. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdigt arbete. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer.

El och Energi

På El och energi blir ditt intresse ditt jobb. Programmet passar dig som är teknisk, gillar elektronik, siffror och att vara serviceinriktad. Du får bland annat lära dig att installera och sköta el-, energi- och vattensystem. Säkerheten är en viktig del i utbildningen, därför får du också läsa arbetsmiljöfrågor om hur du skyddar dig på jobbet och undviker skador

Fordon och Transport

Fordons- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet. Du får lära dig allt ifrån tekniken i olika fordon till datahantering och problemlösning. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad, bli van att arbeta i fordonsverkstad och med datorer och inte minst att arbeta med händerna.

Försäljning och Service

Programmet Försäljning och Service ger dig en bred utbildning med många arbetsmöjligheter. Det passar dig som vill jobba med försäljning, brinner för god service och kanske funderar på att starta eget företag. Du lär dig jobba med administration, ekonomi, försäljning och service. Programmet förbereder dig både för anställning på ett företag och för att kunna starta eget.

Industriteknik

Vill du använda händerna till att reparera och tillverka? Då är Industriteknik helt rätt utbildning för dig. Du lär dig om olika material, hur du arbetar med olika verktyg och metoder som exempelvis borrning, slipning och svarvning. Efter utbildningen har du en bra förståelse kring produktkvalitet, miljötänkande samt vad som är viktigt i en modern produktionsmiljö.

VVS och Fastighet

På programmet VVS och fastighet får du arbeta fritt och självständigt med den senaste tekniken. Du lär dig att underhålla fastigheter, tekniska anläggningar och system. Du får också kunskap i hur du sparar energi, är miljömedveten, undviker arbetsskador och i att ge god service till kunder.

Viktiga datum i sommar

Här hittar du alla datum du behöver ha koll på under sommarlovet.

1
juli

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked till gymnasiet

15
oktober

Reservantagningen avslutas