[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bild representerade programmet vvs och fastighet med mätband, skiftnycklar och vvs-verktyg.

// VVS och Fastighet

VVS-montör Växjö

Inriktningen passar dig som vill lära dig att installera, ge service och underhålla till exempel värme- och sanitetssystem. Efter utbildningen kan du arbeta som VVS-montör, andra framtida yrken är industrirörmontör eller isoleringsmontör.

Bjud in mig till öppet hus!

Ikon för VVS-montör
VVS-montör

Om inriktningen VVS

Som VVS-montör får du ett praktiskt arbete och får jobba med service i en varierande arbetsmiljö. Efter examen kan du börja jobba direkt i flera olika typer av projekt. För dig som är intresserad av entreprenörskap finns såklart möjlighet att starta eget bolag inom branschen.

Visste du att VVS står för värme, ventilation och sanitet? Det innebär att du arbetar med installation och reparation relaterade till det. Under utbildningen får du lära dig att installera, ge service och underhålla till exempel värme- och sanitetssystem. Det gäller både ny-, om- och tillbyggnad. Du får kunskap om installationsregler, bygglagstiftning, energi- och miljöfrågor samt säkerhet. Hos oss får du arbeta fritt och självständigt med den senaste tekniken. Du får också kunskap i hur du sparar energi, är miljömedveten, undviker arbetsskador och i att ge god service till kunder. Efter utbildningen kan du arbeta som bland annat industrirörmontör, isoleringsmontör eller VVS-montör.

Poängplan för VVS hittar du längre ner på sidan ⇣

 

“Jag får göra i princip allt som har med vårt yrke att göra. APL är oerhört lärorikt och gemenskapen på bygget får mig att känna mig som en riktig vvs:are”
– Malte, elev

VVS på Praktiska Växjö

Inne på skolan finns en egen verkstad specifikt för VVS- och fastighetsprogrammet. Där övar vi alla praktiska och teoretiska moment som du utför i din framtida yrkesroll. För att du ska få förutsättningar att lära dig yrket på bästa sätt har vi utrustad verkstaden med luft-, vatten- och värmepump, varmvattenberedare, radiatorer, fjärrvärmecentral, ventilationskanaler med don och spjäll, hydrofor, WC + dusch samt en stationer för bockning av rör och gassvetsning.

När du börjar hos oss i ettan får du en uppsättning arbetskläder bestående av jacka, byxor och tröja. Du får en egen hjälm, handskar och hörselkåpor. Det är viktigt att du är rätt klädd för att utföra yrket på ett säkert sätt. Du använder även dessa kläder ute på praktiken när den drar igång.

Certifiering

Under dina tre år kommer du få ta certifiering inom BUC, Heta arbeten, Id 06, Mobila plattformar Säker Vatten samt en ställningskurs. Branschen kräver att du går dessa kurser för att kunna börja arbeta som VVS-montör direkt efter studenten, därför är det viktigt att du genomför alla moment och får dina certifieringar.

Praktik på gymnasiet

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagt lärande). På VVS-programmet startar du din praktik i år två och då kommer du att göra APL på ett riktigt företag. Du får öva på och utveckla de moment du lärt dig i skolan men även testa på nya uppgifter för första gången. Din handledare och dina yrkeslärare på skolan ser till att du lär dig det senaste inom branschen. Genom din APL-plats får du ett brett kontaktnät med värdefulla referenser.

Högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Vad händer under dina tre år hos oss?


Årskurs 1

I ettan går vi igenom grundläggande teoretisk utbildning kring värme, sanitet, kyla och ventilation. Du kommer lära dig olika verkstadsmoment + VVS-moment och fördjupa dig i energi- och värmelära. En viktig del i yrket som VVS-montör är säkerhet och arbetsmiljö som vävs in i samband med kursen BUC. Du får även grundläggande EI-kunskaper. Vi genomför studiebesök på Sundets reningsanläggning för avlopp samt ​​IVP (Ventilationsaggregat). Genom studiebesök får du en tydligare bild av hur din framtida yrkesroll kan komma att se ut, därför försöker vi alltid få ut våra elever på riktiga arbetsplatser så tidigt som möjligt.

 

Årskurs 2
Under andra året på utbildningen startar din APL och du kommer ut på en riktig arbetsplats. Inne på skolan går vi igenom teoretiska delar av hur olika system på arbetsplatser är uppbyggda. Du får lära dig ritningsläsning och tekniska handlingar. Här ingår även en del teori om lagar och regler, det är viktigt att veta vad du får och inte får göra i din yrkesroll så att resultatet blir både rätt och snyggt. Du får lära dig gassvetsning inne på skolans station för svetsning och du kommer få fördjupade kunskaper i apparater och olika system.



Årskurs 3

I år tre utökar vi din APL-tid så du får spendera så mycket tid som möjligt på en riktig arbetsplat inför studenten. Du fortsätter fördjupa dig i kunskaperna kring apparater och system samt att du får lära dig nya tekniker inom gassvetsning och ritningsläsning. I trean startar även gymnasiearbetet och du kommer få gå klart alla kurser och ta dina certifieringar, exempelvis kursen Heta Arbeten som är en kravutbildning inom brandfarliga arbeten.

Bjud in mig till öppet hus!

Framtida yrken

  • VVS-montör
  • Isoleringsmontör
  • Industrirörmontör

Kort info

  • Sökkod: VFVVS
  • Program: VVS och fastighet
  • Inriktning: VVS
En elev står och arbetar framför en VVS-relaterad maskin

VVS- och fastighetsprogrammet

På programmet VVS och fastighet får du arbeta fritt och självständigt med den senaste tekniken. Du lär dig att underhålla fastigheter, tekniska anläggningar och system. Du får också kunskap i hur du sparar energi, är miljömedveten, undviker arbetsskador och i att ge god service till kunder.

Poängplan VVS

GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

900
Engelska 5
100
Engelska 6
100
Historia 1a1
50
Idrott och hälsa 1
100
Matematik 1a
100
Naturkunskap 1a1
50
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1a1
50
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
100
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
100
Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3
100

PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN

400
Elkraftteknik
100
Systemuppbyggnad
100
Värmelära
100
Verktygs- och materialhantering
100

INRIKTNING VVS

300
Entreprenadteknik
100
Sanitetsteknik 1
100
Värmeteknik 1
100

PROGRAMFÖRDJUPNING

900
VVS-teknik
200
Värmeteknik 2
100
Sanitetsteknik 2
100
VVS Gassvetsning rör
100
Injusteringsteknik
100
Fastighetsservice - VVS
100
VVS svets och lödning rör
100
Entreprenörskap / Engelska 6
100

GYMNASIEARBETE

100
Gymnasiearbete
100

INDIVIDUELLT VAL

200
Individuellt val
200
Summa 2800

Inriktningar inom VVS och Fastighet i Växjö