[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bild representerande programmet handel och administration med en laptop, anteckningsblock, en kaffekopp och sedlar med pengar

// Försäljning och Service

Försäljning och Service Växjö

Programmet passar dig som tycker de är roligt att arbeta med människor, service, ekonomi eller marknadsföring. Här får du lära dig yrket på riktigt och efter examen har du goda chanser till anställning.

Bjud in mig till öppet hus!

Ikon för Försäljning och Service
Försäljning och Service

 • Du får kompetens inom marknadsföring, personlig försäljning och ekonomi.
 • Kunskap inom ledarskap, affärsutveckling och egenföretagare.
 • Möjlighet att öva på exponeringar. Du får lära dig hur man använder färg och form och hur man bygger med olika varor för att få den bästa skyltningen.
 • Du kommer bli en stjärna på digitala hjälpmedel och presentationsteknik efter dina tre år hos oss.
 • I år 3 läser du kursen Ung Företagsamhet där du startar ditt eget UF-företag.
 • Från och med 2023 ingår grundläggande högskolebehörighet på alla yrkesprogram vilket ger dig möjlighet att plugga vidare. Du kan även välja bort högskolebehörigheten och fördjupa dig i dina yrkeskurser.


Poängplan för Försäljning och service hittar du längre ner på sidan ⇣

Om inriktningen Försäljning- och Service

Handel- och administrationsprogrammet byter hösten 2022 namn till Försäljnings- och serviceprogrammet.

Under utbildningen får du bland annat lära dig om försäljning, inköp och service. Vi ger dig grunderna i försäljningsteknik, marknadsföring och entreprenörskap. Under dina tre år hos oss kommer du bland annat få planera, genomföra och följa upp kampanjer och exponeringar i butiker.

Du lär dig även hantera digitala medier och presentationsteknik i en kurs som heter Information och kommunikation. Kursen innefattar mycket retorisk kunskap och genom alla årskurser arbetar vi i Googles programvaror där vi genomför virtuella uppgifter. Andra centrala ämnen för utbildningen är Servicekunskap, Praktisk marknadsföring och Personlig försäljning.

Du kommer få skapa, driva och marknadsföra ditt egna UF-företag och framställa en virtuell verksamhet där du lär dig om kostnader, material och försäljningspåverkan. På skolan har du som elev möjlighet till att bygga upp en egen butik i en modellmiljö där du får lära dig skylta och texta. När du driver ditt UF-företag har du även möjlighet att hålla försäljningen på skolan och ta hjälp av de resurser och material vi har här.

Praktiska Gymnasiet, Försäljning- och serviceprogrammet - Miljöbild

Praktik på gymnasiet

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Majoriteten av det praktiska lärandet sker på din APL-plats. Du kommer få exponera kampanjer och lära dig varumärkeshantering och inköpsrutiner. Du får vara med och fronta butiken och hålla den snygg och fräsch. Under din praktik kommer du tillsammans med din handledare överens om en praktisk marknadsinsats som ska hända i butiken. Det kan handla om en gavelexponering, en omhängning i en klädbutik eller att du bygger om en avdelning anpassat till kampanjen. 

Under din praktikperiod har vi löpande uppföljningssamtal tillsammans med din handledare för att gå igenom vilka förmågor du har utvecklat under praktikperioden. Genom din praktik får du se senaste kunskaperna inom branschen, som ständigt utvecklas. Vi hjälper dig att hitta en APL-plats, men vill du vara på ett specifikt företag går det bra att söka en egen APL-plats.

Varför ska du välja Försäljning och Service?

Hos oss får du lära dig branschen på riktigt, både teoretiskt och praktiskt. Det finns en stor fördel med att du får tillämpa dina kunskaper i en riktig jobbmiljö. Det du lär dig i skolan får du öva på ute på en arbetsplats. Du kommer knyta goda kontakter med företaget vilket i många fall leder till sommarjobb, deltidsarbete eller fast anställning efter studenten. Handelsbranschen är inom ständig utveckling där näthandeln blir en allt större del, under dina år hos oss får du bra digitala kunskaper för att kunna följa med i utvecklingen.   

Programmet passar dig som tycker de är roligt att arbeta med människor, service, ekonomi eller marknadsföring. Här får du lära dig yrket på riktigt och efter examen har du goda chanser till anställning, du kommer dessutom knyta många nya kontakter och bygga upp ett nätverk inom branschen redan under gymnasiet.

Högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Vill du veta mer om Praktiska Gymnasiet Växjö?

Hos oss är dörren alltid öppen och om du vill testa på att vara elev hos oss kan du anmäla dig till Elev för en dag på programmet du är intresserad av. Träffa nuvarande elever och lärare, se våra fina lokaler och upplev stämningen på skolan.

Håll utkik efter kommande öppet hus eller kontakta oss för att boka in ett besök på en dag som passar dig.

Varmt välkommen till oss!

Bjud in mig till öppet hus!

Framtida yrken

 • Butikssäljare
 • Marknadsförare
 • Varumottgare

Kort info

 • Sökkod: FSFOR
 • Program: Försäljning och service
 • Inriktning: Försäljning och service

Vad händer under dina
tre år hos oss?

bild på en elev från försäljning och service

Årskurs 1

Under ditt första år kommer du lära dig allt om service och vad det faktiskt innebär. I ettan läser vi en kurs som heter Branschkunskap där du får lära dig om de olika branscherna; livsmedel, bygg, sport, elektronik, kläder osv. Andra kurser som faller in under årskurs ett är Personlig försäljning och Introduktion till yrket. Du får börja göra praktik en dag i veckan redan under höstterminen. Under vårterminen gör du praktik två dagar i veckan. På praktiken kommer du träna på moment kopplade till det du lärt dig i skolan. Under vårterminen börjar vi även läsa om entreprenörskap. Här får du lära dig vad det innebär att starta ett eget företag.

två elever som kollar på en modell av ett hus

Årskurs 2

I år två lär du dig om inköp. Här ingår det en hel del matematik och ekonomiska beräkningar. Du läser kurserna om inköp, praktisk marknadsföring och personlig försäljning. Du får även lära dig att bygga en enklare webbplats. Vi arbetar med olika upplägg kring text och hur man formulerar sig digitalt. Vid sidan om det får du lära dig mycket om näthandelns lagar och regler, vilket ansvar man har på nätet och vad som gäller när det kommer till bildrättigheter. Du kommer även vara ute på praktik tre dagar i veckan.

elev som står i reception och kollar i en pärm

Årskurs 3

Under ditt sista år får du starta ett eget UF-företag och läser samtidigt fördjupningskurser. Du får lära dig hur man promotar sitt UF-företag och skapar en webbplats där man säljer sina produkter eller tjänster. Du kommer ha praktik tre till fyra dagar i veckan på din APL-plats och tills studenten gå mot en anställning.

Elev på Handel- och administrationsprogrammet

Försäljnings- och serviceprogrammet

Programmet Försäljning och service ger dig en bred utbildning med många arbetsmöjligheter. Det passar dig som vill jobba med försäljning, brinner för god service och kanske funderar på att starta eget företag. Du lär dig jobba med administration, ekonomi, försäljning och service. Programmet förbereder dig både för anställning på ett företag och för att kunna starta eget.

Poängplan Försäljning och Service

GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

900
Engelska 5
100
Engelska 6
100
Historia 1a1
50
Idrott och hälsa 1
100
Matematik 1a
100
Naturkunskap 1a1
50
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1a1
50
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
100
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
100
Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3
100

PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN

900
Entreprenörskap
100
Personlig försäljning 1
100
Servicekunskap 1
100
Praktisk marknadsföring 1
100
Affärsutveckling och ledarskap
100
Branschkunskap inom handel
100
Handel och hållbar utveckling
100
Information och kommunikation 1
100
Inköp 1
100

PROGRAMFÖRDJUPNING

700
Programfördjupning
700

GYMNASIEARBETE

100
Gymnasiearbete
100

INDIVIDUELLT VAL

200
Individuellt val
200
Summa 2800

Inom Försäljning och Service i Växjö finns bara en inriktning