[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bakgrundsbild representerade Bygg- och anläggningsprogrammet.

// Bygg och anläggning

Målare Växjö

På inriktningen får du lära dig de tekniker och verktyg som behövs för du ska kunna att måla på nya och gamla ytor, måla dekorationsmönster, tapetsera och sprutmåla.

Bjud in mig till öppet hus!

Ikon för Målare
Målare

 • Du får praktiska kunskaper inom måleri, spackling och tapetsering. Du får lära dig att måla både invändigt och utvändigt och blanda egen färg efter olika färgskalor.
 • Möjlighet att testa på flera praktiska moment inom bygg. Du läser bygg och anläggning 1 och 2 och får lära dig att bygga ett litet hus och testa på att kakla, mura och lägga golv. När det är klart får du självklart måla det både invändigt och utvändigt.
 • Teoretisk kunskap om färglära, trender, miljö och ritningsläsning. Vi går även igenom ekonomi kopplat till arbetet, så som materialkostnad och beräkning av mängden material.
 • Certifikat inom heta arbeten, liftutbildning och ställningsbyggande.
  Väldigt goda jobbchanser, du blir eftertraktad på arbetsmarknaden.
 • Från och med 2023 ingår grundläggande högskolebehörighet på alla yrkesprogram vilket ger dig möjlighet att plugga vidare. Du kan även välja bort högskolebehörigheten och fördjupa dig i dina yrkeskurser.

 

Poängplan för Måleri hittar du längre ner på sidan ⇣

Om inriktningen Måleri

Som målare får du möjlighet att jobba kreativt och följa nya trender och tekniker. Måleriyrket passar dig som gillar att arbeta fysiskt med hela kroppen och tycker om att träffa människor. Du får ett varierande arbete där du kan välja att specialisera dig på det du tycker är roligt. På inriktningen måleri får du all kunskap och kompetens som behövs för att kunna börja jobba som målare direkt efter studenten. När du börjar hos oss får du en uppsättning arbetskläder som du använder i skolan och på din praktikplats. Du får  även en målarlåda med komplett verktygsutrustning som du behöver ha i din yrkesroll. Du arbetar med verktygen under hela gymnasietiden och efter studenten får du ta med dom hem. 

 

Vi får lära oss vilken färg man ska använda och olika tekniker. Vi får jobba med vanliga väggar men vi får även fria händer att måla på nästan vad vi vill.
My, elev

Praktiskt

Som elev på måleriprogrammet lär du dig alla grunder inom yrket. Allt underarbete är väldigt viktigt för att du ska få ett bra slutresultat. Du får lära dig att använda olika verktyg och tekniker för att kunna måla, spackla, väva och tapetsera på olika material och miljöer. Vi går sedan över till mer avancerade moment i årskurs två och tre. Du kan även specialisera dig inom dekorationsmåleri och måla detaljrika ytor.

Teoretiskt

I dina teoretiska ämnen, så som matte, får du även öva på moment du har användning av i det praktiska arbetet. Exempelvis att räkna ut hur mycket tapet som går åt för ett projekt och kostnad för olika material. Säkerhet och arbetsmiljö är också en stor del av utbildningen och vi pratar om skydd och hälsa så att du har koll på vad som gäller på en arbetsplats. Under dina tre år kommer du få ta certifiering inom Heta arbeten, Mobila plattformar samt gå en ställningskurs. Det är viktigt att du går dessa kurser för att kunna börja arbeta som målare.

Programfördjupning: Måleri

I de kurser som tillhör programfördjupningen får du en ännu djupare kunskap inom måleri. För att du ska bli en skicklig målare läggs fler moment till för varje kurs. Du får måla och tapetsera i alla fördjupningskurser, men tekniker och mönster blir mer avancerade för varje kurs. Exempelvis tillkommer svårare vävning, fönsterrenovering och sprutmålning.

Praktik på gymnasiet

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under utbildningen kommer du att göra APL på ett riktigt företag. Här får du chans att testa på de moment du lärt dig i skolan och utveckla dina kunskaper samtidigt som du får en fot in i arbetslivet. Vi hjälper dig att hitta en APL-plats, men vill du vara på ett specifikt företag går det bra att söka en egen APL-plats.

Varför ska du välja Måleri?

Måleriyrket passar dig som är praktisk, kreativ och tycker om att träffa människor. I ditt arbete kommer du att ha mycket kontakt med kunder eller befinna dig på stora arbetsplatser där du behöver samarbeta med andra inom byggbranschen. Utbildningen ger dig de kunskaper du behöver för att kunna börja jobba som målare. Det finns väldigt goda chanser för dig att få jobb direkt efter studenten. Om du är intresserad av att starta eget företag finns det även möjlighet att jobba med entreprenörskap under utbildningen. Du behöver inga förkunskaper inom måleri för att söka inriktningen.

Högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Bjud in mig till öppet hus!

Framtida yrken

 • Målare

Kort info

 • Sökkod: BAMAL
 • Program: Bygg och anläggning
 • Inriktning: Måleri
Elev på Bygg- och anläggningsprogrammet

Bygg- och anläggningsprogrammet

Hos oss har du stora möjligheter till arbete efter examen. På programmet får du kunskap om miljö, säkerhet och hållbart byggande. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdigt arbete. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer.

Poängplan Måleri

GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

900
Engelska 5
100
Engelska 6
100
Historia 1a1
50
Idrott och hälsa 1
100
Matematik 1a
100
Naturkunskap 1a1
50
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1a1
50
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
100
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
100
Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3
100

PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN

400
Bygg och anläggning 1
200
Bygg och anläggning 2
200

INRIKTNING: MÅLERI

400
Måleri 1
200
Måleriprocessen
200

PROGRAMFÖRDJUPNING

800
Måleri 2
200
Måleri 3
200
Måleri 4
200
Måleri 5 / alternativt (Svenska 2 100p + Lackeringsteknik, applicering 100)
200

GYMNASIEARBETE

100
Gymnasiearbete
100

INDIVIDUELLT VAL

200
Individuellt val
200
Summa 2800

Inriktningar inom Bygg och anläggning i Växjö

Snickare - Studiestart HT24

Snickare - Studiestart HT24

Passar dig som vill jobba med nybyggnation, renovering och ombyggnation av allt från bostäder och lokaler till broar och andra anläggningskonstruktioner.