[wpdreams_ajaxsearchlite]

Välkommen till Praktiska Västerås!

Vad kul att du vill börja på Praktiska Gymnasiet Västerås! Här får du reda på mer om skolstarten i höst och vem du ska kontakta om du har frågor. Det finns också information för dig som vill söka eller byta till oss i sommar.

Hitta på sidan

Vi har platser kvar!

Vill du börja hos oss redan i augusti 2022?
Fyll i en intresseanmälan här så kontaktar vi dig så snart vi kan!
Vi har några platser kvar på Hantverksprogrammet samt Hotell och turism. Nedan hittar du information om hur du gör för att söka till oss i sommar.

Jag vill byta till Praktiska Gymnasiet Västerås.
Om du kommit in på en annan skola men vill byta till oss ska du kontakta Gymnasieantagningen i Västerås stad på 021-39 00 00 eller vända dig till SYV på din grundskola. Du kan också läsa artikeln på BytaGymnasium.se för mer information.

Jag har inte sökt till gymnasiet.
Har du inte gjort ditt gymnasieval än och vill göra en sen ansökan till Praktiska Gymnasiet Västerås måste du kontakta Gymnasieantagningen i Västerås stad. Du når dem på 021-39 00 00. Du kan också kontakta vår SYY Viktor Tsouplakis på viktor.tsouplakis@praktiska.se för att få hjälp.

När tar skolan över antagningen?
Den 12 september stänger Antagningsenheten och skolan tar över reservantagningen. Om du har frågor om reservantagningen ska du höra av dig till vår rektor Gunilla Folkesson, kontaktuppgifter hittar du här.

Kontakta oss i sommar?

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har funderingar om skolanprogrammen eller om du har några andra frågor. Tveka inte utan maila eller ring till vår rektor Gunilla Folkesson.

Rektor
Gunilla Folkesson
Tel: 072-235 23 21
gunilla.folkesson@praktiska.se

Skolstart hösten 2022

Den 16 augusti kl. 09.00 börjar terminen för våra nya antagna elever.
Åk 2 kl. 11:00 och åk 3 kl. 13:00

Din första dag hos oss blir en kort dag där vi har upprop och lite information, ingen skollunch behövs. Därefter är det introduktionsdagar till och med den 19 augusti. Du kommer bland annat få prova ut arbetskläder få tid att bekanta dig med dina nya klasskompisar. För att lära känna varandra ännu bättre kommer vi ha lite aktiviteter och samarbetsövningar. Du kommer att bli tilldelad ett skåp där du kan förvara dina böcker och jacka. Andra dagen kommer du äta lunch på skolans hemtrevliga restaurang. Maten tillagas på restaurang Mälarhöjden.

Här hittar du våra läsårstider

Vårt gymnasium i Västerås

Välkommen till Praktiska Gymnasiet Västerås! Vår skola har goda relationer med olika branschföretag och du som elev har stor nytta av det under din utbildningstid och för att knyta framtida kontakter. Många av våra elever har jobb redan när de tar studenten. Vi ser fram emot att få lära känna dig och vi hoppas att din tid hos oss blir dina bästa skolår!

Läs mer om Praktiska Gymnasiet Västerås här

Hur är det att plugga på Praktiska?

Ingen vet bättre än våra elever! Läs våra elevberättelser och lär dig mer om Praktiska gymnasiet och våra program.

Se alla elevberättelser

Digitalt öppet hus

För att du ska kunna lära känna oss har vi skapat ett Digitalt öppet hus där vi samlat information om vår skola och våra program. Läs elevberättelser, kolla på filmer eller gå en 3D-tur i våra lokaler på Praktiska Gymnasiet Västerås!

Besök Digitalt öppet hus här!

 

 

Kolla in våra program

Hos oss kan du ta studenten med både en yrkesexamen och möjligheten att plugga vidare!

El och Energi

På El och energi blir ditt intresse ditt jobb. Programmet passar dig som är teknisk, gillar elektronik, siffror och att vara serviceinriktad. Du får bland annat lära dig att installera och sköta el-, energi- och vattensystem. Säkerheten är en viktig del i utbildningen, därför får du också läsa arbetsmiljöfrågor om hur du skyddar dig på jobbet och undviker skador

Hantverk

Hantverk är den perfekta utbildningen för dig som vill använda händerna till att skapa och arbeta med ett kreativt serviceyrke med mycket kundkontakt. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdig produkt. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något som du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer. Många som går på Hantverksprogrammet startar eget företag efter studenten.

Hotell och Turism

Är du intresserad av att jobba med hotell, resor och upplevelser? I den här branschen får du möta nya människor och chansen att utveckla dina språkkunskaper eftersom yrkesområdena handlar mycket om internationella kontakter. På utbildningen lär du dig bemötande, kommunikation, marknadsföring, försäljning och entreprenörskap. Kom in i en bransch som hela tiden växer världen över.

Introduktionsprogram

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Du kan läsa introduktionsprogram på alla våra skolor. Programinriktat val (IMV) och Yrkesintroduktion (IMY) går att läsa på de flesta av våra program och skolor. Kontakta skolans rektor för mer information om vad som gäller på din ort.

Viktiga datum i sommar

Här hittar du alla datum du behöver ha koll på under sommarlovet.

1
juli

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked till gymnasiet

28
juli

Sista dagen att svara på ditt antagningsbesked

3
augusti

Reservantagningen startar

15
september

Reservantagningen avslutas