[wpdreams_ajaxsearchlite]
Två elever med armen om varandra som skrattar
DIGITALT ÖPPET HUS

För att du ska kunna lära känna oss, även om du inte har möjlighet att besöka oss.

Välkommen till Digitalt öppet hus

På denna sida har vi samlat nyttig information om vår skola och våra program. Läs elevberättelser, kolla på filmer från skolan eller ta en 3D-tur i våra lokaler. Här hittar du allt du kan tänkas behöva inför ditt gymnasieval. Vi ser fram emot att träffa dig och välkomna dig till vår skola!

Vilket yrke passar dig?

Boka in dig på elev för en dag och lär dig mer om yrket du är intresserad av! Du får vara med på lektioner och testa på praktiska moment för att känna på om programmet är något för dig. Det är också ett jättebra tillfälle att känna av stämningen på skolan och träffa våra elever och lärare.

Gör en intresseanmälan!

Vill du veta mer om Praktiska Västerås och få påminnelser om våra öppna hus? Gör en intresseanmälan så hör vi av oss och skickar inbjudan till alla aktiviteter som sker på skolan.

Har du frågor?
Hör av dig till mig på telefon 0722-35 23 21 eller mejla till: gunilla.folkesson@praktiska.se.

Gunilla Folkesson, rektor.

Kort om Praktiska Västerås

På Praktiska Gymnasiet Västerås anpassas lärandet efter varje elev genom små undervisningsgrupper där det råder trygghet och arbetsro. Vi har fina utbildningslokaler med bra arbetsytor och teorilokaler med god studiemiljö. Varje år har elever och lärare två utedagar tillsammans för att stärka gemenskapen, en på vårterminen och en på höstterminen.

Vi gör även studiebesök inom programmen en gång per år för att se och lära känna branschen. Båda dessa aktiviteter leder till god sammanhållning i klasserna och på skolan. Hos oss serveras det också god och varierande lunch som eleverna alltid ser fram emot!

Läs mer om Praktiska Gymnasiet Västerås här!

 

Följ oss på sociala medier

Vad menas med APL?

Elevhistorier från vårt gymnasium i Västerås

Läs om vad våra elever tycker om Praktiska Gymnasiet Västerås

Se alla elevberättelser

Ta en 3D-Tur på skolan

Våra program

Här hittar du våra program. Genom att klicka på ett program ser du vilka inriktningar programmet har.

El och Energi

På El och energi blir ditt intresse ditt jobb. Programmet passar dig som är teknisk, gillar elektronik, siffror och att vara serviceinriktad. Du får bland annat lära dig att installera och sköta el-, energi- och vattensystem. Säkerheten är en viktig del i utbildningen, därför får du också läsa arbetsmiljöfrågor om hur du skyddar dig på jobbet och undviker skador

Hantverk

Hantverk är den perfekta utbildningen för dig som vill använda händerna till att skapa och arbeta med ett kreativt serviceyrke med mycket kundkontakt. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdig produkt. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något som du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer. Många som går på Hantverksprogrammet startar eget företag efter studenten.

Hotell och Turism

Är du intresserad av att jobba med hotell, resor och upplevelser? I den här branschen får du möta nya människor och chansen att utveckla dina språkkunskaper eftersom yrkesområdena handlar mycket om internationella kontakter. På utbildningen lär du dig bemötande, kommunikation, marknadsföring, försäljning och entreprenörskap. Kom in i en bransch som hela tiden växer världen över.

Introduktionsprogram

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Du kan läsa introduktionsprogram på alla våra skolor. Programinriktat val (IMV) och Yrkesintroduktion (IMY) går att läsa på de flesta av våra program och skolor. Kontakta skolans rektor för mer information om vad som gäller på din ort.

Häng med vår SYV Carolina när hon visar runt på skolan

Om gymnasievalet

Vårt mål är att din utbildning ska leda till jobb, gärna direkt efter du har tagit studenten. Här går vi igenom viktiga datum och vad du behöver tänka på under gymnasievalet.

12
januari

Ansökningsperioden öppnar, nu är det dags för dig att välja gymnasium.

10
februari

Sista dagen att söka till gymnasiet.

11
april

Du får ditt preliminära antagningsbesked.

19
april

Omvalsperioden börjar. Det innebär att du kan ändra din ansökan eller göra en helt ny.

3
maj

Omvalsperioden slutar. Nu kan du inte göra fler ändringar.

1
juli

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked. Kom ihåg att svara så snart som möjligt.

28
juli

Sista dagen att svara på ditt antagningsbesked.

3
augusti

Reservantagningen börjar.

15
september

Reservantagningen slutar.

Kontakta rektorn

Är det något du saknar eller vill veta mer om är du varmt välkommen att kontakta mig.

Gunilla Folkesson, Rektor

Gunilla Folkesson

Rektor

021-81 20 78

Vanliga frågor

Varför ska jag välja Praktiska Västerås?

Praktiska Gymnasiet Västerås är en liten och familjär skola med stor gemenskap och eleven i fokus. Våra lärare är behöriga och kompetenta, engagerade och lyhörda. Vi har fina utbildningslokaler med bra arbetsytor och teorilokaler med god studiemiljö. Skolan har goda relationer med olika branschföretag och du som elev har stor nytta av det under din utbildningstid och för att knyta framtida kontakter under din praktik. Många av våra elever har jobb redan när de tar studenten. Du kan även välja att läsa in högskolebehörighet så att du får både en yrkesexamen och möjlighet till att studera vidare efter avslutad utbildning.

Behöver jag några förkunskaper för att gå en yrkesutbildning på Praktiska Gymnasiet?

Nej, du behöver inga förkunskaper men du behöver ha ett intresse för att lära dig yrket du vill utbilda dig till.

Vad är APL?

APL står för Arbetsplatsförlagt lärande och betyder att du är ute på praktik i minst 15 veckor.

Kan jag få högskolebehörighet på Praktiska Gymnasiet?

Ja, hos oss kan du läsa in högskolebehörighet så att du har förutsättningar för både jobb och vidare studier efter examen.

Om oss