[wpdreams_ajaxsearchlite]

Välkommen till Praktiska Gymnasiet Uppsala!

Vad kul att du vill börja på Praktiska Gymnasiet Uppsala! Här får du reda på mer om skolstarten i höst och vem du ska kontakta om du har frågor. Det finns också information för dig som vill söka eller byta till oss i sommar.

Hos oss får du en utbildning med mycket praktik. Vi har duktiga och engagerade lärare som inte bara kommer lära dig skolkunskap utan även mycket om arbetslivet. Här får du lära känna många nya människor och du kommer ha tre roliga år.

Vi ser fram emot att få lära känna er!

 

Vi har lediga platser!

Vill du börja hos oss redan i augusti 2020?
Fyll i en intresseanmälan här så kontaktar vi dig så snart vi kan!
Nedan hittar du information om hur du gör för att söka till oss i sommar.

Jag vill byta till Praktiska Gymnasiet Uppsala.
Om du kommit in på en annan skola men vill byta till oss så gör du det genom ansökningssidan Dexter. Behöver du hjälp kontaktar du Antagning Gymnasieskola på: 0771-72 70 01 eller antagning.gymnasieskola@uppsala.se.
Du kan också läsa artikeln på BytaGymnasium.se för mer information.

Jag har inte sökt till gymnasiet.
Har du inte gjort ditt gymnasieval än och vill göra en sen ansökan till Praktiska Gymnasiet Uppsala måste du kontakta Antagning Gymnasieskola. Du når dem på: 0771-72 70 01 eller antagning.gymnasieskola@uppsala.se.

Kontakta oss i sommar?

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har funderingar om skolanprogrammen eller om du har några andra frågor. Tveka inte utan ring till vår rektor Sofi Westerin eller vår biträdande rektor Clara Norlin.

Rektor
Sofi Westerin
Tel: 0708-19 13 90
sofi.westerin@praktiska.se

Biträdande rektor
Clara Norlin
Tel: 0702-11 59 35
clara.norlin@praktiska.se

Hur är det att plugga på Praktiska?

Ingen vet bättre än våra elever! Läs våra elevberättelser och lär dig mer om Praktiska gymnasiet och våra program.

Se alla elevberättelser

Skolstart hösten 2020

Vi välkomnar våra nya elever i åk 1 den 17 augusti. Har du blivit antagen får du ett brev hemskickat till din folkbokförda adress i början av augusti.

Vi börjar dagen med upprop sen får du tid att lära känna klasskamrater, träffa lärare och övrig personal. Vi går igenom lite rutiner och regler samt att du får lära dig att hitta på skolan. Lektionerna startar enligt schema efter några dagar.

Här hittar du våra läsårstider

Öppet hus

I april hade vi ett digitalt öppet hus där vi sände live från skolan. Vill du träffa våra lärare och lära dig mer om programmen?

Klicka på knappen för att se hur det är att plugga på Praktiska Uppsala!

Glad floristelev med ros i handen

Kolla in våra program

Hos oss kan du ta studenten med både en yrkesexamen och möjligheten att plugga vidare!

Fordon och Transport

Fordon- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet. Du får lära dig allt ifrån tekniken i olika fordon till datahantering och problemlösning. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad, bli van att arbeta i fordonsverkstad och med datorer och inte minst att arbeta med händerna.

El och Energi

På El och energi blir ditt intresse ditt jobb. Programmet passar dig som är teknisk, gillar elektronik, siffror och att vara serviceinriktad. Du får bland annat lära dig att installera och sköta el-, energi- och vattensystem. Säkerheten är en viktig del i utbildningen, därför får du också läsa arbetsmiljöfrågor om hur du skyddar dig på jobbet och undviker skador

Bygg och anläggning

Hos oss har du stora möjligheter till arbete efter examen. På programmet får du kunskap om miljö, säkerhet och hållbart byggande. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdigt arbete. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer.

Introduktionsprogram

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Du kan läsa introduktionsprogrammen på alla våra skolor. Programinriktat val (IMR) och Yrkesintroduktion (IMY) går att läsa på de flesta av våra program och skolor. Kontakta skolans rektor för mer information om vad som gäller på din ort.

VVS och Fastighet

På programmet VVS och fastighet får du arbeta fritt och självständigt med den senaste tekniken. Du lär dig att underhålla fastigheter, tekniska anläggningar och system. Du får också kunskap i hur du sparar energi, är miljömedveten, undviker arbetsskador och i att ge god service till kunder.

Industriteknik

Vill du använda händerna till att reparera och tillverka? Då är Industriteknik helt rätt utbildning för dig. Du lär dig om olika material, hur du arbetar med olika verktyg och metoder som exempelvis borrning, slipning och svarvning. Efter utbildningen har du en bra förståelse kring produktkvalitet, miljötänkande samt vad som är viktigt i en modern produktionsmiljö.

Hantverk

Hantverk är den perfekta utbildningen för dig som vill använda händerna till att skapa och arbeta med ett kreativt serviceyrke med mycket kundkontakt. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdig produkt. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något som du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer. Många som går på Hantverksprogrammet startar eget företag efter studenten.

Handel och Administration

Programmet Handel och administration ger dig en bred utbildning med många arbetsmöjligheter. Det passar dig som vill jobba med försäljning, brinner för god service och kanske funderar på att starta eget företag. Du lär dig jobba med administration, ekonomi, försäljning och service. Programmet förbereder dig både för anställning på ett företag och för att kunna starta eget.

Viktiga datum i sommar

Här hittar du alla datum du behöver ha koll på under sommarlovet.

1
juli

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked till gymnasiet

14
juli

Sista dagen att svara på ditt antagningsbesked

20
juli

Sommarändringen börjar (för dig som vill ändra eller lägga till val)

9
augusti

Sommarändringen avslutas