[wpdreams_ajaxsearchlite]

Välkommen till Praktiska Gymnasiet Uppsala!

Vad kul att du vill börja på Praktiska Gymnasiet Uppsala! Här får du reda på mer om skolstarten i höst och vem du ska kontakta om du har frågor. Det finns också information för dig som vill söka eller byta till oss i sommar.

Hitta på sidan

Vi har lediga platser!

Vill du börja hos oss redan i augusti 2023?
Vi har några få platser kvar på: VVS, Bygg- och anläggning samt Fordonsprogrammet. Nedan hittar du information om hur du gör för att söka till oss i sommar.

Jag vill byta till Praktiska Gymnasiet Uppsala.
Om du kommit in på en annan skola men vill byta till oss ska du kontakta SYV på din grundskola eller genom Antagning Gymnasieskola på: 0771-72 70 01 eller antagning.gymnasieskola@uppsala.se. Du kan också läsa artikeln på Gymnasiekoll för mer information.

Jag har inte sökt till gymnasiet.
Har du inte gjort ditt gymnasieval än och vill göra en sen ansökan till Praktiska Gymnasiet Uppsala måste du kontakta Antagning Gymnasieskola. Du når dem på: 0771-72 70 01 eller antagning.gymnasieskola@uppsala.se.

När tar skolan över antagningen?
Den 15 september stänger Antagningsenheten och skolan tar över reservantagningen. Om du har frågor om reservantagningen ska du höra av dig till vår rektor Sofi Westerin, kontaktuppgifter hittar du här.

Kontakta oss i sommar?

Du är alltid välkommen att kontakta vår rektor Sofia Westerin om du har funderingar om skolanprogrammen eller om du har några andra frågor.

Rektor
Sofi Westerin
Tel: 0708-19 13 90
sofi.westerin@praktiska.se

Gymnasieantagningen i Uppsala sköter all antagning till nationella program, så gäller din fråga antagning vänder du dig dit. Du når dem på: 0771-72 70 01 eller antagning.gymnasieskola@uppsala.se.

Skolstart hösten 2023

Den 17 augusti välkomnar vi alla våra nya elever i årskurs 1!
Vi välkomnar årskurs 2 och 3 tillbaka den 18 augusti.

Första veckan i skolan har vi upprop och du får träffa din klass, dina lärare samt annan personal på skolan. Första dagarna blir du tilldelad ett skåp, så ta med hänglås. Du kommer få kvittera ut en dator som du får låna under dina tre år här på Praktiska. Lärarna kommer gå igenom de datorprogram du behöver kunna för att studera hos oss. Om du går på ett program där yrkeskläder är ett krav kommer du även att få prova ut storlekar så att kläderna passar dig. Vi följer med dig till den restaurang där du kommer äta din skollunch och ta en promenad till Fålhagens IP där du kommer ha idrott i början av terminen. Givetvis kommer vi planera de första dagarna så att du lär känna dina nya klasskompisar och snabbt känner dig trygg på skolan.

Vi följer med dig till den restaurang där du kommer äta din skollunch och ta en promenad till Fålhagens IP där du kommer ha idrott i början av terminen. Givetvis kommer vi planera de första dagarna så att du lär känna dina nya klasskompisar och snabbt känner dig trygg på skolan. Varmt välkommen till Praktiska Gymnasiet Uppsala!

Här hittar du våra läsårstider

Vårt gymnasium i Uppsala

Äntligen har du fått välja utbildning, och till det som verkligen intresserar dig. Du som har valt ett program där mycket praktiskt arbete ingår kommer snabbt märka att dina skoldagar inte är likadana som på grundskolan. Nu kommer du spendera hela dagar i en verkstad. Du kommer att få göra en hel del praktik ute på ett företag. Elever på några program har praktik redan i åk 1 medan andra får vänta till åk 2.

På Praktiska Gymnasiet Uppsala har vi duktiga och engagerade lärare som inte bara kommer lära dig skolkunskap utan även mycket om arbetslivet. Du kommer få tre spännande och roliga år hos oss och du får lära känna många nya människor. Vi ser fram emot att få träffa dig!

Läs mer om Praktiska Gymnasiet Uppsala här

Kolla in våra program

Hos oss kan du ta studenten med både en yrkesexamen och möjligheten att plugga vidare!

Bygg och anläggning

Hos oss har du stora möjligheter till arbete efter examen. På programmet får du kunskap om miljö, säkerhet och hållbart byggande. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdigt arbete. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer.

El och Energi

På El och energi blir ditt intresse ditt jobb. Programmet passar dig som är teknisk, gillar elektronik, siffror och att vara serviceinriktad. Du får bland annat lära dig att installera och sköta el-, energi- och vattensystem. Säkerheten är en viktig del i utbildningen, därför får du också läsa arbetsmiljöfrågor om hur du skyddar dig på jobbet och undviker skador

Fordon och Transport

Fordons- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet. Du får lära dig allt ifrån tekniken i olika fordon till datahantering och problemlösning. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad, bli van att arbeta i fordonsverkstad och med datorer och inte minst att arbeta med händerna.

Försäljning och Service

Programmet Försäljning och Service ger dig en bred utbildning med många arbetsmöjligheter. Det passar dig som vill jobba med försäljning, brinner för god service och kanske funderar på att starta eget företag. Du lär dig jobba med administration, ekonomi, försäljning och service. Programmet förbereder dig både för anställning på ett företag och för att kunna starta eget.

Hantverk

Hantverk är den perfekta utbildningen för dig som vill använda händerna till att skapa och arbeta med ett kreativt serviceyrke med mycket kundkontakt. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdig produkt. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något som du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer. Många som går på Hantverksprogrammet startar eget företag efter studenten.

Industriteknik

Vill du använda händerna till att reparera och tillverka? Då är Industriteknik helt rätt utbildning för dig. Du lär dig om olika material, hur du arbetar med olika verktyg och metoder som exempelvis borrning, slipning och svarvning. Efter utbildningen har du en bra förståelse kring produktkvalitet, miljötänkande samt vad som är viktigt i en modern produktionsmiljö.

Introduktionsprogram

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Du kan läsa introduktionsprogram på alla våra skolor. Programinriktat val (IMV) och Yrkesintroduktion (IMY) går att läsa på de flesta av våra program och skolor. Kontakta skolans rektor för mer information om vad som gäller på din ort.

VVS och Fastighet

På programmet VVS och fastighet får du arbeta fritt och självständigt med den senaste tekniken. Du lär dig att underhålla fastigheter, tekniska anläggningar och system. Du får också kunskap i hur du sparar energi, är miljömedveten, undviker arbetsskador och i att ge god service till kunder.

Viktiga datum i sommar

Här hittar du alla datum du behöver ha koll på under sommarlovet.

1
juli

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked. Kom ihåg att svara så snart som möjlig

13
juli

Sista dagen att svara på ditt antagningsbesked.

20
juli

Mellan 20 juli-6 augusti kan du som vill lägga till eller ändra val göra en sommarändring.

1
augusti

Reservantagningen börjar i augusti.

15
september

Skolan tar över antagningen.