[wpdreams_ajaxsearchlite]
Kille jobbar med motor i bilverkstad

Praktiska i Uppsala arbetar aktivt för en god sammanhållning

Sofi Westerin berättar om Praktiska gymnasiet Uppsala som hon är rektor på. Hon svarar på frågor om bland annat, vad man får göra som elev för en dag på skolan och hur dem jobbar med sammanhållningen.

Vad innebär APL?
APL innebär att en stor del av utbildningen är förlagd till en arbetsplats där eleverna får lära sig sitt yrke ute i verkligheten, borta från skolans teoretiska uppgifter och praktiska övningar. Den största skillnaden, förutom att alla arbetsuppgifter är på riktigt, är att anpassa sig och lära sig om hur arbetslivet fungerar. Det kan handla om att förhålla sig till nya arbetstider, träna den sociala förmågan, lära sig hur arbetet är organiserat beroende på storleken på företaget mm. Våra lärare har kontinuerlig kontakt med elevernas handledare och kommer på några besök för att stämma av vad eleverna lär sig och hur handledaren kan utmana eleverna med svårare och nya arbetsuppgifter. 

Hur jobbar ni med sammanhållningen på skolan?
När eleverna börjar i åk 1 gör vi flera aktiviteter för att alla elever ska lära känna sin klass och för att skapa grupptillhörighet. Vi har även aktiviteter tillsammans med alla elever i åk 1, från andra program. Under året genomförs också några olika klasstävlingar.

Hur lätt är det att få jobb inom era utbildningar efter studenten?
Som arbetsmarknaden ser ut just i Uppsala med omnejd är det ganska enkelt att få ett jobb efter studenten, om du har tagit en examen såklart och om du under utbildningen har tagit tillvara de kontakter med arbetslivet du har fått från skolan. 

Behöver man några förkunskaper inom yrket man vill utbilda sig till?
Du behöver inga förkunskaper utan här får du lära dig allting från början. Allt du behöver är nyfikenhet och intresse att vilja lära dig!

Vad får man göra när man är elev för en dag hos er?
Som Elev för en dag hos oss på Praktiska Gymnasiet i Uppsala får du följa med en klass under en hel dag. En eller ett par i klassen blir utvalda till att vara din fadder, som tar hand om dig och visar dig runt samtidigt som de berättar om skolan. Du får sitta med på teoretiska lektioner och du får vara med och prova de praktiska övningarna. Du äter lunch hos oss och får såklart möjlighet att prata med våra lärare och ställa de frågor du har.

Varför ska man söka till din skola?
Praktiska Gymnasiet är för dig som vill ha ett arbete efter gymnasiet, stor del av utbildningen handlar om att förbereda dig för det. Skolan passar också dig som gillar det mindre formatet där du har nära kontakt med dina lärare. Tycker du om att arbeta praktiskt med ett aktivt arbete är någon av våra utbildningar som gjorda för dig. Personalen på skolan arbetar mycket, tillsammans med eleverna, med värdegrundsfrågor och om att våga utmana värderingar och kulturer som eleverna möter ute på sin APL.

Alla nyheter