[wpdreams_ajaxsearchlite]
Elever på Fordons- och transportprogrammet

Månadens yrke: Personbils- mekaniker

Fordon- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet.

Gillar du att arbeta med service och möta nya människor? På Fordons- och transportprogrammet får du lära dig att vara serviceinriktad och tänka kostnadseffektivt och miljövänligt. Det är ett brett program som ger dig kunskaper om fordonsfunktion och konstruktion, reparation och service av fordon. 

Inriktningen Personbil på Praktiska Gymnasiet

Inriktningen Personbil passar dig som har ett intresse eller är nyfiken på och vill lära dig mer om bilar. Yrket är varierande och du kan välja att arbeta med det som intresserar dig mest. Du kommer få testa på och lära dig flera olika moment såsom serviceteknik, oljebyte, systemteknik, el-och hybridteknik, broms- och motorbyte. Vi arbetar även med säkerhetssystem för både manuella och automatiserade bilar. Då branschen och tekniken är i ständig utveckling är den ena dagen aldrig den andra lik.

När du börjar hos oss får du arbetskläder med skyddsglasögon och stålhätteskor. Alla verktyg och maskiner du behöver finns i skolans verkstad.

Praktiskt och teoretiskt lärande på Praktiska Gymnasiet

Hos oss läser du baskurser där du får lära dig alla grunder inom yrket. Under utbildningen till personbilsmekaniker får du lära dig allt från mekanik till elektronik och dess koppling i olika fordon, datahantering och felsökning i olika system, samt hur de samarbetar. Du kommer att få kunskaper om fordonsfunktion och konstruktion, reparation och service av fordon. Det ingår både praktiska och teoretiska inlärningsmoment, som till exempel felsökning och reparationer av el- och förbränningsmotorer. Under utbildningen lär du dig också om säkerhet, arbetsmiljö, lagar och regler.

Elev på inriktningen Personbil

Praktik på ett företag

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under utbildningen kommer du att göra APL på ett riktigt företag. Här får du chans att testa på de moment du lärt dig i skolan och utveckla dina kunskaper samtidigt som du får en fot in i arbetslivet. Vi hjälper dig att hitta en APL-plats, men vill du vara på ett specifikt företag går det bra att söka en egen APL-plats. Vi tar alltid elevernas önskemål och intressen i beaktning när vi placerar dig på APL.

På de flesta av våra skolor kan du välja att läsa som lärling. Då sker minst 50% av skoltiden ute på arbetsplats och du får en bra fot in i arbetslivet. Du läser som lärling under tiden du studerar hos oss och efter studenten är du redo att starta karriärer och börja jobba.

Personbilsmekaniker: Vad kan du jobba med efter studenten?

Efter examen kommer du att ha de kunskaper som krävs för att arbeta som exempelvis personbilsmekaniker, lantbruksmaskinsmekaniker, servicetekniker eller inom försäljning och kundservice. Du kan även välja att starta eget och under utbildningen läsa valbara kurser inom eget företagande.

 

Vill du plugga till Personbilsmekaniker?

Vi erbjuder Fordons- och transportprogrammets inriktning Personbil på 25 orter i Sverige, välj din stad här nedanför:

 

Alla nyheter