Du är här:

Framtidens unga ­företagare gjorde upp

Varje år anordnar Praktiska Gymnasiet och Hagströmska Gymnasiet en UF-tävling som går av stapeln i Göteborg

Det var 25 spända och förväntansfulla elever från åtta olika UF-företag som gjorde upp i finalen i Vindora Utbildnings* årliga UF-tävling i Göteborg. Konkurrensen om finalplatserna var tuff, över 300 elever i Vindoras skolor har under läsåret haft ett UF-företag igång. Men bara ett fåtal bidrag kvalificerade sig till finalen där de fick presentera sina ideér inför juryn.

Det var många starka affärsidéer med en hög kreativ nivå som presenterades under finaldagen. Katja Olsson och Linnea Silverflod från Praktiska Gymnasiet Karlskrona kom för att presentera sitt UF-företag: Likas Ponnyridning. Deras idé bygger på att erbjuda ponnyridning för barn som antingen är för unga för ridskola, eller funktionshindrade. Och från Hagströmska Gymnasiet Falun kom de fem tjejerna Frida, Moa, Lone, Linnea och Beatrice. Deras företag Clean Kitchen erbjuder klassiska och moderna kökshanddukar med dalamotiv till en målgrupp som är intresserad av praktisk köksinredning.

Roligt men svårt

Alla åtta finalföretagen fick 20 minuter var inne hos juryn för att redovisa företagets affärsidéer. Juryn hade en rolig men svår uppgift:
– Vi var förtjusta av den höga nivån, säger Jarl Uggla, VD för Vindora Utbildning. Det är en viktig och prestigefylld tävling och ett kvitto på att det är bra att uppmuntra framtidens företagare.

Och vinnaren är...

Efter presentationerna var det dags för en gemensam middag där förväntansfulla elever skulle få reda på vilket företag som tagit hem första­priset. Vinnare blev Samuel Svensson och Philip Holmberg från Praktiska Gymnasiet
Sundsvall. Där läser de på VVS- och fastighetsprogrammet med inriktning VVS, och deras företag SSPH UF har tagit fram en produkt som är miljömässigt korrekt och underlättar montage inom VVS branschen.
– Det kändes nervöst innan vi fick reda på vem som vunnit och vi blev chockade men såklart glada, säger Philip. Vi har lärt oss så mycket av att driva ett UF-­företag. Det var svårare än vi trodde men vi har haft ett bra samarbete och mycket bra support från skolan, säger killarna.

Under kvällen fick även övriga final­ister pris.
– Det var roligt att ta del av alla ­företagens affärsplaner och spännande produkter. Alla finalisterna var klara vinnare och vi är glada att kunna hjälpa till med deras utveckling och att bygga ­nätverk för framtiden, säger Jarl Uggla.

*­Praktiska Gymnasiet och Hagströmska Gymnasiet ägs av Vindora Utbildning AB.