[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bild representerande programmet naturbruk med koppel, skål med vatten och små leksaksfigurer som ska vara sköldpadda, ödla, kanin och mus.

// Naturbruk

Hästskötare Täby

Inom inriktningen Hästhållning kan du läsa till hästskötare. Det är en fördjupning för dig som vill arbeta med hästar eller vill ha ett framtida yrke inom hästsporten.

Bjud in mig till öppet hus!

Ikon för Hästskötare
Hästskötare

  • Du får lära dig moment inom skötsel, omvårdnad, longering, tömkörning, löshoppning och hovvård. 
  • Du lär dig om hästars olika gångarter och om banhoppning, terränghoppning och dressyrridning
  • Teoretiska kunskaper om hästen som biologisk varelse, anatomi och fysiologi, hästens historia, djurens hälso- och sjukvård och ergonomi inom yrket.
  • Genom praktiken kommer du ut i arbetslivet på riktigt vilket ger dig ett brett kontaktnät inom branschen med värdefulla referenser.
  • Väldigt goda jobbchanser, du blir eftertraktad på arbetsmarknaden.
  • Från och med 2023 ingår grundläggande högskolebehörighet på alla yrkesprogram vilket ger dig möjlighet att plugga vidare. Du kan även välja bort högskolebehörigheten och fördjupa dig i dina yrkeskurser.

Poängplan för Hästhållning hittar du längre ner på sidan ⇣

Om inriktningen Hästhållning

Brinner du för ridsporten och drömmer om att få arbeta med hästar till vardags? Då kan Hästhållning vara utbildningen för dig! Det finns inga krav på förkunskaper, men en förutsättning är att du vill lära dig och har ett intresse för yrket. Inom den här branschen samarbetar du ofta med andra människor, det är ett socialt yrke där du ständigt knyter nya kontakter. Programmet ger dig inblick i hur en riktig hästverksamhet fungerar. När du börjar hos oss får du utrustning och kläder som du använder du när du är ute på praktik.

Praktiskt

När du börjar hos oss får du lära dig allt inom branschen; från skötsel av stall och hästar där du får hålla rent i hagar och boxar, till omvårdnad och utfodring. Under utbildningen lär du dig visitering av hästen vilket innebär att du klämmer och känner på hästen för att hitta svullnader eller andra avvikelser. Du får lära dig köra traktor och fyrhjuling med tillkopplade redskap för att exempelvis harva och sladda banunderlag. Du kommer få lära dig longering, tömkörning, löshoppning, visning av häst vid hand, inklusive tappskokompetens och en hel del ridning såklart! I ridningen fördjupar vi oss inom disciplinerna dressyr och hoppning, även hoppning i terräng är något vi provar på under utbildningen. Det finns många olika regler och lagar inom ridsporten som är viktiga att lära sig så att du utför ditt arbete på ett korrekt sätt.

Teoretiskt

Det ingår en hel del teori i utbildningen där du kommer få lära dig mycket om hästen som biologisk varelse. Allt från hästens etologi  och samspelet i flocken till anatomi och fysiologi där vi pratar om bland annat hästens hjärta, lungor och kroppsfunktioner. Du kommer få lära dig om utfodring, näringsbehov och fodersmältning. Vi går även igenom hästens historia, varför och hur vi använt hästar genom tiderna. Vi pratar om olika raser och vad de används till, färger och signalement på olika hästar. 

En annan viktig del kretsar kring träning och skötsel från unghäst till tävlingshäst. Vi pratar om olika skador och sjukdomar som en häst kan drabbas av. I kursen Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård lär du dig om olika behandlingar och enklare sårvård. En annan viktig del vi går igenom är hästens hovar, dess uppbyggnad och alla sjukdomar och åkommor som kan drabba just hoven. 

Praktik på gymnasiet

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under utbildningen kommer du att göra APL på ett riktigt företag. Här får du chans att testa på de moment du lärt dig i skolan och utveckla dina kunskaper samtidigt som du får en fot in i arbetslivet. Vi hjälper dig att hitta en APL-plats, men vill du vara på ett specifikt företag går det bra att söka en egen APL-plats. Hos oss läser du även som lärling. Då sker minst 50% av skoltiden ute på arbetsplats och du får en bra fot in i arbetslivet samt goda förutsättningar för jobb direkt efter studenten. 

Efter studenten

När du gjort dina tre år hos oss är du utbildad hästskötare med inriktning ridning. Många av våra elever börjar jobba direkt efter studenten, en del har fått anställning där dom gör sin praktik. Du kan självklart välja att läsa vidare och bli ännu vassare på det du tycker är intressant. Exempelvis kan läsa vidare för att få utökad behörighet så du kan plugga till ridlärare eller hippolog. När du väljer att gå Hästhållning hos oss kommer du ut i en bransch som efterfrågar arbetskraft. Det finns mycket jobb som hästskötare och utsikterna ser mycket goda ut efter studenten.

Högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Bjud in mig till öppet hus!

Framtida yrken

  • Hästskötare

Kort info

  • Sökkod: NBHAT
  • Program: Naturbruk
  • Inriktning: Hästhållning
Bild på häst som betar

Naturbruksprogrammet

Är du intresserad av djur och växter? Vill du arbeta nära naturen? Naturbruksprogrammet är för dig som vill jobba med djur och natur. Du lär dig att arbeta med trädgård, hästhållning och djurvård.

Poängplan Hästhållning

GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

900
Engelska 5
100
Engelska 6
100
Historia 1a1
50
Idrott och hälsa 1
100
Matematik 1a
100
Naturkunskap 1a1
50
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1a1
50
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
100
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
100
Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3
100

PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN

400
Biologi 1
100
Entreprenörskap
100
Naturbruk
200

INRIKTNINGEN HÄSTHÅLLNING

700
Djurens biologi
100
Fordon och redskap
100
Djurhållning
100
Hästkunskap 1
100
Hästkunskap 2
100
Ridning och körning
200

PROGRAMFÖRDJUPNING

500
Programfördjupning
500

GYMNASIEARBETE

100
Gymnasiearbete
100

INDIVIDUELLT VAL

200
Individuellt val
200
Summa 2800

Inriktningar inom Naturbruk i Täby