[wpdreams_ajaxsearchlite]
Blesa, lärare på Praktiska Gymnasiet Täby

”Att sminka är som en konst för mig”

Intresset för smink och skönhet växte fram i en tidig ålder för Blesa. Idag undervisar hon våra elever på hantverksprogrammet Stylist som läser till hår- och makeupstylist. När vi till hösten startar frisör kommer hon även att utbilda våra frisörelever. Vill du ha ett kreativt yrke och jobba med skönhet och hår? Då kan du lita på att Blesa lär dig allt du behöver för att lyckas!

Vart kommer ditt intresse för skönhet från?

Intresset för makeup och hår har alltid funnits! När jag var 13 växte mitt intresse för färg och form. Jag testade olika ansiktsmålningar och blandade färger. Vid balen i nian fick jag sminka och fixa håret på alla klasskompisar. Men först på gymnasiet började jag sminka mig själv mer. Efter det började jag jobba som ambassadör för L’Oréal och fick genom deras utbildningar ännu mer kunskap.

Innan du blev lärare har du en lång erfarenhet från branschen. Berätta om den!

För flera år sedan hälsade jag på i en kompis frisörsalong. Under tiden kom det in en kund och ville boka tid för att noppa ögonbrynen. Min kompis svarade då att hon inte gör det men att jag kunde hjälpa henne. Helt plötsligt stod jag där med min första kund. Min kompis bokade även in en kvinna för brudsminkning hos mig. Efter hennes bröllop startade jag mitt eget instagramkonto och började sakta men säkert få följare och kunder. Sedan dess har jag jobbat för bland annat Bobbi Brown och Estée Lauder, Kicks och drivit mitt egna bolag.

Jag har även deltagit i nordiska mästerskapen i makeup. Det är väldigt roligt att dela med sig av min erfarenhet och händelser från min karriär till mina elever. Utöver skönhetsbranschen har jag jobbat med ungdomar i flera år. Jag kände att jag ville fortsätta jobba med ungdomar men få utbilda inom det jag älskar mest, därför blev jag lärare här på Praktiska Gymnasiet Täby.

Vad får eleverna lära sig på dina lektioner?

Jag undervisar eleverna i alla årskurser, de får lära sig allt möjligt! För mig är det viktigt att lära sig olika tekniker och inte bara att sminka. Att sminka kan många, det är inte så svårt. Men att lära sig tekniken är svårt. Vi går igenom olika tekniker, miljö, hygien, ergonomi och historia. Det är viktigt att de får in historien bakom allt vi gör, hur det såg ut på 20-talet mot hur trenderna ser ut idag. Vi pratar också om kundbemötande. Om man ska sminka en brud inför hennes bröllop är det inte bara ett jobb, hela tillfället är ett minne för kunden.

Hos oss läser alla elever UF. Vad innebär det för hantverkseleverna?

I trean läser alla elever UF. De får lära sig om alla steg som krävs för att starta ett företag. Som hur man skapar en affärsplan, gör en budgetkalkyl och hur man marknadsför sitt företag. Tidigare elever har sålt egna lösögonfransar, gjort tofsar av återvunna tyger eller frilansat och erbjudit festsminkningar. Om man väljer att starta ett företag inom en annan bransch längre fram har man fortfarande stor nytta av denna kunskap. 

Blesa, lärare på Praktiska Gymnasiet Täby

Vi blandar teori med praktik. Vad får eleverna lära sig på sin praktikplats?

På sin APL får eleverna testa på yrket. Beroende på vilken inriktning man valt innebär det lika olika moment. De elever som är på en frisörsalong får föna och styla hår. En elev har till och med fått göra balayage och klippa en kund. På skönhetssalong kan man få lära sig spraytan. De elever som gör praktik på Art of Make up School får testa på smink för teater och tv-produktion. Några elever är även i butik där de får lära sig produkthantering, användning och kundhantering. Vi kompletterar alltid det de lär sig på praktiken i skolan och vice versa.

Många elever får anställning på sin APL-plats efter studenten eller jobbar där på helger och lov. Det är väldigt bra att ha på sitt CV när man tar studenten!

Vad är det bästa med yrket som hår- och makeupstylist ?

Alla olika människor man får träffa, häftiga platser man får vara på och roliga jobb man får göra. Man skapar mycket minnen tillsammans med kunder, inte minst de brudar man får göra fina för deras stora dag. Skönhetsmarknaden har exploderat. Det kommer alltid att finnas jobb. 

Vad är det roligaste med att vara lärare på Praktiska Gymnasiet Täby?

Allt! Jag trivs jättebra med mina underbara kollegor. Det roligaste är att få undervisa eleverna och se dem lyckas och göra framsteg i livet.

Varför tycker du att man ska söka till just Frisör, barberare, hår- och makeupstylist?

Inriktningen ger dig många möjligheter, du blir inte låst till endast ett alternativ. Vid studenten har du en yrkesexamen men kan också välja till högskolepaketet om du vill söka vidare till universitet. Som hår- och makeupstylist har du vid examen tre certifikat; hårstyling, makeupartist och stylistcertifikat. Om du har ett intresse för skönhet och smink ger utbildningen och certifikaten dig möjlighet att komma ut i arbetslivet och förmodligen tjäna mycket pengar. Du har även möjlighet att öppna egen salong, starta eget märke, resa världen runt eller bli lärare. 

Ikon som föreställer en sax

Frisör, Barberare, Hår- och makeupstylist

Här kan du läsa mer om Hantverksprogrammet och göra en intresseanmälan till Praktiska Gymnasiet Täby.

Alla nyheter