[wpdreams_ajaxsearchlite]

Välkommen till Praktiska Sundsvall!

Vad kul att du vill börja på Praktiska Gymnasiet Sundsvall! Här får du reda på mer om skolstarten i höst och vem du ska kontakta om du har frågor. Det finns också information för dig som vill söka eller byta till oss i sommar.

Hitta på sidan

Vi har platser kvar!

Vill du börja hos oss redan i augusti 2022?
Fyll i en intresseanmälan här så kontaktar vi dig så snart vi kan!
Nedan hittar du information om hur du gör för att söka till oss i sommar.

Jag vill byta till Praktiska Sundsvall.
Om du kommit in på en annan skola men vill byta till oss ska du kontakta SYV på din grundskola eller kontakta antagningen i Sundsvalls kommun på: 060 – 19 10 00. Du kan också kontakta vår skoladministratör Mona Selling om du behöver hjälp eller har frågor. Kontaktuppgifter hittar du här. Det finns en artikel att läsa på BytaGymnasium.se för mer information om att byta gymnasium.

Jag har inte sökt till gymnasiet.
Har du inte gjort ditt gymnasieval än och vill göra en sen ansökan till Praktiska Sundsvall måste du kontakta antagningen i Sundsvalls kommun på: 060 – 19 10 00. Du kan även kontakta SYV på din grundskola eller till vår administratör om du behöver hjälp. Kontaktuppgifter hittar du här.

När tar skolan över antagningen?
Den 6 september tar skolan över reservantagningen. Om du har frågor om reservantagningen ska du höra av dig till vår administratör Mona Selling på 070 55 63 939.

Kontakta oss i sommar?

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har funderingar om skolanprogrammen eller om du har några andra frågor. Vill du komma i kontakt med oss går det bra att höra av sig till vår rektor Gisela eller någon av våra administratörer Mona eller Carolina.

Rektor
Gisela Annerstedt
Tel: 072 23 81 697
gisela.annerstedt@praktiska.se

Administratör
Mona Selling
Tel: 070-556 39 39
mona.selling@praktiska.se

Administratör
Carolina Holmberg
Tel: 076-103 25 45
carolina.holmberg@praktiska.se

Skolstart hösten 2022

Den 24 augusti välkomnar alla nya antagna elever kl. 9:00 – 12:00!
Årskurs 2 och 3 börjar samma dag kl 13:00 och går enligt schema fr.o.m torsdag 25/8.

Första veckan kommer du få tid att lära känna dina lärare och klasskamrater. Du introduceras till ditt program, får en rundtur på skolan samt genomgång av ditt schema, förväntningar och mål. Du kommer få kvittera ut en skoldator och yrkeskläder och vi kommer ägna oss åt en del gruppstärkande aktiviteter för att lära känna varandra ännu bättre!

Här hittar du våra läsårstider

Vårt gymnasium i Sundsvall

Du som nyantagen elev kan räkna med tre spännande och lärorika år hos oss! På vår skola är gemenskapen stark och hos oss finns stöd för alla elever. Det som skiljer oss från andra skolor är att du får en gymnasieutbildning som leder till jobb. Du kommer att få testa dina kunskaper ute i arbetslivet på din praktikplats (APL). Du kommer få nya kompisar i klassen som delar samma intresseområde och du möts av engagerade lärare genom hela din skolgång. För att du ska klara dina studier på bästa sätt bjuder vi på frukost varje dag! Välkomna till oss på Praktiska Gymnasiet Sundsvall!

Läs mer om Praktiska Gymnasiet Sundsvall här

Hur är det att plugga på Praktiska?

Ingen vet bättre än våra elever! Läs våra elevberättelser och lär dig mer om Praktiska gymnasiet och våra program.

Se alla elevberättelser

Digitalt öppet hus

För att du ska kunna lära känna oss har vi skapat ett Digitalt öppet hus där vi samlat information om vår skola och våra program. Läs elevberättelser, kolla på filmer eller gå en 3D-tur i våra lokaler på Praktiska Gymnasiet Sundsvall!

Besök Digitalt öppet hus här!

 

 

Kolla in våra program

Hos oss kan du ta studenten med både en yrkesexamen och möjligheten att plugga vidare!

El och Energi

På El och energi blir ditt intresse ditt jobb. Programmet passar dig som är teknisk, gillar elektronik, siffror och att vara serviceinriktad. Du får bland annat lära dig att installera och sköta el-, energi- och vattensystem. Säkerheten är en viktig del i utbildningen, därför får du också läsa arbetsmiljöfrågor om hur du skyddar dig på jobbet och undviker skador

Fordon och Transport

Fordons- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet. Du får lära dig allt ifrån tekniken i olika fordon till datahantering och problemlösning. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad, bli van att arbeta i fordonsverkstad och med datorer och inte minst att arbeta med händerna.

Industriteknik

Vill du använda händerna till att reparera och tillverka? Då är Industriteknik helt rätt utbildning för dig. Du lär dig om olika material, hur du arbetar med olika verktyg och metoder som exempelvis borrning, slipning och svarvning. Efter utbildningen har du en bra förståelse kring produktkvalitet, miljötänkande samt vad som är viktigt i en modern produktionsmiljö.

Restaurang och Livsmedel

Gillar du matlagning och är intresserad av smaker från hela världen? Vill du jobba i en restaurang eller ett bageri? På Restaurang och livsmedel lagar du rätter i varmkök, kallkök och storkök, bakar i bageriet och hanterar dryck och livsmedel. Du får också lära dig dukning, att servera kunder och känna på branschens höga tempo.

Vård och Omsorg

Inom Vård och omsorg arbetar vi alltid efter människors lika värde, mänsklig värdighet och livskvalitet. Du arbetar med människor i alla åldrar och med olika behov. I din utbildning kombineras medicin, pedagogik, psykologi, sociologi och vårdvetenskap så att du får en helhetssyn på människan. Utbildningen ger dig även bra förutsättningar för att studera vidare på högskola och universitet. Exempel på vidareutbildning är polis, socionom, brandman, sjuksköterska, sjukgymnast eller arbetsterapeut.

Viktiga datum i sommar

Här hittar du alla datum du behöver ha koll på under sommarlovet.

1
juli

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked till gymnasiet

31
juli

Sista dagen att svara på ditt antagningsbesked

1
augusti

Reservantagningen drar igång i början på augusti.

5
september

Reservantagningen slutar.

6
september

Skolan tar över reservantagningen.