[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bild representerade vvs och fastighet med skiftnycklar, skruvmejsel, mätband, mätare.

// VVS och Fastighet

Ventilationstekniker Sundsvall

Som ventilationstekniker kommer du jobba med service, drift, underhåll samt mätning och injustering av olika ventilationsanläggningar.

Intresseanmälan

Ikon för Ventilationstekniker
Ventilationstekniker

Om inriktningen Ventilation

Inriktningen ventilationstekniker passar dig som vill arbeta fritt och självständigt inom service och underhåll. Energibesparing är och blir en allt viktigare fråga och i din roll kan du vara med och påverka utvecklingen. Som ventilationstekniker arbetar du med att utforma ventilationssystem för en god inomhusmiljö. 

Under utbildningen får du specialisera dig på ventilationer och arbeta med underhåll, reparation, drift samt servicearbeten. Kurserna innehåller praktiska moment med inlärning av verklighetstrogna miljöer som luftbehandling, elkraftteknik och justeringar av ventilationsanläggningar. Du får också kunskap i hur du sparar energi, är miljömedveten, undviker arbetsskador och i att ge god service till kunder.

Praktik på gymnasiet

Under din utbildning kommer du att göra praktik (APL) på ett riktigt företag. Du får öva på och utveckla de moment du lärt dig i skolan men även testa på nya uppgifter för första gången. Din handledare och dina yrkeslärare på skolan ser till att du lär dig det senaste inom branschen. Genom din APL-plats får du ett brett kontaktnät med värdefulla referenser.

Efter studenten

Om du vill plugga vidare efter gymnasiet, eller någon gång i framtiden, kan du välja att läsa kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet. De kurserna är valbara inom ramen för ditt individuella val.

Intresseanmälan

Framtida yrken

  • Ventilationstekniker
En elev står och arbetar framför en VVS-relaterad maskin

VVS- och fastighetsprogrammet

På programmet VVS och fastighet får du arbeta fritt och självständigt med den senaste tekniken. Du lär dig att underhålla fastigheter, tekniska anläggningar och system. Du får också kunskap i hur du sparar energi, är miljömedveten, undviker arbetsskador och i att ge god service till kunder.

Poängplan Ventilation

Gymnasiegemensamma ämnen

600
Engelska 5
100
Historia 1a1
50
Idrott och hälsa 1
100
Matematik 1a
100
Naturkunskap 1a1
50
Religionskunskap 1a1
50
Samhällskunskap 1a1
50
Svenska 1 och svenska som andraspråk 1
100

Programgemensamma ämnen

400
Elkraftsteknik
100
Systemuppbyggnad
100
Värmelära
100
Verktygs- och materialhantering
100

Inriktning Ventilation

500
Ventilationsisolering
100
Ventilationsmontering 1
100
Ventilationsmontering 2
200
Ventilationsservice
100

Programfördjupning

700
Programfördjupning
700

Gymnasiearbete

100
Gymnasiearbete
100

Individuellt val

200
Individuellt val
200
Summa 2500

Fler inriktningar inom VVS och Fastighet i Sundsvall

Kylmontör

Kylmontör

På inriktningen Kyl- och värmepumpsteknik får du lära dig att installera och arbeta med service, drift och underhåll av olika anläggningar som exempelvis isbanor, kyl- och frysdiskar samt värmepumpar.

Fastighetstekniker

Fastighetstekniker

På inriktningen Fastighet lär du dig att sköta om och utföra service på värme-, ventilations- och pannanläggningar i fastigheter.

VVS-montör

VVS-montör

Inriktningen VVS passar dig som vill lära dig att installera, ge service och underhålla till exempel värme- och sanitetssystem.