Bagare och konditor
Om inriktningen Bageri och konditori
Yrket som bagare eller konditor är ett perfekt val för dig som vill kombinera matlagning med hantverk, kreativitet och noggrannhet. Efter ditt första år väljer du inriktning och får specialisera dig inom det hantverk du tycker är roligast. Vid examen har du lärt dig de tekniker du behöver för att bli en skicklig bagare eller konditor.
Under utbildningen lär du dig bland annat att riva en deg, slå limpor, klippa och fläta olika degar. I konditorikurserna tränar vi på att göra tårtor, bakelser och chokladdoppade bitar. Kundkontakt är även en viktig del och vi tränar därför på att göra produkter efter en kundförfrågan. Du får teoretiska kunskaper om hantverkets historia, olika råvaror och vilka tillverkningsmetoder du ska använda för ett lyckat resultat.
Skolans bageri är utrustat med alla maskiner och redskap som behövs för tillverkning. Efter studenten kan du arbeta i små och stora verksamheter som bland annat bagare eller konditor.
Poängplan för Bageri och Konditori hittar du längre ner på sidan ⇣
”Det är fantastisk att vara på praktik, jag har lärt mig 70% av allt jag kan genom att vara ute på riktiga arbetsplatser. Jag får lära mig allt möjligt inom konditori vilket är jätteroligt!”
– Simon, elev
Praktik på gymnasiet
Under din utbildning kommer du att göra praktik (APL) på ett riktigt företag. Du får öva på och utveckla de moment du lärt dig i skolan men även testa på nya uppgifter för första gången. Du lär dig naturligt det tempo som branschen kräver och får djupare kunskap om bakning i större produktion. Din handledare och dina yrkeslärare på skolan ser till att du lär dig det senaste inom branschen. Genom din APL-plats får du ett brett kontaktnät med värdefulla referenser.
Högskolebehörighet
Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.
Efter studenten
Om du vill specialisera dig ännu mer inom Bageri och konditori kan du även söka till yrkeshögskolorna, som finns i Kristianstad och Göteborg, och läsa det så kallade “4:e året”. Där får du ännu djupare kunskap och möjlighet till att gör mer praktik. Som avslutning av det 4:e året kan du ta sitt gesällbrev.
Framtida yrken
- Bagare
- Konditor
Kort info
- Sökkod: RLBAG
- Program: Restaurang och livsmedel
- Inriktning: Bageri och konditori

Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Gillar du matlagning och är intresserad av smaker från hela världen? Vill du jobba i en restaurang eller ett bageri? På Restaurang och livsmedel lagar du rätter i varmkök, kallkök och storkök, bakar i bageriet och hanterar dryck och livsmedel. Du får också lära dig dukning, att servera kunder och känna på branschens höga tempo.
Poängplan Bageri och konditori
GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN |
600 |
---|---|
Den här poängplanen är för läsår 22/23, inför läsår 23/24 kommer alla program vara högskoleförberedande, vissa ändringar kommer att ske. | |
Engelska 5 | 100 |
Historia 1a1 | 50 |
Idrott och hälsa 1 | 100 |
Matematik 1a | 100 |
Naturkunskap 1a1 | 50 |
Religionskunskap 1 | 50 |
Samhällskunskap 1a1 | 50 |
Svenska 1 och svenska som andraspråk 1 | 100 |
PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN |
400 |
Hygien | 100 |
Livsmedels- och näringskunskap 1 | 100 |
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel | 100 |
Service och bemötande 1 | 100 |
INRIKTNING: BAGERI OCH KONDITORI |
300 |
Bageri 1 | 100 |
Choklad och konfektyr | 100 |
Konditori 1 | 100 |
PROGRAMFÖRDJUPNING |
900 |
Programfördjupning | 900 |
GYMNASIEARBETE |
100 |
Gymnasiearbete | 100 |
INDIVIDUELLT VAL |
200 |
Individuellt val | 200 |