[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bakgrundsbild representerade Bygg- och anläggningsprogrammet.

// Bygg och anläggning

Mark och anläggning Sundsvall

Mark och Anläggning ger dig en bra grund till att jobba som anläggningsarbetare inom gator och parker, eller inom väg och infrastruktur direkt efter studenten.

Bjud in mig till öppet hus!

Ikon för Mark och anläggning
Mark och anläggning

Om inriktningen Mark och anläggning

Mark och anläggning passar dig som gillar att arbeta fysiskt i en varierande arbetsmiljö. Efter studenten finns det goda möjligheter till jobb och du kan bland annat jobba som beläggningsarbetare eller järnvägstekniker.

Under utbildning får du lära dig att utföra olika typer av markarbeten för bland annat vägar, husgrunder, asfalt- och stenbeläggningar samt gröna ytor. Du får även den materialkunskap som krävs för att kunna utföra ett bra arbete.

 

Jag lär mig hur man jobbar från grunden. Jag har exempelvis lagt marksten, gjort blomsterdekorationer och grävt upp buskar för att sedan dekorera med marksten.
Alexander, elev

Praktik på gymnasiet

Under din utbildning kommer du att göra praktik (APL) på ett riktigt företag. Du får öva på och utveckla de moment du lärt dig i skolan men även testa på nya uppgifter för första gången. Din handledare och dina yrkeslärare på skolan ser till att du lär dig det senaste inom branschen. Genom din APL-plats får du ett brett kontaktnät med värdefulla referenser.

Högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Bjud in mig till öppet hus!

Framtida yrken

  • Beläggningsarbetare
  • Bergarbetare
  • Väg- och Anläggningsarbetare

Kort info

  • Sökkod: BAMAR
  • Program: Bygg och anläggning
  • Inriktning: Mark och anläggning
Elev på Bygg- och anläggningsprogrammet

Bygg- och anläggningsprogrammet

Hos oss har du stora möjligheter till arbete efter examen. På programmet får du kunskap om miljö, säkerhet och hållbart byggande. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdigt arbete. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer.

Poängplan Mark och anläggning

GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

900
Engelska 5
100
Engelska 6
100
Historia 1a1
50
Idrott och hälsa 1
100
Matematik 1a
100
Naturkunskap 1a1
50
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1a1
50
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
100
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
100
Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3
100

PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN

400
Bygg och anläggning 1
200
Bygg och anläggning 2
200

INRIKTNING: MARK OCH ANLÄGGNING

500
Anläggningsprocessen
200
Anläggning 1
100
Anläggning 2
200

PROGRAMFÖRDJUPNING

700
Programfördjupning
700

GYMNASIEARBETE

100
Gymnasiearbete
100

INDIVIDUELLT VAL

200
Individuellt val
200
Summa 2800

Inriktningar inom Bygg och anläggning i Sundsvall

Målare

Målare

Måleri passar dig som gillar att träffa människor och vill ha ett varierande arbete där du kan välja att specialisera dig på det du tycker är roligt.

Snickare

Snickare

Passar dig som vill jobba med nybyggnation, renovering och ombyggnation av allt från bostäder och lokaler till broar och andra anläggningskonstruktioner.