[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bild på två elever i skolan - Praktiska Gymnasiet
Digitalt öppet hus

För att du ska kunna lära känna oss, även om du inte har möjlighet att besöka oss.

Välkommen till Digitalt öppet hus i Sundsvall

På denna sida har vi samlat nyttig information om vår skola och våra program. Läs elevberättelser och kolla på filmer från skolan. Här hittar du allt du kan tänkas behöva inför ditt gymnasieval. Vi ser fram emot att träffa dig och välkomna dig till vår skola!

Vilket yrke passar dig?

Boka in dig på elev för en dag och lär dig mer om yrket du är intresserad av! Du får vara med på lektioner och testa på praktiska moment för att känna på om programmet är något för dig. Det är också ett jättebra tillfälle att känna av stämningen på skolan och träffa våra elever och lärare.

Gör en intresseanmälan!

Vill du veta mer om Praktiska Sundsvall och få påminnelser om våra öppna hus? Gör en intresseanmälan så hör vi av oss och skickar inbjudan till alla aktiviteter som sker på skolan.

Har du frågor?
Du är varmt välkommen att höra av dig till mig på telefon: 072 23 81 697 eller mejl: gisela.annerstedt@praktiska.se

Gisela Annerstedt, rektor.

Kort om Praktiska Sundsvall

På vår skola har vi mindre klasser med lyhörd och engagerad personal för att du ska få det stöd du behöver under din utbildning.

Från och med hösten 2020 erbjuder vi en padelprofil, där du kan läsa ett yrkesprogram och samtidigt träna och utvecklas i den populära sporten Padel. Du läser padel inom individuella val och väljer det när du kommer till oss i höst. Läs mer om padelprofil här.

Du ökar din anställningsbarhet genom att ha flera idrottskurser i ditt slutbetyg, då många branscher ser idrottsbetyget som något meriterande och viktigt.

Hos oss är arbetsplatsförlagt lärande (APL), är en stor del av din utbildning och vi tror på att bland teori med mycket praktik. Många av våra elever läser som lärling. Då gör du halva utbildningstid på en APL-plats och kan få 1000 kr extra i månaden av CSN.

Läs mer om Praktiska Gymnasiet Sundsvall här

 

Följ oss i sociala medier

Vad menas med APL?

Elevhistorier från vårt gymnasium i Sundsvall

Läs om vad våra elever tycker om Praktiska Gymnasiet Sundsvall

Se alla elevberättelser

Lärare om

Praktiska Sundsvall

Klicka på knappen för att läsa om vad våra lärare tycker om skolan

TA EN 3D-TUR RUNT PÅ SKOLAN

Våra program

Här hittar du våra program. Genom att klicka på ett program ser du vilka inriktningar programmet har.

El och Energi

På El och energi blir ditt intresse ditt jobb. Programmet passar dig som är teknisk, gillar elektronik, siffror och att vara serviceinriktad. Du får bland annat lära dig att installera och sköta el-, energi- och vattensystem. Säkerheten är en viktig del i utbildningen, därför får du också läsa arbetsmiljöfrågor om hur du skyddar dig på jobbet och undviker skador

Fordon och Transport

Fordons- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet. Du får lära dig allt ifrån tekniken i olika fordon till datahantering och problemlösning. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad, bli van att arbeta i fordonsverkstad och med datorer och inte minst att arbeta med händerna.

Industriteknik

Vill du använda händerna till att reparera och tillverka? Då är Industriteknik helt rätt utbildning för dig. Du lär dig om olika material, hur du arbetar med olika verktyg och metoder som exempelvis borrning, slipning och svarvning. Efter utbildningen har du en bra förståelse kring produktkvalitet, miljötänkande samt vad som är viktigt i en modern produktionsmiljö.

Restaurang och Livsmedel

Gillar du matlagning och är intresserad av smaker från hela världen? Vill du jobba i en restaurang eller ett bageri? På Restaurang och livsmedel lagar du rätter i varmkök, kallkök och storkök, bakar i bageriet och hanterar dryck och livsmedel. Du får också lära dig dukning, att servera kunder och känna på branschens höga tempo.

Vård och Omsorg

Inom Vård och omsorg arbetar vi alltid efter människors lika värde, mänsklig värdighet och livskvalitet. Du arbetar med människor i alla åldrar och med olika behov. I din utbildning kombineras medicin, pedagogik, psykologi, sociologi och vårdvetenskap så att du får en helhetssyn på människan. Utbildningen ger dig även bra förutsättningar för att studera vidare på högskola och universitet. Exempel på vidareutbildning är polis, socionom, brandman, sjuksköterska, sjukgymnast eller arbetsterapeut.

Om gymnasievalet

Vårt mål är att din utbildning ska leda till jobb, gärna direkt efter du har tagit studenten. Här går vi igenom viktiga datum och vad du behöver tänka på under gymnasievalet.

11
januari

Ansökningsperioden öppnar, nu är det dags för dig att välja gymnasium.

15
februari

Sista dagen att söka till gymnasiet.

17
april

Du får ditt preliminära antagningsbesked.

24
april

Omvalsperioden börjar. Det innebär att du kan ändra din ansökan eller göra en helt ny.

15
maj

Omvalsperioden slutar. Nu kan du inte göra fler ändringar.

4
juli

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked. Kom ihåg att svara så snart som möjligt.

31
juli

Sista dagen att svara på ditt antagningsbesked.

3
augusti

Du får besked om reservantagning 1.

10
augusti

Du får besked om reservantagning 2.

gisKontakta rektorn

Är det något du saknar eller vill veta mer om är du varmt välkommen att kontakta mig.

Gisela Annerstedt, Rektor

Gisela Annerstedt

Rektor

072 2381697

Vanliga frågor

Behöver jag några förkunskaper för att gå en yrkesutbildning på Praktiska Gymnasiet?

Nej, du behöver inga förkunskaper men du behöver ha ett intresse för att lära dig yrket du vill utbilda dig till.

Vad innebär lärling?

Som lärling har du en arbetsplats som din skola. Du gör minst hälften av din gymnasietid på en arbetsplats. På de flesta av våra skolor kan du läsa som lärling, hör av dig till den skola du är intresserad av för att få reda på om skolan erbjuder lärling.

Vad är APL?

APL står för arbetsplatsförlagt lärande och betyder att du är ute på praktik i minst 15 veckor under din utbildning.

Mer om oss