Du är här:

Studie- och yrkesvägledning SYV

Vägledning är en prioriterad och naturlig del av utbildningarna inom Praktiska Gymnasiet. Vi utgår från Skolverkets allmänna råd och våra egna planer för studie- och yrkesvägledning. Lärare, handledare på arbetsplatser och övrig personal fungerar som förebilder och mentorer för eleverna när de navigerar mot framtiden.

 

I de olika kurserna arbetar lärare och elever aktivt med uppgifter som syftar till att stärka elevernas tro på sin förmåga att uppnå sina mål både i skolan och den fortsatta yrkeskarriären. Genom lärlingsmodellen får eleverna egna erfarenheter av hur arbetslivet fungerar i dag. Våra studie- och yrkesvägledare bidrar med spetskompetens för vägledning av elever och stöd till övrig personal. 

Efter gymnasiet

En stor andel av eleverna som avslutar med gymnasieexamen från yrkesförberedande program hos Praktiska Gymnasiet går direkt vidare till anställningar. Möjligheterna att välja fortsatta studier är samtidigt mycket goda eftersom alla elever erbjuds att lägga till kurserna Svenska 2 och 3, och Engelska 6 för att uppnå grundläggande behörighet för studier inom yrkeshögskola, högskola/universitet och många andra utbildningar. För dem som inte lägger till dessa kurser inom gymnasieprogrammet, finns möjligheterna att läsa till dem efter gymnasiet inom den kommunala vuxenutbildningen eller på folkhögskola.

Kontakt

Välkommen att kontakta våra studie- och yrkesvägledare om du har frågor eller vill boka in ett vägledningsmöte. Du hittar kontaktinfo till lokala SYV:ar under respektive skola:

praktiska.se/skolor

 

Behöver du extra hjälp? Testa snackamedsyv.

Snackamedsyv.se är en tjänst som tillhandahålls kostnadsfritt av AcadeMedia och verkar för att elever och vårdnadshavare ska kunna få hjälp snabbare.

Gå till snackamedsyv.se