[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bild representerande programmet hotell och turism med anteckningsblock, solglasögon och pass

// Hotell och Turism

Hotell och Turism Stockholm Liljeholmen

Programmet Hotell och Turism tränar dig i att vara serviceinriktad och bemöta gäster samtidigt som du planerar möten, resor, evenemang och aktiviteter.

Bjud in mig till öppet hus!

Ikon för Hotell och Turism
Hotell och Turism

Om inriktningen Hotell och turism

Låter det spännande att få jobba med hotell, resor och upplevelser? Inom hotell- och turismbranschen får du jobba med människor i små och stora grupper, service är därför en stor del av yrket. Du kan välja att jobba med hotell och turism i Sverige eller att flytta utomlands.

På Hotell och Turismprogrammet får du lära dig att jobba på ett hotells olika avdelningar, med konferensverksamhet och turistinformation. Du tränar dig i att vara serviceinriktad och bemöta gäster samtidigt som du planerar möten, resor, evenemang och aktiviteter. I den här branschen får du möta nya människor och chansen att utveckla dina språkkunskaper är stora då du bemöter flera internationella kontakter. Du får också lära dig om marknadsföring, försäljning och entreprenörskap. Efter utbildningen kan du bland annat jobba med evenemang, försäljning, resor, guidning eller i reception. Utöver att kunna jobba i Sverige finns det även möjligheter att flytta utomlands och arbeta inom den internationella hotell- och turismindustrin.

Om du vill följa din passion för hotell och turism och skapa en givande karriär inom branschen är vårt hotell- och turismprogram det perfekta valet för dig

Poängplan för Hotell och turism hittar du längre ner på sidan ⇣

Utlandspraktik på Hotell- och turismprogrammet

Hotell och turismprogrammet erbjuder utlandspraktik hos våra samarbetspartners i Europa. Du kan bland annat få vara på lyxiga hotell i Venedig och jobba. Projekten finansieras inom ramen för ERASMUS+ via Europeiska Unionen vilket gör att du inte behöver betala för resor, boende, mat eller support på platsen.

 

Jag har lärt mig mycket om t.ex nationella och internationella resmål. Efter praktiken känner man sig mycket mer självsäker och redo inför arbetslivet
Sanne, elev

Praktik på gymnasiet

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under din utbildning kommer du att göra APL på ett riktigt företag. Du får öva på och utveckla de moment du lärt dig i skolan men även testa på nya uppgifter för första gången. Din handledare och dina yrkeslärare på skolan ser till att du lär dig det senaste inom branschen. Genom din APL-plats får du ett brett kontaktnät med värdefulla referenser.

Högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Bjud in mig till öppet hus!

Framtida yrken

  • Bokning och försäljning
  • Reception och konferens
  • Turistinformation
  • Våningsservice
  • Guidning

Kort info

  • Sökkod: HTHUT
  • Program: Hotell och turism
  • Inriktning: Hotell och turism
Bild på en hotellreception från inriktning hotell och turism

Hotell- och turismprogrammet

Är du intresserad av att jobba med hotell, resor och upplevelser? I den här branschen får du möta nya människor och chansen att utveckla dina språkkunskaper eftersom yrkesområdena handlar mycket om internationella kontakter. På utbildningen lär du dig bemötande, kommunikation, marknadsföring, försäljning och entreprenörskap. Kom in i en bransch som hela tiden växer världen över.

Poängplan Hotell och turism

GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

800
Engelska 5
100
Historia 1a1
50
Idrott och hälsa 1
100
Matematik 1a
100
Naturkunskap 1a1
50
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1a1
50
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
100
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
100
Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3
100

PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN

800
Besöksnäringen
100
Engelska 6
100
Entreprenörskap
100
Konferens och evenemang
100
Logi
100
Hållbar turism
100
Resmål och resvägar
100
Service och bemötande 1
100

INRIKTNING: HOTELL OCH TURISM

400
Konferens 1
100
Reception 1
100
Frukost och Bufféservering
100
Våningservice 1
100

PROGRAMFÖRDJUPNING

400
Reception 1
100
Reception 2
100
Drycker och ansvarsfull alkoholhantering
100
Konferens 2
100

GYMNASIEARBETE

100
Gymnasiearbete
100

INDIVIDUELLT VAL

200
Individuellt val
200
Summa 2700

Inom Hotell och Turism i Stockholm Liljeholmen finns bara en inriktning