[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bild representerande programmet hantverk med blommor, saxar, kam, smink och en övervakningskamera

// Hantverk

Frisör Stockholm Liljeholmen

På inriktningen lär du dig klippa, färga och forma hår efter kundens önskemål. Yrket är roligt, kreativt, varierande och passar dig som är social och serviceinriktad.

Bjud in mig till öppet hus!

Ikon för Frisör
Frisör

  • Du får kunskap inom färgning, klippning, uppsättning och behandlingar av olika hårtyper samt herr- och damklippningar.
  • Vi går igenom färglära och olika historiska trender.
  • Delprov i slutet av programmet som certifierar dig som utbildad frisör.
  • Genom vår gedigna praktikperiod får du komma ut i arbetslivet på riktigt vilket även ger dig ett brett kontaktnät inom branschen med värdefulla referenser.
  • Väldigt goda jobbchanser, du blir eftertraktad på arbetsmarknaden.
  • Från och med 2023 ingår grundläggande högskolebehörighet på alla yrkesprogram vilket ger dig möjlighet att plugga vidare. Du kan även välja bort högskolebehörigheten och fördjupa dig i dina yrkeskurser.

Poängplan för Frisör hittar du längre ner på sidan ⇣

Om inriktning Frisör på Hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet inriktning frisör passar dig som vill arbeta kreativt och har ett intresse för färg, form och skapande. Du får ett roligt, kreativt och varierande yrke. Som frisör arbetar du mycket med att följa trender och får då koll på de senaste teknikerna för olika frisyrer, färgningar och andra behandlingar. Dessutom är det ett yrke du kan utföra i hela världen om du vill resa.

Under utbildningen lär du dig hantverket från grunden och kan avancera dig inom det du tycker är intressant. När du börjar här får du ett frisörkit som inkluderar en väska med olika saxar, kammar, borstar, klippkappa och hårclips som du kan använda under hela utbildningen. På skolan har vi en fullt utrustad salong där vi undervisar och övar olika tekniker och moment. På salongen har vi möjlighet att ta emot kunder för klippningar och behandlingar. Det finns även en kemiavdelning där vi blandar färg och lär oss om produkternas innehåll.

 

Genom APL kan jag bygga upp min kundkrets redan nu, vilket gör det enklare att börja jobba när jag tagit studenten
Evelina, elev

Praktiskt

Under utbildningen får du lära dig det senaste teknikerna och metoderna inom branschen. Hos oss lär du dig klippa, färga och behandla olika hårtyper och kvalitéer både för herr och dam. En stor del av utbildningen kretsar kring färglära för att du ska lära dig få fram olika nyanser och toner. Du får kunskaper inom kemi och biologi med förståelse för vad som händer i hårstråna när olika färger blandas och vad man ska göra för att reparerar skadat hår. Du får lära dig om hudens uppbyggnad och struktur, vad olika schampon innehåller och vad skillnaden är mellan produkter på en salong och i vanlig butik. Du får även arbeta med flera sorters saxar i olika material.

På utbildningen får du även lära dig om olika trender och facktermer, på grund av moderniserade tekniker och behandlingar tillkommer hela tiden nya begrepp som du behöver kunna. Du får lära dig utföra olika uppsättningar och styling av hår inför olika events, exempelvis tekniken bakom fästning av brudslöja och krona inför bröllop. Under programfördjupningen kan du välja till kurser så du får lära dig göra fransar och sminkningar. Som frisör är det även viktigt att tänka på strategier, försäljning och service för att bygga en bred kundkrets.

Certifiering för frisörer i gymnasiet

När du utbildar dig till frisör hos oss får du göra ett delprov i slutet av år 3 som certifierar att du är en utbildad frisör. Efter det kräver branschen att du ska göra 2 000 arbetstimmar på salong innan du kan ta ditt gesällprov som ger dig en högre kvalificering och som innebär att du klättrar i lön. Efter 10 000 arbetade timmar kan du ta ditt mästarbrev vilket är ännu en högre nivå.

Praktik på gymnasiet

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under utbildningen kommer du att göra APL på ett riktigt företag. Här får du chans att testa på de moment du lärt dig i skolan och utveckla dina kunskaper samtidigt som du får en fot in i arbetslivet. Vi hjälper dig att hitta en APL-plats, men vill du vara på ett specifikt företag går det bra att söka en egen APL-plats. Under din APL kan du testa på olika salonger som erbjuder olika tillägg och behandlingar, exempelvis fransar, naglar eller spraytan.

Högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Bjud in mig till öppet hus!

Framtida yrken

  • Frisör

Kort info

  • Sökkod: HVFRS
  • Program: Hantverk
  • Inriktning: Frisör, barberare och hår- och makeupstylist
Elever på Hantverksprogrammet inriktning frisör i frisörsalongen

Hantverksprogrammet

Hantverk är den perfekta utbildningen för dig som vill använda händerna till att skapa och arbeta med ett kreativt serviceyrke med mycket kundkontakt. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdig produkt. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något som du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer. Många som går på Hantverksprogrammet startar eget företag efter studenten.

Poängplan Frisör

GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

900
Engelska 5
100
Engelska 6
100
Historia 1a1
50
Idrott och hälsa 1
100
Matematik 1a
100
Naturkunskap 1a1
50
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1a1
50
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
100
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
100
Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3
100

PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN

400
Entreprenörskap
100
Hantverk - introduktion
200
Tradition och utveckling
100

INRIKTNINGEN FRISÖR

300
Frisör 1
200
Material och miljö
100

PROGRAMFÖRDJUPNING

900
Frisör 2
200
Frisör 3
200
Frisör 4
200
Frisör 5
200
Frisör 6 / Svenska 2 / Svenska som andraspråk
100

GYMNASIEARBETE

100
Gymnasiearbete
100

INDIVIDUELLT VAL

200
Individuellt val
200
Summa 2800

Inriktningar inom Hantverk i Stockholm Liljeholmen

Barberare

Barberare

Yrket passar dig som är kreativ och intresserad av mode och trender. Du får kunskap om olika klipptekniker, kundservice och eget företagande.

Hår- och makeupstylist

Hår- och makeupstylist

Utbildningen till hår- och makeupstylist passar dig som tycker om att skapa och vill arbeta inom skönhetsbranschen.