[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bild representerade programmet el och energi med sladdar, knappar och verktyg

// El och Energi

Larm- och säkerhetstekniker Stockholm Liljeholmen

Utbildningen passar dig som har ett tekniskt intresse, är ordningsam och social.

Bjud in mig till öppet hus!

Ikon för Larm- och säkerhetstekniker
Larm- och säkerhetstekniker

Larm- och säkerhetstekniker är yrket för dig som vill ha en stor bredd på dina arbetsuppgifter och uppskattar variation. Vi tror att utbildningen passar dig som har ett tekniskt intresse, är ordningsam och social. Inriktningen ger dig även möjlighet att arbeta som teletekniker, service- och installationstekniker, kabeltekniker, bredbandsmontör eller telemontör.

Om Larm- och säkerhetstekniker på inriktningen Elteknik

Som larm- och säkerhetstekniker är det viktigt att ha en god baskunskap om hur man genomför elinstallationer, under årskurs 1 och 2 läser du därför samma kurser som eleverna som läser till elektriker. Under det sista året får du fördjupade kunskaper inom området larm och säkerhet. Eftersom att du kommer arbeta inom säkerhetsbranschen krävs det ett prickfritt belastningsregister.

Under utbildningen får du utöver grundläggande kunskap i ellära även en fördjupad förståelse för larm- och säkerhetsbranschen. Du lär dig installera brandlarm och inbrottslarm men får även kunskap om TV- och övervakningssystem, passersystem, CCTV och annan säkerhetsutrustning. I utbildningen ingår även planering av montering, programmering och driftsättning.

Vid skolstart får du ett set med verktyg att arbeta med samt arbetskläder med skyddsutrustning. I skolans egen verkstad har vi färdiga miljöer som du får öva på olika moment i. Våra kunniga yrkeslärare har arbetat inom branschen i många år och kan yrket utan och innan.

Poängplan för Larm- och säkerhetstekniker hittar du längre ner på sidan ⇣

Praktik på gymnasiet

Under din utbildning kommer du att göra praktik (APL) på ett riktigt företag. Du får öva på och utveckla de moment du lärt dig i skolan men även testa på nya uppgifter för första gången. Din APL-handledare och dina yrkeslärare på skolan ser till att du lär dig det senaste inom branschen. Genom din APL-plats får du ett brett kontaktnät med värdefulla referenser.

Högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Bjud in mig till öppet hus!

Framtida yrken

  • Larm- och säkerhetstekniker
  • Teletekniker
  • Service- och installationstekniker
  • Kabeltekniker
  • Bredbandsmontör
  • Telemontör

Kort info

  • Sökkod: EEELT0L
  • Program: El och energi
  • Inriktning: Elteknik (Larm och säkerhetstekniker)
Två elever ler och arbetar med sladdar för Inriktning Elteknik, elektriker

El- och energiprogrammet

På El och energi blir ditt intresse ditt jobb. Programmet passar dig som är teknisk, gillar elektronik, siffror och att vara serviceinriktad. Du får bland annat lära dig att installera och sköta el-, energi- och vattensystem. Säkerheten är en viktig del i utbildningen, därför får du också läsa arbetsmiljöfrågor om hur du skyddar dig på jobbet och undviker skador.

Poängplan Elteknik

GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

900
Engelska 5
100
Engelska 6
100
Historia 1a1
50
Idrott och hälsa 1
100
Matematik 1a
100
Naturkunskap 1a1
50
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1a1
50
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
100
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
100
Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3
100

PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN

400
Datorteknik 1a
100
Elektromekanik
100
Energiteknik 1
100
Mekatronik 1
100

INRIKTNING: ELTEKNIK

500
Elkraftteknik
100
Praktisk ellära
100
Elinstallationer
200
Kommunikationsnät 1
100

PROGRAMFÖRDJUPNING

700
Programfördjupning
700

GYMNASIEARBETE

100
Gymnasiearbete
100

INDIVIDUELLT VAL

200
Individuellt val
200
Summa 2800

Inriktningar inom El och Energi i Stockholm Liljeholmen

Elektriker

Elektriker

Yrket passar dig som är praktiskt lagd och har ett teknikintresse. Du får lära dig att installera, reparera och underhålla olika elsystem.