[wpdreams_ajaxsearchlite]

Utbilda dig till låssmed – ett säkert kort inför framtiden

Peter och Claes arbetar båda som yrkeslärare och utbildar våra elever som läser sig till låssmed. Båda har lång erfarenhet från branschen sedan tidigare. Vi kan lova att deras intresse för yrket smittar av sig! Vi bad dem att dela med sig av sin kunskap.

“Det roligaste med jobbet är att kunna hjälpa eleverna att få jobb” – Claes

Bli låssmed på Praktiska Gymnasiet Stockholm Liljeholmen

Du behöver ingen förkunskap för att söka till oss, du kommer att lära dig snabbt. De första veckorna på utbildningen kör vi introduktion i vår låsverkstad här på skolan. Då går vi igenom grunderna och de verktyg man använder. I verkstaden har vi flera olika dörrmiljöer, precis som det kan se ut i verkligheten. Här får du chans att öva, göra fel och utvecklas. Vi har små klasser på det industritekniska programmet. Det gör att vi har en lugn miljö i verkstaden där du får all hjälp du behöver av oss som lärare. 

Vad gör en låssmed?

Att jobba som låssmed är ett brett och spännande yrke. Du kommer inte bara producera nycklar eller byta lås som man först kanske tänker. Du kan exempelvis jobba med larm, brandavskiljning eller passersystem. Du får möjlighet att göra både traditionella och digitala installationer. Du kan även välja att specialisera dig inom ett område, som dörrautomatik. Som auktoriserad låssmed kan du även jobba jour. Då kan du exempelvis hjälpa en kund som är utelåst.

Testa på yrket genom praktik

Du får chans att göra mycket praktik på en arbetsplats under dina tre år hos oss. I årskurs 1 gör du praktik två dagar i veckan, i årskurs 2 tre dagar i veckan och i årskurs 3 gör du praktik hela fyra dagar i veckan. Då får du testa på hur det är att jobba som låssmed. Du får även arbeta praktiskt på våra verkstadsdagar här i skolan.

Goda jobbmöjligheter inom branschen

Inom de närmaste åren behövs det uppemot 1000 nya låstekniker i Sverige – chanserna att få jobb direkt efter gymnasiet är alltså väldigt stora. Alla våra elever som sköter sin praktik har jobb, direkt efter studenten. Det finns även möjlighet att jobba extra under gymnasiet på din APL-plats. Branschen är i stor förändring, vi går från det mekaniska mot det mer digitala precis som många andra. Branschen skulle även må jättebra av att få in fler intresserade tjejer i yrket som låssmed. 

 

Vi tycker att du ska utbilda dig till låssmed här hos oss på Praktiska Gymnasiet Stockholm Liljeholmen. På SLR, Sveriges Lås och Säkerhetsleverantörers riksförbund, kan du läsa ännu mer om branschen https://slr.se/

Alla nyheter