[wpdreams_ajaxsearchlite]
Erasmus+ logotyp

Våra elever praktiserar på företag i Europa

Med utbytesprogrammet Erasmus+ kan du som elev göra din praktik utomlands på ställen som Ferrari, femstjärniga hotell och restauranger och modeföretag i Europa.

Tack vare EU-projektet Erasmus+ ger Praktiska Gymnasiet ökade möjligheter för elever att konkurrera på både svenska och internationella arbetsmarknaden. Alla våra 33 skolor erbjuder utlandspraktik och vi har bland annat fordonselever som gör sin praktik på Ferrari Racing och stylist- och frisörelever som praktiserar i Victory, Italien. Vi har även utbyten med arbetsplatser och skolor i många andra  EU-länder, däribland Frankrike, Spanien och Tyskland.

Ett antal elever från Praktiska Gymnasiet Luleå får under de kommande åren möjlighet att resa till bland annat Italien för arbetsplatsutbildningar på företag som Ferrari, på  femstjärniga hotell samt på företag kopplade till modebranschen i Milano.

– Detta är en unik möjlighet för våra elever och medarbetare att resa ut i Europa och praktisera på en arbetsplats. Elever som gör utlandspraktik får erfarenhet av andra kulturer och de utvecklas samtidigt inom sitt yrke, säger Fredrik Carlsson, rektor på Praktiska Luleå.

Bild av Ferraribilar

 

Förra året kunde Praktiska Gymnasiet Ystad skicka fem elever på praktik till Lyon i Frankrike och i år har de valt att samarbeta med företag i norra Italien.

– Det är ganska häftiga grejer eleverna får vara med om, och allt är betalt under utbildningarna, säger Gert-Ove Sigurdhsson, rektor på Praktiska Ystad.

Praktiska Gymnasiet och Erasmus+

Avtalet om yrkespraktik utomlands gäller alla Praktiska Gymnasiets skolor fram till år 2027. Det är Universitets- och högskolerådet som kvalitetsgodkänt ansökningen från Praktiska gymnasiet för EU:s programperiod 2021-2027. Budgeten för programperioden har ökat med 78 % till drygt 26 miljarder euro för alla skolor och utbildningsorganisationer som ingår i EU-projektet. Målsättningen är att tio miljoner européer ska delta i programmet som ska leda till ökad kompetens och yrkesskicklighet.

– Internationalisering ingår i vårt uppdrag och våra utbyten är mycket uppskattade av elever och medarbetare. Det är en fantastisk erfarenhet för dem att komma ut i världen och genom praktik få utbyta erfarenheter och utvecklas inom sitt yrke, säger Susanne Christenson, utbildningsdirektör Praktiska Gymnasiet.

Vill du praktisera utomlands?

Praktiska Gymnasiet samarbetar med företag av högsta kvalitet i Italien, Spanien, Frankrike och Tyskland. Praktiken är oftast ca. tre veckor och du lär dig mycket om dig själv och ditt jobb. Det finns även möjlighet att få praktik i upp till tre månader för dig som inte får ett fast jobb direkt efter skolan. Då kan du få praktisera och på det viset lära dig mer och kanske få ett arbete i Sverige eller något av länderna vi arbetar i.

Sugen på att söka? Kontakta din lärare, rektor eller skolans internationaliseringsansvarige för mer information!

Alla nyheter