Fem elever sitter vid ett bord i skolans gemensamma lokaler

SAKER ATT TÄNKA PÅ FÖRSTA SKOLDAGEN

Första skoldagen på gymnasiet kan kännas som ett riktigt stort steg och något du tänkt på länge. Du ska börja på en ny skola i en ny klass och lämna grundskolan bakom dig. Nervöst, pirrigt och spännande! Vi har samlat våra bästa tips för vad du kan tänka på när du börjar din första dag.

Ta reda på vart ni ska samlas och ha upprop

Första dagen brukar vara en kortare dag där du får träffa din nya klass, dina mentorer och övrig personal på skolan. Du kommer få genomgång av schemat och info om hur och när du kan hämta ut din dator. Det kommer hållas en rundtur av skolan så att du lär dig hitta i lokalerna. Du kommer få prova ut dina nya arbetskläder. Den första veckan ägnar vi oss åt olika aktiviteter för att du ska lära känna dina nya klasskamrater och få en riktigt bra start på din gymnasietid.

Kolla upp resvägen till skolan

Ett bra tips är att kolla upp resväg till skolan så att du vet hur lång tid det tar att ta sig dit. Behöver du göra byten med kollektivtrafiken eller är det gång/cykelavstånd? Tänk på att det är många som är tillbaka från sommarlov och semester den här tiden och då kan det vara extra mycket folk ute i trafiken.

Starta morgonen med en bra frukost

Den första dagen är ofta extra pirrig och därför är det bra att äta en ordentlig frukost så att du inte blir trött och seg. Det är många nya intryck och det är lätt att dippa i energi om du inte laddat batterierna.

Våga ta kontakt med dina nya klasskompisar

Även fast det kan vara lite läskigt att prata med folk du aldrig träffat tidigare är det bra att ta tillfället i akt och lära känna dina nya klasskompisar. Ni kommer trots allt spendera kommande gymnasieår tillsammans och skoltiden kommer bli mycket roligare och lättare med ett nytt, härligt kompisgäng redan får start. Tänk på att dom flesta börjar gymnasiet utan att känna någon annan sedan innan, alla är minst lika nervösa som du.

Se till att ha riktigt kul och njut av alla roliga minnen du kommer få under gymnasietiden! Och lycka till!

Nyheter

Se alla nyheter