Kök och Servering
På inriktningen lär du dig att laga och servera mat i varmkök, kallkök och storkök. Du sätter ihop matsedlar, väljer ut råvaror och lagar maträtter utifrån dina gästers önskemål. Under din skoltid får du prova på att jobba i restaurangkök och servera. Efter studenten kan du arbeta som kock eller servitris/servitör.
Framtida yrken
- Kock
- Servitris - servitör

Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Gillar du matlagning och är intresserad av smaker från hela världen? Vill du jobba i en restaurang eller ett bageri? På Restaurang och livsmedel lagar du rätter i varmkök, kallkök och storkök, bakar i bageriet och hanterar dryck och livsmedel. Du får också lära dig dukning, att servera kunder och känna på branschens höga tempo.
Poängplan Kök och servering
GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN |
600 |
---|---|
Engelska 5 | 100 |
Historia 1a1 | 50 |
Idrott och hälsa 1 | 100 |
Matematik 1a | 100 |
Naturkunskap 1a1 | 50 |
Religionskunskap 1 | 50 |
Samhällskunskap 1a1 | 50 |
Svenska 1 och svenska som andraspråk 1 | 100 |
PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN |
400 |
Hygien | 100 |
Livsmedels- och näringskunskap 1 | 100 |
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel | 100 |
Service och bemötande 1 | 100 |
INRIKTNING: KÖK OCH SERVERING |
300 |
Mat och dryck i kombination | 100 |
Matlagning 1 | 100 |
Servering 1 | 100 |
PROGRAMFÖRDJUPNING |
900 |
Programfördjupning | 900 |
GYMNASIEARBETE |
100 |
Gymnasiearbete | 100 |
INDIVIDUELLT VAL |
200 |
Individuellt val | 200 |