[wpdreams_ajaxsearchlite]

Välkommen till Praktiska Södertälje!

Vad kul att du vill börja på Praktiska Gymnasiet Södertälje! Här får du reda på mer om skolstarten i höst och vem du ska kontakta om du har frågor. Det finns också information för dig som vill söka eller byta till oss i sommar.

Hitta på sidan

Bild av elever

Vi har platser kvar!

Vill du börja hos oss redan i augusti 2022?
Fyll i en intresseanmälan här så kontaktar vi dig så snart vi kan!
Vi har några platser kvar på vård och omsorgsprogrammet. Nedan hittar du information om hur du gör för att söka till oss i sommar.

Jag vill byta till Praktiska Gymnasiet Södertälje.
Om du kommit in på en annan skola men vill byta till oss kan du antingen höra av dig till oss på skolan direkt eller kontakta Gymnasieantagningen Storsthlm på: 08-580 080 00 eller gyantagningen@storsthlm.se. Du kan även kontakta din grundskolesyv för hjälp med att byta gymnasium.
Du kan också läsa artikeln på BytaGymnasium.se för mer information.

Jag har inte sökt till gymnasiet.
Har du inte gjort ditt gymnasieval än och vill göra en sen ansökan till Praktiska Södertälje måste du kontakta skolan eller Gymnasieantagningen Storsthlm. Gymnasieantagningen når du på: 08-580 080 00 eller gyantagningen@storsthlm.se.

När tar skolan över antagningen?
Från och med den 15 augusti tar skolan över ansvaret för antagningen. Om du har frågor eller funderingar kring reservantagningen är du välkommen att kontakta skolan.

Kontakta oss i sommar?

Har du några funderingar under sommaren kan du vända dig till vår SYV Robert Jansson. Tveka inte utan hör av dig om du undrar något om skolanprogrammen eller har andra frågor.

SYV (nås helst på telefon)
Robert Jansson
Tel: 070-813 23 90
robert.jansson@praktiska.se

Bild av elever

Skolstart hösten 2022

Våra nya antagna 1:or välkomnar vi till skolan den 18 augusti kl. 9.00. Åk 2 & 3 börjar dagen kl. 12.00.

Under de första veckan kommer du få lära känna din nya skola, klasskamrater, personal och lokaler. Du får också all information som du behöver om hur det är att gå på Praktiska Gymnasiet.

Vi hälsar dig varmt välkommen till ett nytt läsår hos oss.

Här hittar du våra läsårstider

Vårt gymnasium i Södertälje

På Praktiska Gymnasiet Södertälje kan du se fram emot tre intensiva år där ditt eget lärande, både teoretiskt och praktiskt, mer än någonsin tidigare kommer att vara i fokus. Dessa tre år kommer att ge dig möjligheten att gå direkt till arbete eller att studera vidare på t ex yrkeshögskola. Och inte minst kommer vi tillsammans göra dessa år till dina bästa.

Hos oss läser du som lärling, även på Introduktionsprogrammen, vilket innebär att hälften av din skoltid sker på APL (arbetsplatsförlagt lärande). I åk 1 är du på APL två dagar i veckan, i åk 2 är det tre dagar i veckan och i åk 3 blir det fyra dagar i veckan.

Över 90% av våra elever får jobb direkt efter studenten!

Läs mer om Praktiska Gymnasiet Södertälje här

 

Hur är det att plugga

på Praktiska?

Ingen vet bättre än våra elever! Läs våra elevberättelser och lär dig mer om Praktiska gymnasiet och våra program.

Digitalt öppet hus

För att du ska kunna lära känna oss har vi skapat ett Digitalt öppet hus där vi samlat information om vår skola och våra program. Läs elevberättelser, kolla på filmer eller gå en 3D-tur i våra lokaler på Praktiska Gymnasiet Södertälje!

Besök Digitalt öppet hus här!

Kolla in våra program

Hos oss kan du ta studenten med både en yrkesexamen och möjligheten att plugga vidare!

Barn och Fritid

Vi är programmet för dig som tycker om att jobba med människor i alla åldrar. Du är intresserad av att lära ut och nyfiken på hur vi lär oss. Du hjälper barn, ungdomar och funktionsnedsatta i skolan, hemmet och på fritiden med olika aktiviteter som exempelvis skoluppgifter, träning och sociala aktiviteter. I arbetet möter och leder du också grupper på fritidsgårdar, i skolan eller i föreningar. På Barn och fritid får du chans att träffa många nya människor och vara med där det hela tiden händer nya saker.

Bygg och anläggning

Hos oss har du stora möjligheter till arbete efter examen. På programmet får du kunskap om miljö, säkerhet och hållbart byggande. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdigt arbete. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer.

El och Energi

På El och energi blir ditt intresse ditt jobb. Programmet passar dig som är teknisk, gillar elektronik, siffror och att vara serviceinriktad. Du får bland annat lära dig att installera och sköta el-, energi- och vattensystem. Säkerheten är en viktig del i utbildningen, därför får du också läsa arbetsmiljöfrågor om hur du skyddar dig på jobbet och undviker skador

Fordon och Transport

Fordons- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet. Du får lära dig allt ifrån tekniken i olika fordon till datahantering och problemlösning. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad, bli van att arbeta i fordonsverkstad och med datorer och inte minst att arbeta med händerna.

Hantverk

Hantverk är den perfekta utbildningen för dig som vill använda händerna till att skapa och arbeta med ett kreativt serviceyrke med mycket kundkontakt. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdig produkt. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något som du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer. Många som går på Hantverksprogrammet startar eget företag efter studenten.

Hotell och Turism

Är du intresserad av att jobba med hotell, resor och upplevelser? I den här branschen får du möta nya människor och chansen att utveckla dina språkkunskaper eftersom yrkesområdena handlar mycket om internationella kontakter. På utbildningen lär du dig bemötande, kommunikation, marknadsföring, försäljning och entreprenörskap. Kom in i en bransch som hela tiden växer världen över.

Introduktionsprogram

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Du kan läsa introduktionsprogram på alla våra skolor. Programinriktat val (IMV) och Yrkesintroduktion (IMY) går att läsa på de flesta av våra program och skolor. Kontakta skolans rektor för mer information om vad som gäller på din ort.

Restaurang och Livsmedel

Gillar du matlagning och är intresserad av smaker från hela världen? Vill du jobba i en restaurang eller ett bageri? På Restaurang och livsmedel lagar du rätter i varmkök, kallkök och storkök, bakar i bageriet och hanterar dryck och livsmedel. Du får också lära dig dukning, att servera kunder och känna på branschens höga tempo.

Vård och Omsorg

Inom Vård och omsorg arbetar vi alltid efter människors lika värde, mänsklig värdighet och livskvalitet. Du arbetar med människor i alla åldrar och med olika behov. I din utbildning kombineras medicin, pedagogik, psykologi, sociologi och vårdvetenskap så att du får en helhetssyn på människan. Utbildningen ger dig även bra förutsättningar för att studera vidare på högskola och universitet. Exempel på vidareutbildning är polis, socionom, brandman, sjuksköterska, sjukgymnast eller arbetsterapeut.

Viktiga datum i sommar

Här hittar du alla datum du behöver ha koll på under sommarlovet.

1
juli

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked till gymnasiet.

18
juli

Sista dagen att svara på ditt antagningsbesked.

2
augusti

Reservantagningen börjar.

14
augusti

Reservantagningen avslutas.