Bagare och konditor
Denna inriktning är ett perfekt val för dig som vill kombinera matlagning med hantverk och kreativ och noggrannhet.
Kock är en spännande inriktning med flera möjligheter att få arbeta kreativt och fördjupa dig inom ditt intresseområde. Du får lära dig att laga och servera mat i varmkök, kallkök och storkök.
Bjud in mig till öppet hus!
Poängplan för Kök och servering hittar du längre ner på sidan ⇣
Gillar du matlagning eller vill arbeta med service för att ge gästen en upplevelse utöver det vanliga? Inriktningen kök och servering är en spännande utbildning med flera möjligheter att få arbeta kreativt och fördjupa dig inom ditt intresseområde. Då restaurangbranschen är i stort behov av personal är dina jobbmöjligheter efter gymnasiet väldigt goda. Redan under gymnasiet kommer du att få nära kontakt med branschen genom din praktik och skaffa dig värdefulla referenser att använda på ditt CV.
Efter studenten kan du arbeta som kock eller servitör/servitris inom catering, restaurang, deli eller café. Vill du bli egenföretagare finns även möjlighet till det genom att läsa UF (Ung Företagsverksamhet). Du kan även välja att vidareutbilda dig till exempelvis måltidskreatör, köksmästare, sommelier, läsa livsmedelskunskap eller annan vidareutbildning på universitet, högskola eller yrkeshögskola. Det finns många vägar att gå och du kan välja att rikta in dig på det du själv tycker är intressant.
”Jag får lära mig laga mat, hur man arbetar i ett kök, hantera matvaror och hur man serverar. Det är också fokus på service och kundkontakt.”
– Livy, elev
För att kunna avancera sig och bli en skicklig kock är grunderna A och O inom Kök och Servering. Du får lära dig olika knivtekniker och andra redskap som hur du ska hålla, skära och hacka. Genom att förstå grunderna får du även in rätt tempo och lär dig ha igång flera saker samtidigt, när du arbetar i ett kök har du ofta flera beställningar på samma gång. När du lärt dig grunderna kommer du få experimentera med nya rätter och råvaror på egen hand och på så vis utveckla dina kunskaper inom matlagning och servering. Du får exempelvis lära dig hur du slår en korrekt bearnaisesås och hur du kan kombinerar råvaror och olika texturer. Du kommer även lära dig om olika temperaturer och ugns- och stektider för tillagning av olika råvaror.
Att laga och servera mat handlar till stor del om upplevelsen. Det handlar inte bara om det som ligger på tallriken utan alla komponenter tillsammans skapar en matupplevelse där varje kock arbetar hårt med att hitta wow-känslan hos gästen.
Vi har stort fokus på trender inom mat- och dryckeskulturen, exempelvis har asiatisk matlagning blivit allt mer populärt. Vi ser till att ständigt utveckla våra metoder och arbetssätt så att du som elev blir utbildad inom det senaste i branschen. Du får även testa dina egna rätter och recept och sätta ihop menyer. När du börjar hos oss får du en egen kockrock, mössa, byxor och skor som du kan använda i köket.
Den teoretiska delen på utbildningen för Kök och Servering kretsar kring att lära sig hur man arbetar hygieniskt, hur du hanterar råvaror, matallergier och specialkoster samt olika begrepp och facktermer som du måste ha koll på för att kunna jobba på en restaurang. Du får även lära dig mycket om service och hur du bemöter gäster. En stor del av teorin kretsar även kring näringslära där du får lära dig mycket om måltidshistoria och varför vi äter som vi gör. Där spelar även matkulturer som influerat och inspirerat det svenska köket stor roll.
Vi pratar om mat och dryck i kombination med varandra och vad som passar för specifika rätter. En annan punkt i teorin är ekonomi med fokus på kalkylering av råvaror och vad saker kostar att tillaga. Du får lära dig grundläggande företagsekonomi, som vad det kostar att anställa personal och hur du arbetar på ett hållbart sätt för att ta tillvara på de varor du beställt. Matsvinn är ett problem och det är viktigt att du lär dig arbeta hållbart utifrån ett klimatsmart perspektiv.
Under fördjupningskurserna kan du bredda dig ännu mer inom Kök och Servering, bland annat kan du läsa fördjupade dryck- och matlagningskurser där du kan utvecklas inom hygien eller trender och arbeta kreativt. Du kan även välja att specialisera dig på kött och olika tillagningsmetoder eller dessert.
På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under utbildningen kommer du att göra APL på ett riktigt företag. Här får du chans att testa på de moment du lärt dig i skolan och utveckla dina kunskaper samtidigt som du får en fot in i arbetslivet. Vi hjälper dig att hitta en APL-plats, men vill du vara på ett specifikt företag går det bra att söka en egen APL-plats.
Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.
Gillar du matlagning och är intresserad av smaker från hela världen? Vill du jobba i en restaurang eller ett bageri? På Restaurang och livsmedel lagar du rätter i varmkök, kallkök och storkök, bakar i bageriet och hanterar dryck och livsmedel. Du får också lära dig dukning, att servera kunder och känna på branschens höga tempo.
GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN |
900 |
---|---|
Engelska 5 | 100 |
Engelska 6 | 100 |
Historia 1a1 | 50 |
Idrott och hälsa 1 | 100 |
Matematik 1a | 100 |
Naturkunskap 1a1 | 50 |
Religionskunskap 1 | 50 |
Samhällskunskap 1a1 | 50 |
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1 | 100 |
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2 | 100 |
Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3 | 100 |
PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN |
400 |
Hygien | 100 |
Livsmedels- och näringskunskap 1 | 100 |
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel | 100 |
Service och bemötande 1 | 100 |
INRIKTNING: KÖK OCH SERVERING |
300 |
Mat och dryck i kombination | 100 |
Matlagning 1 | 100 |
Servering 1 | 100 |
PROGRAMFÖRDJUPNING |
900 |
Programfördjupning | 900 |
GYMNASIEARBETE |
100 |
Gymnasiearbete | 100 |
INDIVIDUELLT VAL |
200 |
Individuellt val | 200 |
Denna inriktning är ett perfekt val för dig som vill kombinera matlagning med hantverk och kreativ och noggrannhet.
Vi använder cookies för att mäta trafiken på hemsidan och för statistik. Informationen som samlas in är anonym.