[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bild representerande programmet restaurang och livsmedel med en köksspade, tomater, kryddor, bulle, bröd och en söt bakelse.

// Restaurang och Livsmedel

Kock Södertälje

Kock är en spännande inriktning med flera möjligheter att få arbeta kreativt och fördjupa dig inom ditt intresseområde. Du får lära dig att laga och servera mat i varmkök, kallkök och storkök.

Bjud in mig till öppet hus!

Ikon för Kock
Kock

  • Praktiska kunskaper inom grunderna för matlagning, tekniker och tillagningsmetoder. Du lär dig kombinerar råvaror och olika texturer.
  • Du får skapa dina egna rätter och recept och kombinera smaker ihop med mat och dryck. Du får förståelse för helheten för att skapa den bästa måltidsupplevelsen.
  • Teoretiska kunskaper om yrkeskulturen, specialkoster, måltidshistoria och företagsekonomi.
  • Genom din praktik får du möjlighet att lära dig hur yrket och branschen fungerar på riktigt. Det ger dig ett brett kontaktnät och värdefulla referenser.
  • Väldigt goda jobbchanser, du blir eftertraktad på arbetsmarknaden.
  • Möjlighet till utlandspraktik där du exempelvis kan få arbeta på en restaurang i Venedig.
  • Från och med 2023 ingår grundläggande högskolebehörighet på alla yrkesprogram vilket ger dig möjlighet att plugga vidare. Du kan även välja bort högskolebehörigheten och fördjupa dig i dina yrkeskurser.

 

Poängplan för Kök och servering hittar du längre ner på sidan ⇣

Om inriktningen Kök och servering

Gillar du matlagning eller vill arbeta med service för att ge gästen en upplevelse utöver det vanliga? Inriktningen kök och servering är en spännande utbildning med flera möjligheter att få arbeta kreativt och fördjupa dig inom ditt intresseområde. Då restaurangbranschen är i stort behov av personal är dina jobbmöjligheter efter gymnasiet väldigt goda. Redan under gymnasiet kommer du att få nära kontakt med branschen genom din praktik och skaffa dig värdefulla referenser att använda på ditt CV.

Efter studenten kan du arbeta som kock eller servitör/servitris inom catering, restaurang, deli eller café. Vill du bli egenföretagare finns även möjlighet till det genom att läsa UF (Ung Företagsverksamhet). Du kan även välja att vidareutbilda dig till exempelvis måltidskreatör, köksmästare, sommelier, läsa livsmedelskunskap eller annan vidareutbildning på universitet, högskola eller yrkeshögskola. Det finns många vägar att gå och du kan välja att rikta in dig på det du själv tycker är intressant.

 

Jag får lära mig laga mat, hur man arbetar i ett kök, hantera matvaror och hur man serverar. Det är också fokus på service och kundkontakt.
Livy, elev

Praktiskt

För att kunna avancera sig och bli en skicklig kock är grunderna A och O inom Kök och Servering. Du får lära dig olika knivtekniker och andra redskap som hur du ska hålla, skära och hacka. Genom att förstå grunderna får du även in rätt tempo och lär dig ha igång flera saker samtidigt, när du arbetar i ett kök har du ofta flera beställningar på samma gång. När du lärt dig grunderna kommer du få experimentera med nya rätter och råvaror på egen hand och på så vis utveckla dina kunskaper inom matlagning och servering. Du får exempelvis lära dig hur du slår en korrekt bearnaisesås och hur du kan kombinerar råvaror och olika texturer. Du kommer även lära dig om olika temperaturer och ugns- och stektider för tillagning av olika råvaror.

Att laga och servera mat handlar till stor del om upplevelsen. Det handlar inte bara om det som ligger på tallriken utan alla komponenter tillsammans skapar en matupplevelse där varje kock arbetar hårt med att hitta wow-känslan hos gästen.

Vi har stort fokus på trender inom mat- och dryckeskulturen, exempelvis har asiatisk matlagning blivit allt mer populärt. Vi ser till att ständigt utveckla våra metoder och arbetssätt så att du som elev blir utbildad inom det senaste i branschen. Du får även testa dina egna rätter och recept och sätta ihop menyer. När du börjar hos oss får du en egen kockrock, mössa, byxor och skor som du kan använda i köket.

Teoretiskt

Den teoretiska delen på utbildningen för Kök och Servering kretsar kring att lära sig hur man arbetar hygieniskt, hur du hanterar råvaror, matallergier och specialkoster samt olika begrepp och facktermer som du måste ha koll på för att kunna jobba på en restaurang. Du får även lära dig mycket om service och hur du bemöter gäster. En stor del av teorin kretsar även kring näringslära där du får lära dig mycket om måltidshistoria och varför vi äter som vi gör. Där spelar även matkulturer som influerat och inspirerat det svenska köket stor roll.

Vi pratar om mat och dryck i kombination med varandra och vad som passar för specifika rätter. En annan punkt i teorin är ekonomi med fokus på kalkylering av råvaror och vad saker kostar att tillaga. Du får lära dig grundläggande företagsekonomi, som vad det kostar att anställa personal och hur du arbetar på ett hållbart sätt för att ta tillvara på de varor du beställt. Matsvinn är ett problem och det är viktigt att du lär dig arbeta hållbart utifrån ett klimatsmart perspektiv.

Individuellt val på Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Under fördjupningskurserna kan du bredda dig ännu mer inom Kök och Servering, bland annat kan du läsa fördjupade dryck- och matlagningskurser där du kan utvecklas inom hygien eller trender och arbeta kreativt. Du kan även välja att specialisera dig på kött och olika tillagningsmetoder eller dessert.

Praktik på gymnasiet

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under utbildningen kommer du att göra APL på ett riktigt företag. Här får du chans att testa på de moment du lärt dig i skolan och utveckla dina kunskaper samtidigt som du får en fot in i arbetslivet. Vi hjälper dig att hitta en APL-plats, men vill du vara på ett specifikt företag går det bra att söka en egen APL-plats.

Högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Bjud in mig till öppet hus!

Framtida yrken

  • Kock
  • Servitris - servitör

Kort info

  • Sökkod: RLKOK
  • Program: Restaurang och livsmedel
  • Inriktning: Kök och servering
Elev på Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Gillar du matlagning och är intresserad av smaker från hela världen? Vill du jobba i en restaurang eller ett bageri? På Restaurang och livsmedel lagar du rätter i varmkök, kallkök och storkök, bakar i bageriet och hanterar dryck och livsmedel. Du får också lära dig dukning, att servera kunder och känna på branschens höga tempo.

Poängplan Kök och servering

GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

900
Engelska 5
100
Engelska 6
100
Historia 1a1
50
Idrott och hälsa 1
100
Matematik 1a
100
Naturkunskap 1a1
50
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1a1
50
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
100
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
100
Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3
100

PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN

400
Hygien
100
Livsmedels- och näringskunskap 1
100
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel
100
Service och bemötande 1
100

INRIKTNING: KÖK OCH SERVERING

300
Mat och dryck i kombination
100
Matlagning 1
100
Servering 1
100

PROGRAMFÖRDJUPNING

900
Programfördjupning
900

GYMNASIEARBETE

100
Gymnasiearbete
100

INDIVIDUELLT VAL

200
Individuellt val
200
Summa 2800

Inriktningar inom Restaurang och Livsmedel i Södertälje

Bagare och konditor

Bagare och konditor

Denna inriktning är ett perfekt val för dig som vill kombinera matlagning med hantverk och kreativ och noggrannhet.

Inriktningen Kock finns även på följande skolor

Se var inriktningen finns

Kock finns även på följande skolor