[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bild representerande programmet hantverk med blommor, saxar, kam, smink och en övervakningskamera

// Hantverk

Florist Skövde

Inriktningen florist passar dig som gillar inredningstrender och som tycker om färg och form. Du lär du dig allt inom yrket, från olika binderier och material till skötsel av blommor och krukväxter.

Intresseanmälan

Ikon för Florist
Florist

  • Du får kunskap om färg- och formlära, eget företagande, ekonomi och marknadsföring.
  • Du lär dig att designa arrangemang till olika event som exempelvis bröllop, fester, begravning och fester.
  • Väldigt goda jobbchanser, du blir eftertraktad på arbetsmarknaden.
  • Praktik på ett företag där du läser som lärling och får komma ut i arbetslivet på riktigt, vilket ger dig ett brett kontaktnät inom branschen med värdefulla referenser.
  • Från och med 2023 ingår grundläggande högskolebehörighet på alla yrkesprogram vilket ger dig möjlighet att plugga vidare. Du kan även välja bort högskolebehörigheten och fördjupa dig i dina yrkeskurser.

Poängplan för Florist hittar du längre ner på sidan ⇣

Om inriktningen Florist

Inriktningen passar dig som gillar inredningstrender och som tycker om färg och form. Om du redan nu har ett intresse för växter och blommor är det bara ett plus. Det finns en stor efterfrågan på florister inom branschen och dagens florister i Sverige är ansedda att vara väldigt skickliga och eftertraktade utomlands.

På inriktningen florist lär du dig allt inom yrket, från olika binderier och material till skötsel av blommor och krukväxter. Du behöver inga förkunskaper för att söka hit. Du kommer få öva på avancerade tekniker inom blomsterbinderi och utvecklas i ditt kreativa skapande. Hos oss kommer du även få ekonomiska kunskaper då en viktig del av yrket handlar om eget företagande och att kunna marknadsföra dig själv som florist. Under ditt sista år hos oss får du chans att göra yrkesbeviset som är ett intyg på att du är redo för floristyrket. På Praktiska Gymnasiet har vi yrkeslärare med gedigen erfarenhet av branschen som själva varit yrkesverksamma i många år.

Praktiskt

Under utbildningen får du lära dig olika floristiska arbeten som att binda buketter, designa blomsterarbeten till bröllop, begravning, fester och event. Du lär dig färg- och formlära och olika tekniker inom blombinderi. En stor del av floristyrket innefattar trendspaningar. Det gäller att matcha trenderna med sina blomsterarbeten. Floristyrket kräver att du gillar färg och form, tycker om att följa med i inredningstrender, gillar att bemöta människor och att du gillar materialet, det vill säga blommorna.

Teoretiskt

En stor del av utbildningen kretsar kring entreprenörskap, du kommer bland annat få lära dig om marknadsföring, ekonomiska beräkningar, inköp och vilket pris du ska sätta. Du får även lära dig om materialkostnader och att välja bra och hållbara material som håller ekonomiskt och miljömässigt. Du får lära dig namn och skötsel på blommor och krukväxter. Självklart får du även lära dig viktiga facktermer inför arbetslivet. Du får lära dig exponeringens konster och hur du skyltar på bästa sätt.

Yrkesutgångar för florister

Den primära yrkesutgången för programmet är florist, men du kan jobba med en rad spännande saker i butiker och inom serviceyrken. Du kan exempelvis arbeta i en traditionell blomsteraffär eller trädgårdshandel. Du kan även frilansa som florist och dekorera med blommor till events och stora fester, såsom bröllop. Många florister väljer även att bli bröllopskoordinatorer. Andra vanliga yrken efter utbildningen är att arbeta i butik eftersom du får lära dig kassa, service, kundbemötande och handel.

Praktik på gymnasiet

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagt lärande). En stor del av utbildningen sker på din praktikplats. När du är ute på APL övar du på det du lärt dig i skolan. För oss är det viktigt att vi matchar elev mot rätt APL-plats för att du ska trivas och utvecklas så mycket som möjligt.

Högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Intresseanmälan

Framtida yrken

  • Florist

Kort info

  • Sökkod: HVFLO
  • Program: Hantverk
  • Inriktning: Florist
Elever på Hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet

Hantverk är den perfekta utbildningen för dig som vill använda händerna till att skapa och arbeta med ett kreativt serviceyrke med mycket kundkontakt. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdig produkt. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något som du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer. Många som går på Hantverksprogrammet startar eget företag efter studenten.

Poängplan Florist

GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

600
Den här poängplanen är för läsår 22/23, inför läsår 23/24 kommer alla program vara högskoleförberedande, vissa ändringar kommer att ske.
Engelska 5
100
Historia 1a1
50
Idrott och hälsa 1
100
Matematik 1a
100
Naturkunskap 1a1
50
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1a1
50
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
100

PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN

400
Entreprenörskap
100
Hantverk - introduktion
200
Tradition och utveckling
100

INRIKTNINGEN FLORIST

500
Florist 1
200
Florist 2
200
Material och miljö
100

PROGRAMFÖRDJUPNING

700
Programfördjupning
700

GYMNASIEARBETE

100
Gymnasiearbete
100

INDIVIDUELLT VAL

200
Individuellt val
200
Summa 2500

Inom Hantverk i Skövde finns bara en inriktning