Du är här:

"Det känns kul att få testa att arbeta på ett riktigt företag"

Elevhistoria - Emil Eliasson

Jag heter Emil Eliasson, är 16 år och går på Industriprogrammet Praktiska Gymnasiet Sundsvall. Jag har alltid vetat att jag vill gå en praktisk utbildning, för att man får arbeta med händerna och vara kreativ. Jag valde att söka till Praktiska Gymnasiet för att det är en liten skola, och jag känner några som går här sen tidigare.

Det bästa med utbildningen på Industriprogrammet är, som jag sa tidigare, att man får använda händerna och få vara kreativ, sen får vi lära oss många olika svetsmetoder! Det är bra att kunna flera metoder, för det betyder att man kan få ett bra jobb i framtiden.

En gång fick vi som uppdrag att använda tre olika svetsmetoder samtidigt, och fria händer över vad det skulle bli. Min grupp valde att göra en Julgran, eftersom att det snart var Jul. I ett annat, lite större projekt, jobbade vi i klassen tillsammans med att svetsa ihop en egen sparkcykel, from scratch.

En vanlig dag på skolan börjar med att man äter frukost, pratar med klasskompisar som är här, byter om till verkstadskläder och börjar arbeta! Antingen ger Robert, vår lärare, en ny uppgift, eller så fortsätter vi med vad vi gjorde under gårdagen.

Jag ska snart börja min APL, eller praktik som man också kan kalla det, på en VVS- och rörsvetsfirma. Det känns kul att få testa att arbeta på ett riktigt företag, och åka runt på riktiga jobb!

I framtiden så drömmer jag om att resa runt i hela Sverige, kanske även Norge och jobba med olika olika svetsarbeten, t ex. TIG eller pinne.