Du är här:

"De får komma ut i det verkliga yrkeslivet"

Handledarintervju Katarina Bergander

 

Katarina Bergander | APL-Handledare

Arbetar på förskolan Smultronstället och är handledare till en av våra elever på Barn- och fritidsprogrammet.

Hej Kattis, vem är du?
Jag är en barnskötare med lång erfarenhet. Här har jag arbetat i ca  6 år och innan dess 22 år på en privat förskola. Jag brinner för mitt yrke och uppdrag.

Det är viktigt att barnen lär sig det sociala samspelet tidigt, därför anser jag att det är viktigt med den fria leken. I leken tränar barnen bland annat sampel, turtagning, problemlösning, identitet m.m.  Det är viktigt att som pedagog se barnens behov och att våga ta svåra beslut om det behövs.

Du har en av våra lärlingar hos dig, hur är det?
Det fungerar jättebra. Det är roligt att arbeta med henne, hon är jätteduktig. Jag har lång erfarenhet och jag känner mig säker i min yrkesroll. Det är viktigt att man har roligt med barnen och är där de är på deras nivå.

Vad är fördelen med lärlingsutbildning tycker du?
Det är att de får komma ut i det verkliga yrkeslivet. De får vara med på det mesta, både bra och dåliga upplevelser. Viktigt att de lär sig att stå på sig, våga prova på och växa in i yrkesrollen och att det är ok att det kanske inte alltid blir som planerat. Det blir en kontinuitet med lärlingsutbildning då eleven är längre på arbetsplatsen. En annan sak är att barnen, vårdnadshavare, eleven och övrig personal blir trygga tillsammans.

Har det blivit som du tänkt dig då ni tog emot en gymnasielärling?
Det har blivit mycket bättre. Vi har haft tur som fått henne. Hon är intresserad av yrket och visar stort intresse. Det är viktigt att det är ”högt i tak” på arbetsplatsen och att eleven får lära sig att vara flexibel.