Du är här:

"Bland det bästa med utbildningen är praktiken"

Elevhistoria Samir Walid Salem

Samir Walid Salem har gått Handel- och Administration på Praktiska Gymnasiet Karlskrona. Han visste redan som liten att han ville arbeta i butik. Hans granne ägde en butik och han tyckte att det såg ut att vara ett roligt jobb. Han hjälpte till då och då, och för detta fick han ibland en godispåse. Livet fortsatte i entreprenörsandan, Samirs far öppnade en butik i Bagdad och sålde allt inom bilvård, bl.a. verktyg, batterier och däck. Det visade sig vara en mycket bra affärsidé där Samir lärde sig allt från kundbemötande till marknadsföring.

– Det jag inte lärde mig om försäljning och så vidare, fyllde lärarna upp i Handel- och Administration på Praktiska Gymnasiet. Efter det så lyckades jag väldigt bra.
– På praktiken var jag engagerad och chefen hjälpte mig en hel del. Chefen plockade ut mig av 45 anställda. Han såg att jag var engagerad på praktiken och lät mig resa upp till huvudkontoret i Göteborg och träffa flera höga chefer i företaget. Det var en av de största händelserna i mitt liv.

Varför började du på Praktiska Gymnasiet Karlskrona?
– Jag började ett annat program från början på en annan skola. Jag kände att det var fel val. Men sedan fick jag praktisera på Willys i fem veckor och efter det visste jag till 100 % vad jag ville göra. Jag sökte till Handel och Administration på Praktiska Gymnasiet Karlskrona. Det var ett självklart val att välja den utbildningen, säger Samir och ler stort. Han ville jobba i butiker, det var hans mål.
– Tänk att gå in i svenska affärer och se systemet, hur de ser så fantastiska ut hela tiden.

När Samir ser sin chef, hur han pratar med sin personal och hur han styr upp affärer, säger Samir med beundran i rösten:
– Jag vill bli som honom.

Han tillägger:
– Bland det bästa med utbildningen är praktiken. Man sitter aldrig still. Det går inte att sitta still. Man är engagerad och träffar nya människor och kunder varje dag. Man har fått nya vänner som man trivs med. Vi skojar och har kul och då ser även kunderna att vi tycker att det är roligt att vara på Willys. Det är ren glädje! Den teoretiska biten är helt ok. I entreprenörskap och försäljning 1 och 2, kände jag igen mig av det jag lärt mig om hur man ska bete sig, av pappa. Även en chef eller en advokat måste lära sig i teorin.

Första året på praktiken fick Samir fylla på i hyllorna och köra en pall ibland. Handledarna var i närheten när han jobbade. Det tredje året fick han göra nästan allt som går att göra i en butik. En vanlig dag för Samir består bl.a. av att han kör ut pallar och lägger upp varor, ordnar med kampanjer för veckan, beställningar och träffa kunder. En av kunderna berättade för honom: ”Vet du varför jag handlar här? Det är för att du är så snäll och hjälpsam.”

Slutligen kommer frågan om vilka Samirs framtidsdrömmar är. Han svarar bestämt och utan att blinka:
– Bli butikschef, gärna på Willys.