[wpdreams_ajaxsearchlite]

Välkommen till Praktiska Skellefteå!

Vad kul att du vill börja på Praktiska Gymnasiet Skellefteå! Här får du reda på mer om skolstarten i höst och vem du ska kontakta om du har frågor. Det finns också information för dig som vill söka eller byta till oss i sommar.

Hitta på sidan

Vi har lediga platser!

Vill du börja hos oss redan i augusti 2021?
Fyll i en intresseanmälan här så kontaktar vi dig så snart vi kan!
Nedan hittar du information om hur du gör för att söka till oss i sommar. Vi har kvar platser på Hotell- och turismprogrammet, Handels- & administration och Vård- och omsorgsprogrammet.

Jag vill byta till Praktiska Skellefteå.
Om du kommit in på en annan skola men vill byta till oss ska du i första hand kontakta SYV på din grundskola. Om du inte får tag på din grundskolesyv kan vår SYV Ann-Sofi Stenberg hjälpa till, kontaktuppgifter hittar du här.  Du kan också läsa artikeln på BytaGymnasium.se för mer information.

Jag har inte sökt till gymnasiet.
Har du inte gjort ditt gymnasieval än och vill göra en sen ansökan till Praktiska Skellefteå måste du kontakta grundskolas SYV. Om du inte får tag på din grundskolesyv kan vår SYV Ann-Sofi Stenberg hjälpa till, kontaktuppgifter hittar du här.

När tar skolan över antagningen?
Skolan tar själva över antagningen den 1 september. Om du har några frågor om reservantagningen ska du höra av dig till vår rektor Jens Forsgren, här hittar du kontaktuppgifter.

Kontakt i sommar

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har funderingar om skolanprogrammen eller om du har några andra frågor. Under sommaren kan du kontakta vår rektor Jens Forsgren eller SYV Ann-Sofi Stenberg om du har andra funderingar.

Rektor
Jens Forsgren
Tel: 072 73 31 588
jens.forsgren@praktiska.se

SYV
Ann-Sofi Stenberg, kontaktbar onsdagar och torsdagar
Tel: 076 01 88 114
annsofi.stenberg@praktiska.se

Skolstart hösten 2021

Vi välkomnar våra nyantagna elever i årskurs 1 måndag den 23 augusti 08:30 med upprop på Åsgatan 24b i Skellefteå. Upprop för antagna elever på IMA och IMY är tisdag den 24 augusti kl 9:00.

Den 25 augusti välkomnar vi årskurs två och tre tillbaks till skolan.

Första veckan kommer du få en inblick i innehållet av den utbildning du valt och du får lära dig vilka rutiner vi har på skolan. Vi kommer ha lite aktiviteter för att du ska lära känna dina nya klasskamrater och lärare.

Våra läsårstider hittar du här

Vårt gymnasium i Skellefteå

Praktiska Gymnasiet Skellefteå är en liten skola där du kan räkna med att bli både sedd och hörd. Våra elever brukar säga att här på skolan känner alla varandra och många elever håller kontakten med oss efter avslutade studier. Vår ambition och mål är att alla elever ska bli anställningsbara och/eller vara behöriga till högskolan efter 3 års studier hos. Varmt välkommen till oss!

Läs mer om Praktiska Gymnasiet Skellefteå här

Hur är det att plugga på Praktiska?

Ingen vet bättre än våra elever! Läs våra elevberättelser och lär dig mer om Praktiska gymnasiet och våra program.

Se alla elevberättelser

Digitalt öppet hus

För att du ska kunna lära känna oss har vi skapat ett Digitalt öppet hus där vi samlat information om vår skola och våra program. Läs elevberättelser och kolla på filmer om Praktiska Gymnasiet Skellefteå!

Besök Digitalt öppet hus här!

Kolla in våra program

Hos oss kan du ta studenten med både en yrkesexamen och möjligheten att plugga vidare!

Bygg och anläggning

Hos oss har du stora möjligheter till arbete efter examen. På programmet får du kunskap om miljö, säkerhet och hållbart byggande. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdigt arbete. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer.

Fordon och Transport

Fordon- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet. Du får lära dig allt ifrån tekniken i olika fordon till datahantering och problemlösning. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad, bli van att arbeta i fordonsverkstad och med datorer och inte minst att arbeta med händerna.

Handel och Administration

Programmet Handel och administration ger dig en bred utbildning med många arbetsmöjligheter. Det passar dig som vill jobba med försäljning, brinner för god service och kanske funderar på att starta eget företag. Du lär dig jobba med administration, ekonomi, försäljning och service. Programmet förbereder dig både för anställning på ett företag och för att kunna starta eget.

Hotell och Turism

Är du intresserad av att jobba med hotell, resor och upplevelser? I den här branschen får du möta nya människor och chansen att utveckla dina språkkunskaper eftersom yrkesområdena handlar mycket om internationella kontakter. På utbildningen lär du dig bemötande, kommunikation, marknadsföring, försäljning och entreprenörskap. Kom in i en bransch som hela tiden växer världen över.

Introduktionsprogram

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Du kan läsa introduktionsprogram på alla våra skolor. Programinriktat val (IMV) och Yrkesintroduktion (IMY) går att läsa på de flesta av våra program och skolor. Kontakta skolans rektor för mer information om vad som gäller på din ort.

Vård och Omsorg

Inom Vård och omsorg arbetar vi alltid efter människors lika värde, mänsklig värdighet och livskvalitet. Du arbetar med människor i alla åldrar och med olika behov. I din utbildning kombineras medicin, pedagogik, psykologi, sociologi och vårdvetenskap så att du får en helhetssyn på människan. Utbildningen ger dig även bra förutsättningar för att studera vidare på högskola och universitet. Exempel på vidareutbildning är polis, socionom, brandman, sjuksköterska, sjukgymnast eller arbetsterapeut.

Viktiga datum i sommar

Här hittar du alla datum du behöver ha koll på under sommarlovet.

30
juni

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked till gymnasiet

6
augusti

Sista dagen att svara på ditt antagningsbesked

11
augusti

Reservantagningen börjar

31
augusti

Reservantagningen avslutas