[wpdreams_ajaxsearchlite]
Digitalt öppet hus

För att du ska kunna lära känna oss, även om du inte har möjlighet att besöka oss.

Välkommen till Digitalt öppet hus i Skellefteå

På denna sida har vi samlat nyttig information om vår skola och våra program. Läs elevberättelser och kolla på filmer från skolan. Här hittar du allt du kan tänkas behöva inför ditt gymnasieval. Vi ser fram emot att träffa dig och välkomna dig till vår skola!

Vilket yrke passar dig?

Boka in dig på elev för en dag och lär dig mer om yrket du är intresserad av! Du får vara med på lektioner och testa på praktiska moment för att känna på om programmet är något för dig. Det är också ett jättebra tillfälle att känna av stämningen på skolan och träffa våra elever och lärare.

Gör en intresseanmälan!

Vill du veta mer om Praktiska Skellefteå och få påminnelser om våra öppna hus? Gör en intresseanmälan så hör vi av oss och skickar inbjudan till alla aktiviteter som sker på skolan.

Har du frågor?
Du är varmt välkommen att höra av dig till mig på telefon: 070-768 48 28 eller mejla till: nils-ake.andersson@praktiska.se. Du kan även höra av dig till vår studie- och yrkesvägledare genom att mejla: ann-sofi.stenberg@praktiska.se

Nils-Åke , t.f. rektor.

Kort om Praktiska Skellefteå

Som elev hos oss äter du din skollunch på två av Skellefteås mest populära lunchrestauranger. Restaurangerna serverar god och hälsosam mat och det finns flera alternativ att välja bland varje dag.

Från och med hösten 2020 erbjuder vi en padelprofil, där du kan läsa ett yrkesprogram och samtidigt träna och utvecklas i sporten. Padelprofilen driver vi i samarbete med PDL Center i Skellefteå, mer information om padel kan du läsa här.

Du ökar din anställningsbarhet genom att ha flera idrottskurser i ditt slutbetyg, då många branscher ser idrottsbetyget som något meriterande och viktigt.

Läs mer om Praktiska Gymnasiet Skellefteå här

 

Följ oss på sociala medier

Vad menas med APL?

Elevhistorier

Läs om vad våra elever tycker om Praktiska Gymnasiet Skellefteå

Se alla elevberättelser

Ta en 3D tur på skolan

Våra program

Här hittar du våra program. Genom att klicka på ett program ser du vilka inriktningar programmet har.

Bygg och anläggning

Hos oss har du stora möjligheter till arbete efter examen. På programmet får du kunskap om miljö, säkerhet och hållbart byggande. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdigt arbete. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer.

El och Energi

På El och energi blir ditt intresse ditt jobb. Programmet passar dig som är teknisk, gillar elektronik, siffror och att vara serviceinriktad. Du får bland annat lära dig att installera och sköta el-, energi- och vattensystem. Säkerheten är en viktig del i utbildningen, därför får du också läsa arbetsmiljöfrågor om hur du skyddar dig på jobbet och undviker skador

Fordon och Transport

Fordons- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet. Du får lära dig allt ifrån tekniken i olika fordon till datahantering och problemlösning. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad, bli van att arbeta i fordonsverkstad och med datorer och inte minst att arbeta med händerna.

Försäljning och Service

Programmet Försäljning och Service ger dig en bred utbildning med många arbetsmöjligheter. Det passar dig som vill jobba med försäljning, brinner för god service och kanske funderar på att starta eget företag. Du lär dig jobba med administration, ekonomi, försäljning och service. Programmet förbereder dig både för anställning på ett företag och för att kunna starta eget.

Hotell och Turism

Är du intresserad av att jobba med hotell, resor och upplevelser? I den här branschen får du möta nya människor och chansen att utveckla dina språkkunskaper eftersom yrkesområdena handlar mycket om internationella kontakter. På utbildningen lär du dig bemötande, kommunikation, marknadsföring, försäljning och entreprenörskap. Kom in i en bransch som hela tiden växer världen över.

Vård och Omsorg

Inom Vård och omsorg arbetar vi alltid efter människors lika värde, mänsklig värdighet och livskvalitet. Du arbetar med människor i alla åldrar och med olika behov. I din utbildning kombineras medicin, pedagogik, psykologi, sociologi och vårdvetenskap så att du får en helhetssyn på människan. Utbildningen ger dig även bra förutsättningar för att studera vidare på högskola och universitet. Exempel på vidareutbildning är polis, socionom, brandman, sjuksköterska, sjukgymnast eller arbetsterapeut.

VVS och fastighet

På programmet VVS och fastighet får du arbeta fritt och självständigt med den senaste tekniken. Du lär dig att underhålla fastigheter, tekniska anläggningar och system. Du får också kunskap i hur du sparar energi, är miljömedveten, undviker arbetsskador och i att ge god service till kunder.

Om gymnasievalet

Vårt mål är att din utbildning ska leda till jobb, gärna direkt efter du har tagit studenten. Här går vi igenom viktiga datum och vad du behöver tänka på under gymnasievalet.

10
januari

Ansökningsperioden öppnar, nu är det dags för dig att välja gymnasium.

9
februari

Sista dagen att söka till gymnasiet.

11
april

Runt mitten av april får du ditt preliminära antagningsbesked.

11
april

Omvalsperioden börjar. Det innebär att du kan ändra din ansökan eller göra en helt ny.

2
maj

Omvalsperioden slutar. Nu kan du inte göra fler ändringar.

27
juni

I slutet av juni får du ditt slutgiltiga antagningsbesked. Kom ihåg att svara så snart som möjligt.

4
augusti

I början av augusti måste du svara på ditt antagningsbesked.

7
augusti

Reservantagningen drar igång i början på augusti.

31
augusti

Reservantagningen slutar.

Vanliga frågor

Behöver jag några förkunskaper för att gå en yrkesutbildning på Praktiska Gymnasiet?

Nej, du behöver inga förkunskaper men du behöver ha ett intresse för att lära dig yrket du vill utbilda dig till.

Vad innebär lärling?

Som lärling har du en arbetsplats som din skola. Du gör minst hälften av din gymnasietid på en arbetsplats. På de flesta av våra skolor kan du läsa som lärling, hör av dig till den skola du är intresserad av för att få reda på om skolan erbjuder lärling.

Vad är APL?

APL står för arbetsplatsförlagt lärande och betyder att du är ute på praktik i minst 15 veckor under din utbildning.

Mer om oss