Fordons- och transportprogrammet Bil­lackerare

Vill du jobba med att reparera skadade bilar och andra fordon? Då kommer jobbet som billackerare passa dig.

Föremål som representerar karosseri och lackering ligger utlagda på mörkt trä.

Ikon i form av en sprayburk. Om karosseri och lackering

Karosseri och lackering är inriktningen på fordon- och transportprogrammet för dig som vill jobba med att reparera och lackera karosser på olika typer av fordon. Du kommer att få en helhetsbild av det faktiska yrkeslivet och arbetsflödet från start till mål. Fordons- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande möjligheter i arbetslivet där ingen dag är den andra lik.

Som billackerare är ditt jobb att lackera olika typer av bilar och fordon. Det är ett kreativt arbete där känslan för färg och form är viktig för att resultatet ska bli bra eftersom ingen skada på en bil är den andra lik. Under utbildningen lär du dig alla praktiska moment inom branschen, bandat med den teori som behöver för att kunna göra ett bra jobb. När du tar studenten kommer du vara expert på förarbete, slipning, blanda färger samt lackering och kan börja arbeta som billackerare direkt.

Högskolebehörighet:
Grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkesprogram på gymnasiet. Det innebär att du inte behöver välja till några kurser för att bli behörig till vissa utbildningar på högskola eller universitet. Du kan välja bort kurserna som ger högskolebehörighet om du känner att det inte är något för dig.

Framtida yrken

  • Billackare, Bilskadereparatör, Skadebilsmontör

Övrig info

  • Program: Fordons- och transportprogrammet
  • Inriktning: Karosseri och lackering
  • Programkod: FTKAR

APL & Lärling Vi varvar teori och praktik under hela utbildningen!

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagd lärande). Alla som läser inriktningen karosseri och lackering hos oss kommer att vara ute på APL i minst 15 veckor under sin gymnasietid. På vissa av våra skolor kan man också välja att läsa som lärling, då är man som elev ute på APL minst 50% av sin utbildning.

Elev på karosseri och lackering inspekterar lacken på en bil.

Andra inriktningar inom Fordon och transport­

Kolla in alla andra inriktningar på fordons- och transportprogrammet på Praktiska Gymnasiet.

Var detta inte för dig?

Alla drömmer inte om att jobba med samma sak och tur är väl det! Klicka på knappen för att se alla andra utbildningar som du kan läsa hos oss.