Vill du lära dig att planera, programmera och installera olika typer av larm- och säkerhetssystem? Då ska du läsa Larm- och säkerhetstekniker hos oss!
Om larm- och säkerhetstekniker
Larm- och säkerhetstekniker är yrket för dig som vill ha en stor bredd på dina arbetsuppgifter och uppskattar variation. Vi tror att utbildningen passar dig som har ett tekniskt intresse, är ordningsam och social. Inriktningen ger dig även möjlighet att arbeta som teletekniker, service- och installationstekniker, kabeltekniker, bredbandsmontör eller telemontör.
Som larm- och säkerhetstekniker är det viktigt att ha en god baskunskap om hur man genomför elinstallationer, därför läser du samma kurser som eleverna som läser till elektriker under årskurs 1 och 2. Under det sista året får du fördjupade kunskaper inom området larm och säkerhet. Eftersom att du kommer arbeta inom säkerhetsbranschen krävs det ett prickfritt belastningsregister.
Under utbildningen får du utöver grundläggande kunskap i ellära även en fördjupad förståelse för larm- och säkerhetsbranschen. Du lär dig installera brandlarm och inbrottslarm men får även kunskap om TV- och övervakningssystem, passersystem, CCTV och annan säkerhetsutrustning. I utbildningen ingår även planering av montering, programmering och driftsättning.
Vid skolstart får du ett set med verktyg att arbeta med samt arbetskläder med skyddsutrustning. I skolans egen verkstad har vi färdiga miljöer som du får öva på olika moment i. Våra kunniga yrkeslärare har arbetat inom branschen i många år och kan yrket utan och innan.
Högskolebehörighet:
Grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkesprogram på gymnasiet. Det innebär att du inte behöver välja till några kurser för att bli behörig till vissa utbildningar på högskola eller universitet. Du kan välja bort kurserna som ger högskolebehörighet om du känner att det inte är något för dig.
Exempel på framtida yrken
- Larm- och säkerhetstekniker, Teletekniker, Service- och installationstekniker, Kabeltekniker, Bredbandsmontör, Telemontör
Övrig info
- Program: El- och energiprogrammet
- Inriktning: Elteknik
- Programkod: EEELK
APL & Lärling Vi varvar teori och praktik under hela utbildningen!
På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagd lärande). Alla som läser inriktningen elteknik hos oss kommer att vara ute på APL i minst 15 veckor under sin gymnasietid. På vissa av våra skolor kan man också välja att läsa som lärling, då är man som elev ute på APL minst 50% av sin utbildning.
Här kan du läsa till larm- och säkerhetstekniker
Andra inriktningar inom El och energi
Kolla in alla andra inriktningar på el- och energiprogrammet på Praktiska Gymnasiet.
Var detta inte för dig?
Alla drömmer inte om att jobba med samma sak och tur är väl det! Klicka på knappen för att se alla andra utbildningar som du kan läsa hos oss.