El- och energiprogrammet Automations­tekniker

Vill du arbeta inom elbranschen med både små- och stora projekt? Då ska du bli automationstekniker!

Föremål som representerar automation ligger utlagda på mörkt trä.

Ikon i form av två verktyg. Om automation

Inriktningen Automation på El- och energiprogrammet ger dig kunskap om hur du planerar och installerar drift av automatiserade produktionssystem. Du kommer att få lära dig hur man installerar, programmerar och underhåller automatiserade system. Att jobba som automationstekniker passar dig som vill ha ett varierande yrke där du får vara ansvarig för både små och stora projekt.

Som automationstekniker specialiserar du dig på driften av maskiner inom industriell verksamhet. Bland annat fokuserar yrket på driftsäkerhet, effektivitet och ellära. Kurser som mät- och styrtekniker samt arbetsmiljö är inkluderade. Säkerhet är en viktig del av utbildningen, både att du arbetar på ett säkert sätt för att undvika skador och att resultatet av ditt arbete är säkert att använda. Efter utbildningen har du möjlighet att jobba som automationstekniker, industrielektriker eller annan teknisk befattning.

Högskolebehörighet:
Grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkesprogram på gymnasiet. Det innebär att du inte behöver välja till några kurser för att bli behörig till vissa utbildningar på högskola eller universitet. Du kan välja bort kurserna som ger högskolebehörighet om du känner att det inte är något för dig.

Framtida yrken

  • Automationstekniker, Industrielektriker (efter vidareutbildning), Mekatroniker, Processtekniker

Övrig info

  • Program: El- och energiprogrammet
  • Inriktning: Automation
  • Programkod: EEAUT

APL & Lärling Vi varvar teori och praktik under hela utbildningen!

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagd lärande). Alla som läser inriktningen automation hos oss kommer att vara ute på APL i minst 15 veckor under sin gymnasietid. På vissa av våra skolor kan man också välja att läsa som lärling, då är man som elev ute på APL minst 50% av sin utbildning.

Två elever på Automation installerar ett system på en vägg.

Här kan du läsa till automationstekniker

Andra inriktningar inom El och energi­

Kolla in alla andra inriktningar på el- och energiprogrammet på Praktiska Gymnasiet.

Var detta inte för dig?

Alla drömmer inte om att jobba med samma sak och tur är väl det! Klicka på knappen för att se alla andra utbildningar som du kan läsa hos oss.