[wpdreams_ajaxsearchlite]

Välkommen till Praktiska Örnsköldsvik!

Vad kul att du vill börja på Praktiska Örnsköldsvik! Här får du reda på mer om skolstarten i höst och vem du ska kontakta om du har frågor. Det finns också information för dig som vill söka eller byta till oss i sommar.

Hitta på sidan

Vi har platser kvar!

Vill du börja hos oss redan i augusti 2022?
Fyll i en intresseanmälan här så kontaktar vi dig så snart vi kan!
Vi har ett fåtal platser kvar på våra program. Nedan hittar du information om hur du gör för att söka till oss i sommar.

Jag vill byta till Praktiska Örnsköldsvik.
Om du kommit in på en annan skola men vill byta till oss ska du kontakta Gymnasieantagningen i Örnsköldsvik på: 066 – 08 85 53 eller gymnasieantagningen@ornskoldsvik.se.
Du kan också läsa artikeln på BytaGymnasium.se för mer information.

Jag har inte sökt till gymnasiet.
Har du inte gjort ditt gymnasieval än och vill göra en sen ansökan till Praktiska Örnsköldsvik måste du kontakta Gymnasieantagningen i Örnsköldsvik. Du når dem på: 066 – 08 85 53 eller gymnasieantagningen@ornskoldsvik.se.

När tar skolan över antagningen?
Den 15 september stänger Antagningsenheten och skolan tar över reservantagningen. Om du har frågor om reservantagningen ska du höra av dig till vår rektor Christer Joald, kontaktuppgifter hittar du här.

Kontakt i sommar

Du är alltid välkommen att ta kontakt om du har funderingar om skolanprogrammen eller om du har några andra frågor. Nedan hittar du kontaktuppgifter till vår personal på skolan och vilka veckor de är tillgängliga.

Vecka 27–28
Britt-Marie Höglund, administratör
Tel: 072-402 64 23
Mail: britt-marie.hoglund@praktiska.se

Vecka 29
Annica Jonsson, biträdande rektor
Tel: 076-117 95 66
Mail: annica.jonsson@praktiska.se

Övriga veckor
Christer Joald, rektor
Tel: 0703 – 47 43 77
christer.joald@praktiska.se

 

Skolstart hösten 2022

Torsdag den 18 augusti kl 9.00 hälsar vi alla nya ettor välkomna till skolan.
Elever i åk 2 börjar fredag 19 augusti kl 09:00 och åk 3 samma dag 10:30.

Första veckan kommer du få tid att lära känna dina lärare och klasskamrater. Du introduceras till ditt program och får reda på hur första läsåret är planerad. Vi kommer även anordna en kick-off med olika aktiviteter för att du som ny elev ska lära känna skolan och dina klasskamrater ännu bättre. Vi börjar gå enligt vanligt schema fr.om. måndag den 22 augusti.

Här hittar du våra läsårstider

Vårt gymnasium i Örnsköldsvik

Under din tid hos oss kommer du vara en del av en bra gemenskap och få mycket nära kontakt med alla lärare. Din utbildning består av mycket praktik för att förbereda dig inför arbetslivet och knyta kontakter inom din bransch. Vi gör våra elever anställningsbara genom kvalitativ undervisning och bra APL-platser. Vi erbjuder alla våra elever frukost för att starta dagen med full energi. Vi serverar högklassisk skollunch som levereras från ett av Öviks bästa cateringföretag. Vi ser fram emot att få lära känna dig!

Läs mer om Praktiska Gymnasiet Örnsköldsvik här

 

HUR ÄR DET ATT PLUGGA PÅ PRAKTISKA?

Ingen vet bättre än våra elever! Läs våra elevberättelser och lär dig mer om Praktiska gymnasiet och våra program.

Se alla elevberättelser

Digitalt öppet hus

För att du ska kunna lära känna oss har vi skapat ett Digitalt öppet hus där vi samlat information om vår skola och våra program. Läs elevberättelser, kolla på filmer eller gå en 3D-tur i våra lokaler på Praktiska Gymnasiet Örnsköldsvik!

Besök Digitalt öppet hus här!

Kolla in våra program

Hos oss kan du ta studenten med både en yrkesexamen och möjligheten att plugga vidare!

Bygg och anläggning

Hos oss har du stora möjligheter till arbete efter examen. På programmet får du kunskap om miljö, säkerhet och hållbart byggande. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdigt arbete. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer.

El och Energi

På El och energi blir ditt intresse ditt jobb. Programmet passar dig som är teknisk, gillar elektronik, siffror och att vara serviceinriktad. Du får bland annat lära dig att installera och sköta el-, energi- och vattensystem. Säkerheten är en viktig del i utbildningen, därför får du också läsa arbetsmiljöfrågor om hur du skyddar dig på jobbet och undviker skador

Fordon och Transport

Fordons- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet. Du får lära dig allt ifrån tekniken i olika fordon till datahantering och problemlösning. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad, bli van att arbeta i fordonsverkstad och med datorer och inte minst att arbeta med händerna.

Hantverk

Hantverk är den perfekta utbildningen för dig som vill använda händerna till att skapa och arbeta med ett kreativt serviceyrke med mycket kundkontakt. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdig produkt. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något som du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer. Många som går på Hantverksprogrammet startar eget företag efter studenten.

Introduktionsprogram

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Du kan läsa introduktionsprogram på alla våra skolor. Programinriktat val (IMV) och Yrkesintroduktion (IMY) går att läsa på de flesta av våra program och skolor. Kontakta skolans rektor för mer information om vad som gäller på din ort.

Restaurang och Livsmedel

Gillar du matlagning och är intresserad av smaker från hela världen? Vill du jobba i en restaurang eller ett bageri? På Restaurang och livsmedel lagar du rätter i varmkök, kallkök och storkök, bakar i bageriet och hanterar dryck och livsmedel. Du får också lära dig dukning, att servera kunder och känna på branschens höga tempo.

VVS och Fastighet

På programmet VVS och fastighet får du arbeta fritt och självständigt med den senaste tekniken. Du lär dig att underhålla fastigheter, tekniska anläggningar och system. Du får också kunskap i hur du sparar energi, är miljömedveten, undviker arbetsskador och i att ge god service till kunder.

Viktiga datum i sommar

Här hittar du alla datum du behöver ha koll på under sommarlovet.

1
juli

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked till gymmnasiet

31
juli

Sista svarsdag på ditt antagningsbesked

1
augusti

Reservantagningen startar i början på augusti

15
september

Skolan tar över reservantagningen