[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bild representerande programmet restaurang och livsmedel med en köksspade, tomater, kryddor, bulle, bröd och en söt bakelse.

// Restaurang och Livsmedel

Bagare och konditor Örnsköldsvik

Denna inriktning är ett perfekt val för dig som vill kombinera matlagning med hantverk. Efter studenten kan du arbeta i små och stora verksamheter som bland annat bagare eller konditor.

Intresseanmälan

Ikon för Bagare och konditor
Bagare och konditor

Om inriktningen Bageri och konditori

Yrket som bagare eller konditor är ett perfekt val för dig som vill kombinera matlagning med hantverk, kreativitet och noggrannhet. Efter ditt första år väljer du inriktning och får specialisera dig inom det hantverk du tycker är roligast. Vid examen har du lärt dig de tekniker du behöver för att bli en skicklig bagare eller konditor.

Under utbildningen lär du dig bland annat att riva en deg, slå limpor, klippa och fläta olika degar. I konditorikurserna tränar vi på att göra tårtor, bakelser och chokladdoppade bitar. Kundkontakt är även en viktig del och vi tränar därför på att göra produkter efter en kundförfrågan. Du får teoretiska kunskaper om hantverkets historia, olika råvaror och vilka tillverkningsmetoder du ska använda för ett lyckat resultat. 

Skolans bageri är utrustat med alla maskiner och redskap som behövs för tillverkning. Efter studenten kan du arbeta i små och stora verksamheter som bland annat bagare eller konditor.

Poängplan för Bageri och Konditori hittar du längre ner på sidan ⇣

 

”Det är fantastisk att vara på praktik, jag har lärt mig 70% av allt jag kan genom att vara ute på riktiga arbetsplatser. Jag får lära mig allt möjligt inom konditori vilket är jätteroligt!”
– Simon, elev

Praktik på gymnasiet

Under din utbildning kommer du att göra praktik (APL) på ett riktigt företag. Du får öva på och utveckla de moment du lärt dig i skolan men även testa på nya uppgifter för första gången. Du lär dig naturligt det tempo som branschen kräver och får djupare kunskap om bakning i större produktion. Din handledare och dina yrkeslärare på skolan ser till att du lär dig det senaste inom branschen. Genom din APL-plats får du ett brett kontaktnät med värdefulla referenser.

Efter studenten

Om du vill plugga vidare efter gymnasiet, eller någon gång i framtiden, kan du välja att läsa kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet. De kurserna är valbara inom ramen för ditt individuella val. Om du vill specialisera dig inom ditt yrke kan du även söka till yrkeshögskolorna, som finns i Kristianstad och Göteborg, och läsa det så kallade “4:e året”. Där får du ännu djupare kunskap och gör mer praktik. Som avslutning av det 4:e året kan man ta sitt gesällbrev.

Intresseanmälan

Framtida yrken

  • Bagare
  • Konditor
Praktiska Gymnasiet - Kök och servering, miljöbild

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Gillar du matlagning och är intresserad av smaker från hela världen? Vill du jobba i en restaurang eller ett bageri? På Restaurang och livsmedel lagar du rätter i varmkök, kallkök och storkök, bakar i bageriet och hanterar dryck och livsmedel. Du får också lära dig dukning, att servera kunder och känna på branschens höga tempo. 

Poängplan Bageri och konditori

GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

600
Engelska 5
100
Historia 1a1
50
Idrott och hälsa 1
100
Matematik 1a
100
Naturkunskap 1a1
50
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1a1
50
Svenska 1 och svenska som andraspråk 1
100

PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN

400
Hygien
100
Livsmedels- och näringskunskap 1
100
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel
100
Service och bemötande 1
100

INRIKTNING: BAGERI OCH KONDITORI

300
Bageri 1
100
Choklad och konfektyr
100
Konditori 1
100

PROGRAMFÖRDJUPNING

900
Programfördjupning
900

GYMNASIEARBETE

100
Gymnasiearbete
100

INDIVIDUELLT VAL

200
Individuellt val
200
Summa 2500

Fler inriktningar inom Restaurang och Livsmedel i Örnsköldsvik

Kock

Kock

Utbildningen passar dig som gillar matlagning eller vill arbeta med service för att ge gästen en upplevelse utöver det vanliga.