
”Lärarna på den här skolan är de bästa jag haft!”
Natalie Hardstaff
Hantverk
För att du ska kunna lära känna oss, även om du inte har möjlighet att besöka oss.
På denna sida har vi samlat nyttig information om vår skola och våra program. Läs elevberättelser och kolla på filmer från skolan. Här hittar du allt du kan tänkas behöva inför ditt gymnasieval. Vi ser fram emot att träffa dig och välkomna dig till vår skola!
Boka in dig på elev för en dag och lär dig mer om yrket du är intresserad av! Du får vara med på lektioner och testa på praktiska moment för att känna på om programmet är något för dig. Det är också ett jättebra tillfälle att känna av stämningen på skolan och träffa våra elever och lärare.
Vill du veta mer om Praktiska Örnsköldsvik och få påminnelser om våra öppna hus? Gör en intresseanmälan så hör vi av oss och skickar inbjudan till alla aktiviteter som sker på skolan.
Har du frågor?
Du är varmt välkommen att höra av dig till mig på 0660-26 57 60 eller mejla till: anna-li.zayasdanielsson@praktiska.se
Anna-Li Zayas Danielsson, rektor
Praktiska Gymnasiet Örnsköldsvik har ett brett utbud av inriktningar. Skolan har stor gemenskap där alla känner alla och stämningen är familjär. Tack vare mindre klasserna har lärarna mycket tid för dig som elev.
På skolan har vi bara behörig personal, rymliga och ändamålsenliga lokaler och inte minst skolmat som slår det mesta. Både elever och personal berömmer ofta den goda skolmaten från Restaurang Richard Sångkock.
Läs mer om Praktiska Gymnasiet Örnsköldsvik här
Läs om vad våra elever tycker om Praktiska Gymnasiet Örnsköldsvik
”Lärarna på den här skolan är de bästa jag haft!”
Natalie Hardstaff
Hantverk
”Jag känner mig alltid trygg och sedd här.”
Sally Holmgren
Restaurang och livsmedel
Här hittar du våra program. Genom att klicka på ett program ser du vilka inriktningar programmet har.
Hos oss har du stora möjligheter till arbete efter examen. På programmet får du kunskap om miljö, säkerhet och hållbart byggande. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdigt arbete. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer.
På El och energi blir ditt intresse ditt jobb. Programmet passar dig som är teknisk, gillar elektronik, siffror och att vara serviceinriktad. Du får bland annat lära dig att installera och sköta el-, energi- och vattensystem. Säkerheten är en viktig del i utbildningen, därför får du också läsa arbetsmiljöfrågor om hur du skyddar dig på jobbet och undviker skador
Fordons- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet. Du får lära dig allt ifrån tekniken i olika fordon till datahantering och problemlösning. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad, bli van att arbeta i fordonsverkstad och med datorer och inte minst att arbeta med händerna.
Hantverk är den perfekta utbildningen för dig som vill använda händerna till att skapa och arbeta med ett kreativt serviceyrke med mycket kundkontakt. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdig produkt. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något som du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer. Många som går på Hantverksprogrammet startar eget företag efter studenten.
Är du intresserad av att jobba med hotell, resor och upplevelser? I den här branschen får du möta nya människor och chansen att utveckla dina språkkunskaper eftersom yrkesområdena handlar mycket om internationella kontakter. På utbildningen lär du dig bemötande, kommunikation, marknadsföring, försäljning och entreprenörskap. Kom in i en bransch som hela tiden växer världen över.
Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Du kan läsa introduktionsprogram på alla våra skolor. Programinriktat val (IMV) och Yrkesintroduktion (IMY) går att läsa på de flesta av våra program och skolor. Kontakta skolans rektor för mer information om vad som gäller på din ort.
Är du intresserad av djur och växter? Vill du arbeta nära naturen? Naturbruksprogrammet är för dig som vill jobba med djur och natur. Du lär dig att arbeta med trädgård, hästhållning och djurvård.
Gillar du matlagning och är intresserad av smaker från hela världen? Vill du jobba i en restaurang eller ett bageri? På Restaurang och livsmedel lagar du rätter i varmkök, kallkök och storkök, bakar i bageriet och hanterar dryck och livsmedel. Du får också lära dig dukning, att servera kunder och känna på branschens höga tempo.
På programmet VVS och fastighet får du arbeta fritt och självständigt med den senaste tekniken. Du lär dig att underhålla fastigheter, tekniska anläggningar och system. Du får också kunskap i hur du sparar energi, är miljömedveten, undviker arbetsskador och i att ge god service till kunder.
Vårt mål är att din utbildning ska leda till jobb, gärna direkt efter du har tagit studenten. Här går vi igenom viktiga datum och vad du behöver tänka på under gymnasievalet.
Ansökningsperioden öppnar, nu är det dags för dig att välja gymnasium.
Sista dagen att söka till gymnasiet.
Du får ditt preliminära antagningsbesked.
Omvalsperioden börjar. Det innebär att du kan ändra din ansökan eller göra en helt ny.
Omvalsperioden slutar. Nu kan du inte göra fler ändringar.
Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked. Kom ihåg att svara så snart som möjligt.
Sista svarsdag på antagningsbeskedet
Du får besked om reservantagning 1.
Du får besked om reservantagning 2.
Är det något du saknar eller vill veta mer om är du varmt välkommen att kontakta mig.
Praktiska Gymnasiet är 36 gymnasieskolor med yrkesutbildningar där du kan bli allt från målare till frisör. Vårt mål är att du ska ha jobb, helst direkt efter examen. Vi har 13 program, 39 inriktningar och över 100 yrkesutgångar.
APL står för arbetsplatsförlagt lärande och betyder att du är ute på praktik i minst 15 veckor under din utbildning.
Ja, från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser.
Vi använder cookies för att mäta trafiken på hemsidan och för statistik. Informationen som samlas in är anonym.