Det var praktiken som lockade mest! Jag läser ett lärlingsprogram och det innebär att jag är ute på praktik (APL) minst 50% av skoltiden.
Elev, Praktiska Gymnasiet Örebro
Alla yrkesprogram på gymnasiet innehåller arbetsplatsförlagt lärande ute på ett företag i minst 15 veckor. Där får du öva på det du lärt dig i skolan i riktiga arbetsmiljöer.
På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under utbildningen kommer du att göra APL på ett riktigt företag i minst 15 veckor. Där får du chans att testa på de moment du har lärt dig i skolan och utveckla dina kunskaper samtidigt som du får en fot in i arbetslivet. Vi hjälper dig att hitta en APL-plats, men vill du vara på ett specifikt företag går det bra att söka en egen APL-plats.
Hos oss kan du som elev välja att läsa som lärling om du vill. Det innebär att du kommer vara ute på APL minst 50% av din gymnasietid. Antalet dagar i veckan som du är ute på APL ökar varje läsår. Du som läser som lärling kan också få 1000kr extra i månaden av CSN.
Det var praktiken som lockade mest! Jag läser ett lärlingsprogram och det innebär att jag är ute på praktik (APL) minst 50% av skoltiden.
Elev, Praktiska Gymnasiet Örebro
Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna och funderingarna kring APL och att läsa som lärling.
Ja, APL (arbetsplatsförlagt lärande) är en obligatorisk del av alla yrkesprogram på gymnasiet och är inte något som du kan välja bort. Under din gymnasietid ska du ha APL minst 15 veckor och om du läser som lärling ska minst 50% av gymnasietid vara ute på APL.
– Arbetsplatsen är en del av din skola. Du gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser
– Du är anställd samtidigt som du går i skolan, vilket innebär att du får lön under den tid som du är på din arbetsplats
– Du lär dig det som arbetsgivarna vill att du ska kunna
– Du har en arbetsgivare som valt att satsa på dig och din utbildning för en fortsatt anställning
– Din arbetslivserfarenhet ger dig försprång på arbetsmarknaden. Nio av tio har jobb inom ett och ett halvt år (källa: GLA)
– Efter din lärlingsutbildning har du goda förutsättningar att direkt påbörja en yrkeskarriär, eller gå vidare till högskolestudier
Gymnasial lärlingsanställning (GLA) är ett modernt sätt att lära sig ett yrke. Som elev får du helt enkelt det bästa av två världar. Du läser samma kurser och har samma gymnasiemål som på ett traditionellt yrkesprogram. Den stora skillnaden är att du är anställd på en arbetsplats där du tillbringar minst hälften av tiden under din gymnasieutbildning. GLA är perfekt för dig som lär dig bäst genom att göra saker på riktigt och som dessutom vill tjäna pengar. Det finns alltid möjlighet för dig att läsa kurser som ger högskolebehörighet.
Det kan skilja sig åt beroende på hos vilket företag du har din APL. Tanken med APL är att du ska vara en del av företagets vardag och utveckla dina kunskaper inom det yrke du utbildar dig till i verkiga arbetssituationer. Därför kommer du att följa arbetsplatsens tider och regler de dagar du är ute på APL.
Nej, det behöver du inte göra. Vi hjälper dig att hitta bra företag att göra dina APL-perioder på. Vill du göra din APL i en annan stad än din hemkommun eller hitta en egen plats tittar vi på möjligheterna för det tillsammans.
Om du inte hittade svaret på det du undrade över är du varmt välkommen att komma på öppet hus. Där finns både elever och personal på plats för att svara på dina frågor och funderingar om vår skola och våra utbildningar. Du är såklart också välkommen att maila eller slå oss en signal för att få svar på din fråga.