[wpdreams_ajaxsearchlite]
Elever och lärare i fordonsverkstad

Praktiska Örebro satsar på en stark sammanhållning

Caroline Asplund som är rektor på Praktiska gymnasiet i Örebro svarar på några frågor ställda om skolan. Hon svarar bland annat på hur de jobbar med sammanhållningen på skolan och om man behöver några förkunskaper om yrket man är intresserad av.

Vad innebär det att ha APL? 
APL står för arbetsplatsförlagt lärande. APL innebär att du som elev har ett lärande, en arbetsplats utanför skolan. Målet är att du som elev ska utveckla teoretiska kunskaper med praktiska färdigheter och få en yrkesidentitet på en relevant arbetsplats. Under APL följer du som elev en handledare och dennes arbetsuppgifter och schema. Minst 50% av din skoltid sker på APL, vilket innebär i praktiken två dagar i veckan VT åk 1, tre dagar i veckan åk 2 och fyra dagar i veckan i åk 3. Övriga dagar är du i skolan och har undervisning. 

Hur lätt är det att få jobb inom era utbildningar efter studenten?
80-100 % av skolans elever får arbete efter sin skoltid på sin APL-plats eller annat företag i branschen. Gör man ett gott intryck och ett bra jobb på sin APL-plats är det en bra möjlighet till anställning direkt efter studenten. 

Vad får man göra när man är Elev för en dag hos er? 
Som elev för en dag får du följa undervisningen på det yrkesprogram du är intresserad av. Arbetskläder får du låna av oss och du får följa med en handledare som visar dig runt. Elev för en dag är ett bra sätt att få insikt och information om utbildningen, då du träffar både elever och lärare samt praktiskt arbetar med uppgifter.

Behöver man några förkunskaper inom yrket man vill utbilda sig till? 
För att studera hos oss på ett yrkesprogram krävs inga förkunskaper. Endast ett intresse!

Hur jobbar ni med sammanhållningen på skolan?
Som elev ingår du i en relativt liten klass där du lär känna dina klasskamrater väl. Dina lärare är måna om goda relationer och vi har en del gemensamma aktiviteter för hela skolan som exempelvis innebandyturnering, tårttävling, LAN och ämnesövergripande arbeten. Allt för att skapa en trygg miljö och en stark sammanhållning. Vi är en liten skola med stor gemenskap där elevrådet är aktiva i arbetet att göra skolan så lärorik och trivsam som möjligt.  

Varför ska man söka till din skola?
För att det är just en liten skola men med en stor gemenskap. Det finns stor chans till anställning när man är klar. Våra lärare är duktiga på att möta varje enskild elev där eleven ges stora möjligheter till att växa som individ och skaffa sig goda kunskaper i yrket inför arbetslivet. Är du intresserad av att studera vidare finns möjlighet till högskoleförberedande kurser och vi genomför studiebesök på universitet och högskola för att förbereda så bra som möjligt inför det valet. 

Alla nyheter