[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bild på två elever i skolan - Praktiska Gymnasiet
Digitalt öppet hus

För att du ska kunna lära känna oss, även om du inte har möjlighet att besöka oss.

Välkommen till Digitalt öppet hus i Örebro

På denna sida har vi samlat nyttig information om vår skola och våra program. Läs elevberättelser och kolla på filmer från skolan. Här hittar du allt du kan tänkas behöva inför ditt gymnasieval. Vi ser fram emot att träffa dig och välkomna dig till vår skola!

Vilket yrke passar dig?

Boka in dig på elev för en dag och lär dig mer om yrket du är intresserad av! Du får vara med på lektioner och testa på praktiska moment för att känna på om programmet är något för dig. Det är också ett jättebra tillfälle att känna av stämningen på skolan och träffa våra elever och lärare.

Gör en intresseanmälan!

Vill du veta mer om Praktiska Örebro och få påminnelser om våra öppna hus? Gör en intresseanmälan så hör vi av oss och skickar inbjudan till alla aktiviteter som sker på skolan.

Har du frågor?
Du är varmt välkommen att höra av dig till mig på telefon: 019 601 7980 eller på mejl: fredrik.sjovall@praktiska.se

Fredrik Sjövall, rektor

Kort om Praktiska Örebro

På Praktiska Örebro skapar vi förutsättningarna för en lärorik och rolig utbildning. Här präglas vår undervisning av flexibilitet, närhet och praktiskt lärande.

Hos oss kan du gå ut med både en yrkesexamen och grundläggande högskolebehörighet för att ha möjlighet till fortsatta studier. Vi vill hålla alla dörrar öppna för dig och hjälper dig att planera din studietid.

Läs mer om Praktiska Gymnasiet Örebro här!

 

Följ oss på sociala medier

Vad menas med APL?

Elevhistorier från vårt gymnasium i Örebro

Läs om vad våra elever tycker om Praktiska Gymnasiet Örebro

Se alla elevberättelser

Våra program

Här hittar du våra program. Genom att klicka på ett program ser du vilka inriktningar programmet har.

Bygg och anläggning

Hos oss har du stora möjligheter till arbete efter examen. På programmet får du kunskap om miljö, säkerhet och hållbart byggande. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdigt arbete. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer.

Fordon och Transport

Fordons- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet. Du får lära dig allt ifrån tekniken i olika fordon till datahantering och problemlösning. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad, bli van att arbeta i fordonsverkstad och med datorer och inte minst att arbeta med händerna.

Industriteknik

Vill du använda händerna till att reparera och tillverka? Då är Industriteknik helt rätt utbildning för dig. Du lär dig om olika material, hur du arbetar med olika verktyg och metoder som exempelvis borrning, slipning och svarvning. Efter utbildningen har du en bra förståelse kring produktkvalitet, miljötänkande samt vad som är viktigt i en modern produktionsmiljö.

Introduktionsprogram

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Du kan läsa introduktionsprogram på alla våra skolor. Programinriktat val (IMV) och Yrkesintroduktion (IMY) går att läsa på de flesta av våra program och skolor. Kontakta skolans rektor för mer information om vad som gäller på din ort.

VVS och Fastighet

På programmet VVS och fastighet får du arbeta fritt och självständigt med den senaste tekniken. Du lär dig att underhålla fastigheter, tekniska anläggningar och system. Du får också kunskap i hur du sparar energi, är miljömedveten, undviker arbetsskador och i att ge god service till kunder.

Om gymnasievalet

Vårt mål är att din utbildning ska leda till jobb, gärna direkt efter du har tagit studenten. Här går vi igenom viktiga datum och vad du behöver tänka på under gymnasievalet.

9
januari

Ansökningsperioden öppnar, nu är det dags för dig att välja gymnasium.

15
februari

Sista dagen att söka till gymnasiet.

3
april

Du får ditt preliminära antagningsbesked.

17
april

Omvalsperioden börjar. Det innebär att du kan ändra din ansökan eller göra en helt ny.

8
maj

Omvalsperioden slutar. Nu kan du inte göra fler ändringar.

3
juli

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked. Kom ihåg att svara så snart som möjligt.

28
juli

Sista dagen att svara på ditt antagningsbesked.

3
augusti

Du ser ditt reservantagningsbesked på Dexter.

4
augusti

Reservantagningen fortsätter, men via telefon fram till 1 september.

4
september

Skolan tar över reservantagningen

Vanliga frågor

Vad är Praktiska Gymnasiet?

Praktiska Gymnasiet är 36 gymnasieskolor med yrkesutbildningar där du kan bli allt från målare till frisör. Vårt mål är att du ska ha jobb, helst direkt efter examen. Vi har 13 program, 39 inriktningar och över 100 yrkesutgångar.

Vad är APL?

APL står för arbetsplatsförlagt lärande och betyder att du är ute på praktik i minst 15 veckor under din utbildning.

Kan jag få högskolebehörighet på Praktiska Gymnasiet?

Ja, från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser.

Om oss