Du är här:

Hälften skola, hälften APL

Hälften skola

På skolan läser du gymnasiegemensamma ämnen blandat med dina yrkesämnen. De gymnasiegemensamma ämnena är de teoretiska ämnena som matte, svenska och engelska. Vi integrerar teorin med ditt valda yrke så mycket som möjligt. Som till exempel plattsättare måste du kunna geometri innan du kan räkna ut hur många plattor som ska in på en kvadratmeter.

Resterande ämnen är en del av yrkesdelen av utbildningen, exempelvis, det som är bygg på byggprogrammet. Yrkesdelen lär du dig både på din APL-plats och på skolan. Inom till exempel färglära måste du ha fått viss teoretisk kunskap på skolan innan du blandar färger på din APL-plats.

Inom de nationella programmen kan du gå ut med både en yrkesexamen och ha möjlighet för fortsatta studier. Du kan välja kurser via det individuella valet eller lägga till kurser och därmed läsa fler poäng, och på så sätt få högskolebehörighet.

Hälften APL 

Du börjar på en APL-plats redan från ditt första läsår hos oss. APL-platsen ska vara så verklig som möjligt och innehålla uppgifter som är en del av företagets vardag. Under din första tid på företaget kan du få göra enklare delar av ett moment då du fortfarande lär dig men ju mer utbildad du blir inom ditt yrke desto mer får du göra.

Du behöver inte ha några förkunskaper för att utbilda dig till ett yrke men du behöver vara nyfiken, framåt och intresserad av att prova på nya uppgifter. Det är viktigt att vara trevlig, komma i tid och att visa respekt för den bransch du vill utbilda dig inom.

Din skola hjälper dig hitta en APL-plats. Har du ett företag som du vill jobba på kan du ta med dig företagets kontaktuppgifter till din lärare. Läraren tar över kontakten för att se till så att företaget är branschgodkänt. APL-platsen ligger oftast i närheten av din hemkommun. Vill du göra APL i en annan kommun tittar vi på möjligheterna för det.

Här hittar du på vilka orter vi finns
Vill du veta mer om vilka program vi erbjuder?