Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

[wpdreams_ajaxsearchlite]

Välkommen till Praktiska Nykvarn!

Vad kul att du vill börja på Praktiska Gymnasiet Nykvarn! Här får du reda på mer om skolstarten i höst och vem du ska kontakta om du har frågor. Det finns också information för dig som vill söka eller byta till oss i sommar.

Vårt mål är att du ska vara anställningsbar efter dina studier hos oss. Här får du stöd i ditt lärande av lärare, mentor och elevhälsoteam så att du kan klara kurserna och slutligen nå en gymnasieexamen. Vi har en fin cafeteria där du kan handla dryck och mat, vi serverar också frukost varje dag. Samtliga av våra program erbjuder antingen Arbetsplatsförlagt lärande (minst 15 veckor) eller att du istället blir lärling på ett av våra yrkesprogram (50 % av din studietid).

Välkommen till den lilla trygga skolan där alla känner alla!

 

Vi har lediga platser!

Vill du börja hos oss redan i augusti 2020?
Fyll i en intresseanmälan här så kontaktar vi dig så snart vi kan!
Nedan hittar du information om hur du gör för att söka till oss i sommar.

Jag vill byta till Praktiska Gymnasiet Nykvarn.
Om du kommit in på en annan skola men vill byta till oss ska du kontakta Gymnasieantagningen Storsthlm på: 08-580 080 00 eller gyantagningen@storsthlm.se. De har öppet mån-tors mellan klockan 09.00-11.00.
Du kan också läsa artikeln på BytaGymnasium.se för mer information.

Jag har inte sökt till gymnasiet.
Har du inte gjort ditt gymnasieval än och vill göra en sen ansökan till Praktiska Gymnasiet Nykvarn måste du kontakta Gymnasieantagningen Storsthlm, mån-tors mellan klockan 09.00-11.00. Gymnasieantagningen når du på: 08-580 080 00 eller gyantagningen@storsthlm.se.

När tar skolan över antagningen?
Den 15 augusti tar skolan över reservantagningen. Om du har frågor om reservantagningen ska du höra av dig till vår rektor Göran Haraldsson, kontaktuppgifter hittar du här.

Kontakta oss i sommar?

Du är alltid välkommen att ta kontakt för frågor om skolan eller våra program. Tveka inte utan maila eller ring till vår rektor Göran Haraldsson eller biträdande rektor Emma Sennebäck Andersson. Du kan dessutom kontakta skolans SYV Magdalena Winberg, du når SYV under hela sommaren.

Rektor (v. 29-32)
Göran Haraldsson
Tel: 070-644 27 18
goran.haraldsson@praktiska.se

Biträdande rektor (v. 27-28 och v. 32-33)
Emma Sennebäck Andersson
Tel: 070-510 70 41
emma.senneback@praktiska.se

SYV
Magdalena Winberg
Tel: 070-508 01 85

 

Hur är det att plugga

på Praktiska?

Ingen vet bättre än våra elever! Läs våra elevberättelser och lär dig mer om Praktiska gymnasiet och våra program.

Skolstart hösten 2020

Alla nya antagna elever välkomnas den 17 augusti. Vi samlas klockan 10.00 i skolans matsal.

Din första skoldag leds av din mentor som håller i dagen, du introduceras till ditt program och hur första terminen är planerad. Under första veckan kommer du få lära känna dina lärare och klasskamrater, vi genomför trevliga aktiviteter tillsammans och lunch serveras på skolan.

Vår skola kännetecknas av en bra gemenskap och med mycket nära kontakt med alla lärare. Vi tror på en skolgemenskap som utgår från våra värdeord; Ambition, Kraft och Glöd. Vår ambition är att alla elever ska antingen bli anställningsbara eller vara behöriga till högskolan efter 3 års studier hos oss.

Elever pluggar i klassrum

Kolla in våra program

Hos oss kan du ta studenten med både en yrkesexamen och möjligheten att plugga vidare!

Fordon och Transport

Fordon- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet. Du får lära dig allt ifrån tekniken i olika fordon till datahantering och problemlösning. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad, bli van att arbeta i fordonsverkstad och med datorer och inte minst att arbeta med händerna.

El och Energi

På El och energi blir ditt intresse ditt jobb. Programmet passar dig som är teknisk, gillar elektronik, siffror och att vara serviceinriktad. Du får bland annat lära dig att installera och sköta el-, energi- och vattensystem. Säkerheten är en viktig del i utbildningen, därför får du också läsa arbetsmiljöfrågor om hur du skyddar dig på jobbet och undviker skador

Bygg och anläggning

Hos oss har du stora möjligheter till arbete efter examen. På programmet får du kunskap om miljö, säkerhet och hållbart byggande. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdigt arbete. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer.

Introduktionsprogram

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Du kan läsa introduktionsprogrammen på alla våra skolor. Programinriktat val (IMR) och Yrkesintroduktion (IMY) går att läsa på de flesta av våra program och skolor. Kontakta skolans rektor för mer information om vad som gäller på din ort.

VVS och Fastighet

På programmet VVS och fastighet får du arbeta fritt och självständigt med den senaste tekniken. Du lär dig att underhålla fastigheter, tekniska anläggningar och system. Du får också kunskap i hur du sparar energi, är miljömedveten, undviker arbetsskador och i att ge god service till kunder.

Djur: Arbete med hundar

Djur

Industriteknik

Vill du använda händerna till att reparera och tillverka? Då är Industriteknik helt rätt utbildning för dig. Du lär dig om olika material, hur du arbetar med olika verktyg och metoder som exempelvis borrning, slipning och svarvning. Efter utbildningen har du en bra förståelse kring produktkvalitet, miljötänkande samt vad som är viktigt i en modern produktionsmiljö.

Hantverk

Hantverk är den perfekta utbildningen för dig som vill använda händerna till att skapa och arbeta med ett kreativt serviceyrke med mycket kundkontakt. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdig produkt. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något som du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer. Många som går på Hantverksprogrammet startar eget företag efter studenten.

Handel och Administration

Programmet Handel och administration ger dig en bred utbildning med många arbetsmöjligheter. Det passar dig som vill jobba med försäljning, brinner för god service och kanske funderar på att starta eget företag. Du lär dig jobba med administration, ekonomi, försäljning och service. Programmet förbereder dig både för anställning på ett företag och för att kunna starta eget.

Vård och Omsorg

Inom Vård och omsorg arbetar vi alltid efter människors lika värde, mänsklig värdighet och livskvalitet. Du arbetar med människor i alla åldrar och med olika behov. I din utbildning kombineras medicin, pedagogik, psykologi, sociologi och vårdvetenskap så att du får en helhetssyn på människan. Utbildningen ger dig även bra förutsättningar för att studera vidare på högskola och universitet. Exempel på vidareutbildning är polis, socionom, brandman, sjuksköterska, sjukgymnast eller arbetsterapeut.

Viktiga datum i sommar

Här hittar du alla datum du behöver ha koll på under sommarlovet.

8
juli

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked till gymnasiet

20
juli

Sista dagen att svara på ditt antagningsbesked

4
augusti

Första reservantagningen börjar

7
augusti

Sista svarsdag för första reservantagningen

12
augusti

Andra reservantagningen börjar

14
augusti

Kl 12:00, sista svarsdag för andra reservantagningen