[wpdreams_ajaxsearchlite]

Välkommen till Praktiska Nykvarn!

Vad kul att du vill börja på Praktiska Gymnasiet Nykvarn! Här får du reda på mer om skolstarten i höst och vem du ska kontakta om du har frågor. Det finns också information för dig som vill söka eller byta till oss i sommar.

Hitta på sidan

Bild av elever

Vi har lediga platser!

Vill du börja hos oss redan i augusti 2023?
Vi har några platser kvar på våra program. Nedan hittar du information om hur du gör för att söka till oss i sommar.

Jag vill byta till Praktiska Gymnasiet Nykvarn.
Om du kommit in på en annan skola men vill byta till oss ska du kontakta SYV på din grundskola eller Gymnasieantagningen Storsthlm på gyantagningen@storsthlm.se.
Du kan också läsa artikeln på Gymnasiekoll för mer information.

Jag har inte sökt till gymnasiet.
Har du inte gjort ditt gymnasieval än och vill göra en sen ansökan till Praktiska Gymnasiet Nykvarn måste du kontakta SYV på din grundskola eller Gymnasieantagningen Storsthlm på gyantagningen@storsthlm.se.

När tar skolan över antagningen?
Den 14 augusti tar skolan över reservantagningen. Vi kommer ha öppet hus den 14 augusti kl. 09.00-15.00 där du kan komma och skriva in dig på plats innan skolan börjar. Om du har frågor om reservantagningen ska du höra av dig till vår rektor Emma Sennebäck Andersson, kontaktuppgifter hittar du här.

Kontakta oss i sommar?

Du är alltid välkommen att ta kontakt för frågor om skolan eller våra program. Tveka inte utan maila eller ring till vår rektor Emma Sennebäck Andersson eller skolans SYV Magdalena Winberg.

Rektor (semester v. 28-31)
Emma Sennebäck Andersson
Tel: 070-510 70 41
emma.senneback@praktiska.se

SYV (finns tillgänglig hela sommaren) 
Magdalena Winberg
Tel: 070-508 01 85
magdalena.winberg@praktiska.se

Bild av elever

Skolstart hösten 2023

Alla nya antagna elever välkomnas den 18 augusti.

Under den första veckan i skolan kommer vi att fokusera på att du ska få lära känna dina nya klasskompisar, lärare och andra elever på skolan genom roliga aktiviteter.

Här hittar du våra läsårstider

Vårt gymnasium i Nykvarn

Vi är en familjär skola där alla känner alla. Vi har en bra gemenskap med mycket nära kontakt med alla lärare. Vi tror på en skolgemenskap som utgår från våra värdeord; Ambition, Kraft och Glöd. Som elev hos oss lär du dig ett yrke samtidigt som du snabbt kommer ut i arbetslivet. Vår ambition är att alla elever ska antingen bli anställningsbara eller vara behöriga till högskolan efter 3 års studier hos oss. Samtliga av våra program erbjuder antingen Arbetsplatsförlagt lärande (minst 15 veckor) eller att du istället blir lärling på ett av våra yrkesprogram (50 % av din studietid).

Läs mer om Praktiska Gymnasiet Nykvarn här

Kolla in våra program

Hos oss kan du ta studenten med både en yrkesexamen och möjligheten att plugga vidare!

El och Energi

På El och energi blir ditt intresse ditt jobb. Programmet passar dig som är teknisk, gillar elektronik, siffror och att vara serviceinriktad. Du får bland annat lära dig att installera och sköta el-, energi- och vattensystem. Säkerheten är en viktig del i utbildningen, därför får du också läsa arbetsmiljöfrågor om hur du skyddar dig på jobbet och undviker skador

Fordon och Transport

Fordons- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet. Du får lära dig allt ifrån tekniken i olika fordon till datahantering och problemlösning. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad, bli van att arbeta i fordonsverkstad och med datorer och inte minst att arbeta med händerna.

Försäljning och Service

Programmet Försäljning och Service ger dig en bred utbildning med många arbetsmöjligheter. Det passar dig som vill jobba med försäljning, brinner för god service och kanske funderar på att starta eget företag. Du lär dig jobba med administration, ekonomi, försäljning och service. Programmet förbereder dig både för anställning på ett företag och för att kunna starta eget.

Hantverk

Hantverk är den perfekta utbildningen för dig som vill använda händerna till att skapa och arbeta med ett kreativt serviceyrke med mycket kundkontakt. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdig produkt. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något som du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer. Många som går på Hantverksprogrammet startar eget företag efter studenten.

Industriteknik

Vill du använda händerna till att reparera och tillverka? Då är Industriteknik helt rätt utbildning för dig. Du lär dig om olika material, hur du arbetar med olika verktyg och metoder som exempelvis borrning, slipning och svarvning. Efter utbildningen har du en bra förståelse kring produktkvalitet, miljötänkande samt vad som är viktigt i en modern produktionsmiljö.

Introduktionsprogram

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Du kan läsa introduktionsprogram på alla våra skolor. Programinriktat val (IMV) och Yrkesintroduktion (IMY) går att läsa på de flesta av våra program och skolor. Kontakta skolans rektor för mer information om vad som gäller på din ort.

Naturbruk

Är du intresserad av djur och växter? Vill du arbeta nära naturen? Naturbruksprogrammet är för dig som vill jobba med djur och natur. Du lär dig att arbeta med trädgård, hästhållning och djurvård.

Vård och Omsorg

Inom Vård och omsorg arbetar vi alltid efter människors lika värde, mänsklig värdighet och livskvalitet. Du arbetar med människor i alla åldrar och med olika behov. I din utbildning kombineras medicin, pedagogik, psykologi, sociologi och vårdvetenskap så att du får en helhetssyn på människan. Utbildningen ger dig även bra förutsättningar för att studera vidare på högskola och universitet. Exempel på vidareutbildning är polis, socionom, brandman, sjuksköterska, sjukgymnast eller arbetsterapeut.

VVS och Fastighet

På programmet VVS och fastighet får du arbeta fritt och självständigt med den senaste tekniken. Du lär dig att underhålla fastigheter, tekniska anläggningar och system. Du får också kunskap i hur du sparar energi, är miljömedveten, undviker arbetsskador och i att ge god service till kunder.

Viktiga datum i sommar

Här hittar du alla datum du behöver ha koll på under sommarlovet.

4
juli

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked till gymnasiet

19
juli

Sista dagen att svara på ditt antagningsbesked

1
augusti

Reservantagningen börjar

13
augusti

Reservantagningen avslutas