[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bild representerade programmet el och energi med sladdar, knappar och verktyg

// El och Energi

Elektriker Nykvarn

Om du tycker att det låter roligt att få arbeta med händerna och med olika maskiner är vårt El- och Energiprogram det perfekta programmet för dig. Vårt elprogram erbjuder en spännande möjlighet att utforska och utveckla dina kunskaper inom el- och energi.

Bjud in mig till öppet hus!

Ikon för Elektriker
Elektriker

  • Du får kunskap om olika nät, mätningar och belastningar.
  • Teoretiska kunskaper om lagar, regler, miljö, säkerhet och beräkningar.
  • Valbar fördjupning inom larm, elmotorstyrning, ljusplanering eller elkraftteknik.
  • Genom praktiken kommer du ut i arbetslivet på riktigt vilket även ger dig ett brett kontaktnät inom branschen med värdefulla referenser.
  • Väldigt goda jobbchanser, du blir eftertraktad på arbetsmarknaden.
  • Från och med 2023 ingår grundläggande högskolebehörighet på alla yrkesprogram vilket ger dig möjlighet att plugga vidare. Du kan även välja bort högskolebehörigheten och fördjupa dig i dina yrkeskurser.

Poängplan för Elteknik hittar du längre ner på sidan ⇣

Om inriktningen Elteknik

Vår inriktning Elteknik på Praktiska Gymnasiet är den perfekta utbildningen för dig som är praktiskt lagd och har ett starkt teknikintresse. Om du brinner för att arbeta med händerna och utforska olika maskiner inom el och energi är detta programmet som kommer ge dig den kunskap och kompetens du behöver för en spännande karriär som bland annat Elektriker.

Inom elektrikeryrket sker ständiga förändringar och framsteg med den snabbt utvecklande tekniken. På Praktiska Gymnasiet har vi dedikerade och erfarna lärare som har arbetat inom branschen i många år. Med deras omfattande expertis och insikt i yrket, kommer du att få en högkvalitativ undervisning och ständigt uppdaterade kunskaper inom el och energi.

Vårt elprogram kombinerar teoretisk undervisning med praktiska tillämpningar, vilket ger dig en gedigen grund för att bli en kvalificerad elektriker. Genom praktiska övningar och projekt får du möjlighet att tillämpa dina färdigheter och utveckla din tekniska expertis. Med ny teknik förändras yrket som elektriker snabbt, idag använder vi allt mer energibesparande produkter, automation och styrning till olika ljuskällor. På Praktiska Gymnasiet har vi kunniga yrkeslärare som arbetat inom branschen i många år och som kan yrket utan och innan, hos oss får du alltid de senaste kunskaperna.

Praktiskt

Under utbildningen får du lära dig allt praktiskt som har med el att göra, hur man skapar elen till att koppla upp den i väggen. Teknik och ellära är en stor del av utbildningen, vi går bland annat igenom motordrivning i olika maskiner och produkter. Du kommer lära dig om olika nät, mätningar och belastningar och får lära dig själva handlaget och att hantera verktygen på rätt sätt. Vi arbetar mycket med att få in känslan i hur man jobbar med händerna och övar på att skruva så det varken blir ett farligt eller ett fult resultat. Alla verktyg du behöver finns i skolans verkstad och du kommer att få använda nya maskiner och verktyg när du kommer ut på praktik. När du börjar hos oss får du ett set med verktyg att arbeta med samt arbetskläder och skyddsutrustning.

Teoretiskt

Inom el och energi ingår en del teoretisk kunskap som är viktigt att kunna för att arbeta på ett säkert sätt. Du får lära dig vart elen kommer ifrån, hur den produceras och hur vi får ut den i nätet. Vi pratar om skillnader mellan kärnkraft, vatten-, sol- och vindkraft. Att arbeta med el är stor säkerhetsfråga, du får därför lära dig om säkerhet inom både el- och byggnadssäkerhet, exempelvis vart du får klättra och inte samt vikten av att använda skyddsutrustning på en arbetsplats. Om du inte arbetar på rätt sätt kan det gå illa för dig själv och andra, därför lär vi oss även om svenska lagar rörande yrket. Andra teoretiska inslag är beräkningar och belastningar, exempelvis hur många kilowatt det går på olika maskiner och produkter för att det ska hålla när du sätter kontakten i eluttaget.

Individuellt val på El- och energiprogrammet

Efter dina tre år hos oss är du färdigutbildad elektriker/installationstekniker, men under ditt individuella val kan du läsa ännu mer om det du tycker är intressant. Exempelvis kan du lära dig mer om larm, elmotorstyrning, ljusplanering eller elkraftteknik.

Certifiering för elektriker

Du får göra ett yrkesprov i trean för att få ditt certifikat för att kunna börja arbeta som lärling. Provet är enbart teoretiskt och inkluderar moment kring miljö med olika installation och centraler. För att få arbeta som certifierad elektriker måste du först göra dina 1 600 lärlingstimmar på en arbetsplats. När du gjort det skickar du in din lärlingstid till ett förbund som ger dig ditt intyg med certifikat.

Praktik på gymnasiet

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under utbildningen kommer du att göra APL på ett riktigt företag. Här får du chans att testa på de moment du lärt dig i skolan och utveckla dina kunskaper samtidigt som du får en fot in i arbetslivet. Vi hjälper dig att hitta en APL-plats, men vill du vara på ett specifikt företag går det bra att söka en egen APL-plats.

Högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Bjud in mig till öppet hus!

Framtida yrken

  • Distributionselektriker
  • Industrielektriker
  • Installationselektriker
  • Larm- och säkerhetstekniker
  • Järnvägstekniker: El och Signal

Kort info

  • Sökkod: EEELT
  • Sökkod lärling: EEELT0L
  • Program: El och energi
  • Inriktning: Elteknik
Två elever ler och arbetar med sladdar

El- och energiprogrammet

På El och energi blir ditt intresse ditt jobb. Programmet passar dig som är teknisk, gillar elektronik, siffror och att vara serviceinriktad. Du får bland annat lära dig att installera och sköta el-, energi- och vattensystem. Säkerheten är en viktig del i utbildningen, därför får du också läsa arbetsmiljöfrågor om hur du skyddar dig på jobbet och undviker skador.

Poängplan Elteknik

GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

900
Engelska 5
100
Engelska 6
100
Historia 1a1
50
Idrott och hälsa 1
100
Matematik 1a
100
Naturkunskap 1a1
50
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1a1
50
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
100
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
100
Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3
100

PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN

400
Datorteknik 1a
100
Elektromekanik
100
Energiteknik 1
100
Mekatronik 1
100

INRIKTNING: ELTEKNIK

500
Elkraftteknik
100
Praktisk ellära
100
Elinstallationer
200
Kommunikationsnät 1
100

PROGRAMFÖRDJUPNING

700
Programfördjupning
700

GYMNASIEARBETE

100
Gymnasiearbete
100

INDIVIDUELLT VAL

200
Individuellt val
200
Summa 2800

Inriktningar inom El och Energi i Nykvarn

Nätverkstekniker

Nätverkstekniker

Nätverkstekniker passar dig som vill lära dig installera, administrera, underhålla och reparera dator- och kommunikationssystem.