[wpdreams_ajaxsearchlite]

Välkommen till Praktiska Nyköping!

Vad kul att du vill börja på Praktiska Gymnasiet Nyköping! Här får du reda på mer om skolstarten i höst och vem du ska kontakta om du har frågor. Det finns också information för dig som vill söka eller byta till oss i sommar.

Hitta på sidan

Bild av elever

Vi har lediga platser!

Har du inte sökt till oss än eller vill du byta till Praktiska Gymnasiet i sommar? Ingen fara, vi berättar hur du ska göra och vart du ska vända dig.

Vill du börja hos oss redan i augusti 2023?
Vi har några platser kvar på Industritekniska programmet, Barn- och Fritid, samt Yrkesintroduktion. Nedan hittar du information om hur du gör för att söka till oss i sommar.

Jag vill byta till Praktiska Gymnasiet Nyköping.
Har du blivit antagen på en annan skola men vill byta? För att ändra ditt gymnasieval efter omvalsperioden behöver du kontakta Antagningskansliet i Nyköping. Antagningskansliet når du på: 0155-24 81 80 eller antagningskanliet@nykoping.se.
Du kan också läsa artikeln på Gymnasiekoll för mer information.

Jag har inte sökt till gymnasiet.
Om du inte har sökt till oss innan omvalsperioden slutade ska du kontakta SYV på din grundskola. Du kan också kontakta Antagningskansliet i Nyköping på telefonnummer: 0155-24 81 80 eller skicka mejl till: antagningskanliet@nykoping.se.

Mina kompisar börjar skolan men jag har fortfarande inte sökt
Den 15 september tar vi på skolan över antagningen, du hittar våra kontaktuppgifter här. Innan den 15 september är det SYV på din skola och Antagningskansliet som har hand om antagningen. Antagningskansliet i Nyköping når du på: 0155-24 81 80 eller antagningskanliet@nykoping.se.

Kontakta oss i sommar?

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har funderingar om skolanprogrammen eller om du har några andra frågor.

Rektor (juni och juli)
Ann-Sofi Forsberg
Tel: 0155-44 25 03
ann-sofi.forsberg@praktiska.se

(augusti)
Suzanna Oman
Tel: 0722-36 41 51
suzanna.oman@praktiska.se

Bild av elever

Skolstart hösten 2023

Den 22 augusti kl. 9.00 hälsar vi alla nyantagna ettor välkomna! Åk 2 & 3 börjar kl.13.00.

Första veckan
Första dagen är en kort dag i skolan där du kommer få vara med på upprop och få information. Från onsdagen börjar schemat och vi introducerar dig i den nya utbildningen, de nya klasskompisarna, personalen och skolan. Under de första veckorna kommer vi genomföra en skolkamp med fokus på att lära känna varandra och skapa en god grund för trygghet, studiero och gemenskap på skolan. Tillsammans kommer vi att jobba med värderingar, kamratskap och det som ska bli skolans ordningsregler. Framförallt är syftet med kampen att vi ska ha roligt tillsammans!

Här hittar du alla våra läsårstider

Vårt gymnasium i Nyköping

Vi är en skola där alla känner varandra, där elever och lärare kan fika tillsammans på rasterna. Vi vill att du ska trivas och kunna vara dig själv, det är då man lär sig bäst.

Hos oss har du även chansen att praktisera utomlands. Vi samarbetar med företag i Italien, Spanien, Frankrike och Tyskland där du som elev kan göra utlandspraktik. Praktiken är oftast i tre veckor och du får lära dig mycket om dig själv och ditt yrke.

Läs mer om Praktiska Gymnasiet Nyköping här

Kolla in våra program

Hos oss kan du ta studenten med både en yrkesexamen och möjligheten att plugga vidare!

Barn och fritid

Vi är programmet för dig som tycker om att jobba med människor i alla åldrar. Du är intresserad av att lära ut och nyfiken på hur vi lär oss. Du hjälper barn, ungdomar och funktionsnedsatta i skolan, hemmet och på fritiden med olika aktiviteter som exempelvis skoluppgifter, träning och sociala aktiviteter. I arbetet möter och leder du också grupper på fritidsgårdar, i skolan eller i föreningar. På Barn och fritid får du chans att träffa många nya människor och vara med där det hela tiden händer nya saker.

Industriteknik

Vill du använda händerna till att reparera och tillverka? Då är Industriteknik helt rätt utbildning för dig. Du lär dig om olika material, hur du arbetar med olika verktyg och metoder som exempelvis borrning, slipning och svarvning. Efter utbildningen har du en bra förståelse kring produktkvalitet, miljötänkande samt vad som är viktigt i en modern produktionsmiljö.

Introduktionsprogram

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Du kan läsa introduktionsprogram på alla våra skolor. Programinriktat val (IMV) och Yrkesintroduktion (IMY) går att läsa på de flesta av våra program och skolor. Kontakta skolans rektor för mer information om vad som gäller på din ort.

VVS och fastighet

På programmet VVS och fastighet får du arbeta fritt och självständigt med den senaste tekniken. Du lär dig att underhålla fastigheter, tekniska anläggningar och system. Du får också kunskap i hur du sparar energi, är miljömedveten, undviker arbetsskador och i att ge god service till kunder.

Viktiga datum i sommar

Här hittar du alla datum du behöver ha koll på under sommarlovet.

30
juni

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked.

31
juli

Sista dag att svara på ditt antagningsbesked.

2
augusti

Reservantagningen börjar.

8
september

Reservantagningen avslutas.

Om gymnasievalet